Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Pri kraju izgradnja Chaoyang Park Plaze u Pekingu

Chaoyang Park Plaza –  ambiciozan projekat mešovite upotrebe po dizajnu kineske firme MAD Architects, približava se kraju izgradnje. Šema, koja dostiže visinu i do 120 metara, locirana je u srcu poslovne oblasti glavnog grada Kine. Sadrži preko 120.000 kvadratnih metara komercijalnih, kancelarijskih i stambenih zgrada. Centralni deo dizajna je par asimetričnih tornjeva, koje su inspirisane visokim planinskim liticama i rečnim pejzažima.

Kako se projekat približava završetku, fotograf Khoo Guo Jie iz Studia Periphery posetio je lokaciju kako bi dokumentovao završnu fazu kompleksa. Fotografije ilustruju karakteristične grebene i dolive strukture koje su dizajnirane da daju utisak da su pogođene erozijom ili drugim silama prirode. Ove isturene trake ne samo da naglašavaju vertikalnost objekta, već i prilagođavaju sistem za ventilaciju i filtriranje koji dovodi vazduh unutar zgrade.

Blizina parka Chaoyang, jednim od najvećih javnih prostora u regionu, ne samo da će stvoriti širi pogled na grad, već će takođe imati veliki uticaj na horizont Pekinga.  Na vrhu, na terasama koje se protežu na nekoliko nivoa, nalaze se javni vrtovi gde posetioci mogu uživati u pogledu kako na grad, tako i na novoizgrađenu dolinu. Na južnoj strani od kula, organizovane su četiri manje poslovne zgrade kako bi postale deo holističkog razvoja. Dve višespratne stambene zgrade nekako zaokružuju lokaciju.

˝Ovaj projekat transformiše tradicionalni model objekata u centralnoj poslovnoj oblasti modernog grada˝, objašnjava firma MAD Architects i dodaju: ˝Istražujući simbiotički odnos između moderne urbane arhitekture i prirodnog okruženja, oživljava harmonična koegzistencija između urbanog života i prirode. Ova veza stvara grad Shanshui gde ljudi mogu podeliti svoje emocije i osećaj pripadnosti.˝

Prve fotografije Chaoyang Park Plaze objavljene su septembra 2013. godine, a njegova izgradnja počela je 2014. godine.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeće linkove:

Izvor: www.designboom.com

Izvor: www.dezeen.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: