Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Prva biološka kuća koja je nastala od poljoprivrednog otpada

Što se tiče održivih građevisnkih materijala, čini se da stabla paradajza i morska trava pripadaju slabijem spektru. Ali tim koji stoji iza konceptualne biološke kuće pokazuje šta je sve moguće kada primenite inovativno razmišljanje i napredne tehnike ˝upcycling˝.

Biološku kuću stvorio je multidisciplinarni tim u kojem je učestvovalo više od 40 partnera, među kojima su se našli i projektantska firma Een Til Een iz Kopenhagena, firma za održivu arhitekturu GXN, kompanija za obradu drveta Kebony i Ministarstvo životne sredine Danske.

Prvo se GXN udružio sa partnerima iz danskog poljoprivrednog sektora kako bi sakupljali biomaterije koji se inače koriste za dobijanje energije spaljivanjem, poput trave, slame, stabljika paradajza i morskih trava. Ove biomaterije su zatim kombinovane u kompozitne materijale kako bi se maksimalno povećala njihova jačina i pritiskom formirali u ploče za oblaganje.

Zatim je Kebony tretirao ovo meko drvo primenom toplote i tečnosti na bazi biološkog materijala. Ovo polimerizuje ćelijske zidove u drvenastom materijalu, što uzrokuje preuzimanje osobine tropskog tvrdog drveta sa prijatno bogatom braon bojom, koja razvija srebrno-sivu patinu nakon izlaganja suncu i kiši. Karakteristike ovih ploča testirao je Danski tehnološki institut i sudeći po njihovoj snazi, pomogle su u formiranju konstrukcije koja odgovara standardnoj čvrstoj kući.

˝Zvuči kao naučna fantastika da možete izgraditi kuću od materijala poput stabljika paradajza, slame i morste trave, koja je jednako izdržljiva kao i normalni objekti a uz to je ekološka i poštuje pravila˝, kaže danski ministar životne sredine Kirsten Brosbøl. ˝Međutim, biološka kuća pokazuje da je to moguće, ovde i sada. Zahvalna sam na tome jer dobijamo upotrebnu vrednost od materijala koji bi inače završili u postrojenjima za proizvodnju energije˝.

Biološka kuća poništava emisije ugljenika koje bi proizašle iz sagorevanja materijala koji se koriste za gradnju. Takođe, ona se nalazi na uzemljenom sistemu pričvršćena šrafovima, a ne na temelju od betona, ozloglašenog materijala sa velikom emisijom uglenika. Pored svega toga, kuća je dizajnirana da bude modularna, što znači da se može prilagoditi potrebama kupca, može biti brzo postavljena pa i rastavljena bez ostavljanja tragova.

Biološka kuća je prošle nedelje otvorila svoja vrata za javnost i biće prva izgrađena u ˝Biotopeu˝u danskom gradu Middlefart, u okviru izložbenog parka za održivu gradnju.

˝Bio je ovo dug projekat, i svi smo zasigurno naučili mnogo u toku planiranja i izgradnje˝, rekao je Kim Christofte, izvršni direktor kompanije Een til Een. ˝Bilo nam je zadovoljstvo gledati kako tim pronalazi toliko pametnih rešenja za probleme sa kojima su se susretali i mi smo oduševljeni što konačno otvaramo vrata ove jedinstvene kuće za javnost˝.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: newatlas.com

Prevod i objava: Gabriela David

 

Napišite komentar: