Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Arhitekte su predstavile prototip Ecocapsule. Ecocapsule je neverovatan stan u obliku jajeta koji će koristiti energiju vetra i sunca. On je perfektan za ljubitelje prirode, naučnike i fotografe, koji žele da ostanu u prirodi duži period vremena. Kada ste spremni za svoju novu destinaciju, kapsula staje u standardne transportne kontejnere. Planiraju da se prve jedinice isporuče klijentima na proleće 2016. godine.

slika1

Arhitekte je, takođe, preporučuju kao urbani stan u prenaseljenim oblastima kao što je Silicon Valley ili NYC. Možete je koristiti kao mali dom samo za vas, hotel, humanitarno utočište ili kao stanicu za punjenje električnih automobila. Ecocapsule nudi prostor od 8 m2. Malo “jaje” čini dom od 4.5 m u dužini, 2.4 m u širini i 2.5 m u visini. Sadrži sve što vam treba za život u veoma efikasnom i kompaktnom dizajnu. Ima luksuzni bračni krevet, kuhinju, ostavu i kupatilo sa tušem i toaletom koji sakuplja biološki otpad. Arhitekte planiraju da ponude osnovnu verziju i mogućnost njene personalizacije.

slika3

Baterije se pune uz pomoć tihe vazdušne turbine od 750 W i 600 W solarnih panela koji omogućavaju da sve u njoj funkcioniše. Dualni sistem nudi dodatni električni izvor u periodima bez dovoljne energije vetra ili sunčane energije. Takođe, elipsasti oblik objekta pomaže da se lakše sakupi kišnica koja se prečišćava.

slika2

Arhitekte su se fokusirale na smanjenje veličine i težine objekta kako bi se mogao lakše transportovati. Približni troškovi transporta za put od Slovačke do Melburna bi iznosio 1 500 evra, a za put od Slovačke do Nju Jorka bi trebali izdvojiti 2 200 evra. Cena Ecocapsule će biti objavljena na kraju 2015. godine kako bi porudžbine mogle da počnu da pristižu.

Izvor: http://inhabitat.com/

by Jovana Rajić

Napišite komentar: