Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Prvi park na zatvorenom u Stokholmu

Zbog ograničenih mesta za druženje van kuće, kao što su tržni centri, kafei, restorani, muzeji i biblioteke, nastala je ideja za stvaranje parka na zatvorenom pod imenom St. Erik.

Osmišljen je od strane firme Utopia, da bude otvoren većim delom dana tokom cele godine, kao jedan običan park sa krovom gde će svi imati pristup. Park će biti u potpunosti ozelenjen što će pružiti toplinu i velik izbor aktivnosti koje će biti omogućene i za vreme hladnijih godišnjih doba, a i u večernjim časovima. Objekat će imati prostor za scenske izvedbe kao i za obrazovne aktivnosti. Predviđeno je organizovanje čitalačkih sekcija, izvođenje pozorišnih komada, školskih koncerata, organizovanje raznih izložbi i još mnogo zanimljivih aktivnosti. Park St. Erik biće mesto za okupljanje ljudi raznih interesa i svih starosnih doba.

Od samog početka, cilj je bio stvoriti fundamentalno održivi objekat od materijala koji je otporan i koji se može reciklirati. Objekat će većim delom godine sam sakupljati toplotu, a tokom hladnijeg perioda za grejanje će se koristiti izduvni vazduh sakupljen u podzemnim garažama.

Dizajn sadrži 6 povezanih elipsoidnih delova različitih veličina i formi, koji su sastavljeni od nosećih drvenih stubova sa svodovima od stakla. Izbor materijala ističe objekat i čini ga obeležjem grada sa svojim zelenim enterijerom prepunom svetlosti. Objekat će biti visok oko 23 metara a prostiraće se na oko 1500 kvadratnih metara.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: