Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Prvi podzemni hotel u svetu

Nakon skoro 10 godina izgradnje, Šangaj je za javnost otvorio svoj podzemni hotel koji je sagrađen vertiklano duž kamena na vodi. Troškovi su bili 2 miliona juana (287,9 miliona dolara). Hotel se sagrađen na dubini od 88 metara i nalazi se u okrugu Songjiang. Sobe se nalaze na padini i time omogućavaju gostima da gledaju u provaliju. Cene apartmana variraju od 3.400 do 3.800 juana (489-546 $) za noć.

Prema rečima britanskog arhitekte Martina Johmana koji je dizajnirao hotel. „ovo je prvi put da je neko kamenu padinu pretvorio prekrasan hotel ispod zemlje“. Johman je izjavio da mu je ovo bila jedinstena prilika koja mu je dala veoma zanimljive ideje o preoblikovanju odnosa između grada i prirode.

Dva od 18 spratova hotela su nadzemna, dok su dva najniža potpuno u vodi. U zgradi se nalazi 336 soba, restoran i sportske i rekreativne sadržaje, uključujući skijanje.

Glavni arhitekta Johman rekao je da je nova nekretnina dizanirana da se uklopi u njegovu prirodnu okolinu. Pored hotela u prizemlju se nalazi i zabavni park. Jezero ispod će se koristiti za vodene sportove. Takođe se planira i igradnja tržnog centra.

Grupa dizajnera je prvi put naišao na napušteni kamenolom 2006. godine, koji opisuju kao „ranu prirode koja nije u skladu sa zelenim brdima i plavom vodom. Eksploatisan tokom Drugog svetskog rata, kamenolom je zatvoren 2000. godine zbog novih propisa o zaštiti životne sredine.

Vlasnici hotela kažu da je objekat u stanju da izdrži zemljotres veličine 9. Dizajn uključuje dva vatrogasna lifta ukoliko je to potrebno za borbu protiv požara, a šest punpanih mašina bi trebalo da dovede do ogromne jame tokom kišne sezone.

Izvor: https://www.rt.com/business/444232-shanghai-deepest-hotel-quarry/

 

 

Napišite komentar: