Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Sprema se izgradnja kampusa kompletno od drveta u blizini Pariza

Francuske firme Laisné Roussel i François Leclercq Architectes objavile su planove za najveći svetski projekat od punog drveta, nazvan ˝Nanterre Arboretum˝. Ova ogromna šema pretvoriće industrijsko područje, koje se nalazi na periferiji Pariza, u ekološki prihvatljiv kampus. Plan uključuje 136.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora, raspoređenog u 9 hektara parka na obali reke.

Naručen od strane BNP Paribas nekretnine i Woodeum, ˝Nanterre Arboretum˝ su zajedničkim snagama dizajnirali Laisné Roussel i François Leclercq Architectes, koji će se nalaziti u zapadnim predgrađima Pariza, na obalama reke Sene. Projekat nastoji da zadovolji nove načine rada, sa prostorima dizajniranim da prime niz potencijalnih programa.

Kancelarije bi bile izgrađene od ukršteno-laminiranog drveta (CLT), pružajući vizuelnu vezu između stare i nove arhitekture područja. Kako prenosi tim, ˝stvar je u tom dijalogu između sirovih materijala i vrtova koji dovodi do jedinstvenog kvaliteta kampusa. Kao izuzetak, ergonomski i kontruktivni kvaliteti dizajna su u celini još izraženiji i vredniji˝.

Sa stanovišta zaštite životne sredine, 100% upotrebljenog drveta je reciklabilno i skoro je potpuno prirodan i obnovljiv izvor. Kroz šemu plana, debljina podova i plafona je smanjena što je više moguće a akustični podovi se uklapaju u minimalni prostor. Projekat takođe obuhvata i dve industrijske strukture, koje će biti potpuno remontovane. Kada budu završene, u postojećoj radionici i fabrici će biti smešteni sportski prostori, restorani i kulturni centri.

˝Materijali, način izgradnje i upotreba, kao i razvoj objekata dizajnirani su sa ciljem smanjenja emisije gasova staklenika kroz kampus˝, dodaju arhitekte. ˝Upotreba bioloških izvora, bioklimatski dizajn i proizvodnja obnovljive energije (fotonaponske i geotermalne), čine ovaj prostor pravim modelom održivog razvoja˝.

Takođe, postoji nada da će voćnjak i velika bašta svake godine proizvesti 25 tona voća i povrća svake godine. Proizvode, koji će se gajiti bez upotrebe pesticida, koritiće restorani koji će se nalaziti u sklopu kampusa. Pored toga, kompost će se proizvoditi lokalno, koristeći organski otpad iz kuhinja, dok će se kišnica sakupljati i koristiti za zalivanje biljaka. Aplikacija za planiranje je podnešena, pa se početak izgradnje očekuje 2018. godine.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: