Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Staklena fasada Chanel-ove radnje u Amsterdamu

Holandska firma MVRDV oduševila je sve odabirom materijala za izradu fasade jedne od vrhunskih, vodećih prodavnica na svetu – Chanel. U razgovoru između klijenta i direktora projektantske firme došlo je do dogovora da se očuva izgled tradicionalne holandske zgrade ali da se dizajn razvije za korak dalje. Nakon dosta eksperimenata sa raznim materijalima i saradnjom sa raznim umetnicima nastao je ovaj tako jedinstveni projekat, Kristalna Kuća.

Prve staklene cigle napravljene su od strane italijanskog proizvođača stakla, Poesia. Da bi se postigla prava struktura i estetika cigle zaista je bila potrebna izvrsna umešnost. U saradnji sa Tehnološkim univerzitetom iz Delfta i nemačkom firmom Delo Industrial Adhesives pronađeno je rešenje za spajanje kristalnih cigala posebnim lepkom, kako bi se zadržala maksimalna transparentnost ove fasade.

Samo gradilište podsećalo je više na neku laboratoriju nego na obično gradilište, prenela je firma. Zbog potrebe izuzetne preciznosti izrade cigala, kao i osetljivost samog materijala, tim tehnologa bio je na licu mesta tokom celog procesa izgradnje koja je trajala oko godinu dana.

Projekat je sledio rušenje tri postojeće zgrade, zatim ponovnu izgradnju i konstruisanje staklenog zida koji se utapao u ostatak fasade koja je urađena od tradicionalnih cigala. Ovaj dizajn ne samo da je zahtevao upotrebu nekog novog materijala, već i korišćenje ne tako svakidašnjih alata poput high-tech lasera, UV-lampi, kao i holandsko mleko pune masnoće koje se ispostavilo da je idealna tečnost za nivelisanje prvog reda cigli.

POGLEDAJTE KRATAK SNIMAK KAKO JE TEKLA IZGRADNJA

Kako prenose arhitekte, uprkos tako osetljivom izgledu, test jačine pokazao je da je ova straklena kontrukcija jača čak i od betona, na primer, test je pokazao da može podneti silu od 42.000N. Ono što je takođe dobra stvar upotrebe ovog materijala je to što se može reciklirati.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: architizer.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: