Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Stambeni kompleksi Grčkog ostrva Naxos

Naksoso je jedna od najpolularnijih destinacija na grčkim ostrvima. Povećavanjem turizma stvorena je potreba za različitim potrebama objekata. Na osnovu toga stvoren je jedan ovakav kompleks. Objekat je površine 520m2, projekat je rađen 2017 godine. po idejama arhitekata iz gfra architects. Projekat se odvijao van gradske planske parcele sa istočnom orjentacijom, visokim nagibom i neograničenim pogledom na glavni grad Naksos.

Istočna orjentacija bila je glavni izazov, s obzirom da su moćni severnoistočni vetrovi koji dominiraju na ovom području zajedno sa ranim odsustvom sunčeve svetlosti koja je predstavljala zabrinutost koja se morala efikasno rešiti. Rešenje ovog problema bilo je da se objekti delimično ugrade pod zemlju, naročito što se nalaze na padini i to jedni iznad druguh, tako da svi imaju neograničen pogled kao i svoju privatnost. Kuće izgrađene pod zemljom sa svojim fasadama mnogo metara iza granice iskopa, stvaraju otvoreni životni prostor koji je zaštićen od jakih vetrova.

Unutrašnjost je projektovana na linearan način. Uz bok fasade nalaze se dnevni boravak, kuhinja i dve spavaće sobe, pomoćni prostori su postavljeni na zadnjoj strani zgrade da budu u kontaktu sa sekundarnim svetlima. Dnevni boravak i kuhinja imaju prelep pogled, a veliki otvor tj velika staklena vrata pružaju prostoru veliku količinu svetlosti tokom dana kao i mogućnost dobre provetrnosti.

Izbor unutrašnjeg materijala je biran u cilju da održi miran ambijent sa elementima svetle boje i minimalnom dekoracijom. Fasade su premazane kamenom i sve teške površine na otvorenom su napravljene od cementa sa prirodnim bojama. Pejzaž je uređen tako da se uklapa u okolinu.

Izvor: https://www.archdaily.com/900200/stelida-terra-gfra-architecture?ad_medium=widget&ad_name=recommendation

 

Napišite komentar: