Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Stan od betona

Američka studija Anacapa Architecture i Willson Desing stvorili su porodičan prostor od betona i stakla sa okućnicom sa pogledom na prelep pejzaž.

Objekat se nalazi u okviru rezervata divljine duž centralne obale, u blizini grada Santa Barbara. Smešten na kosoj lokaciji, stan veličine 800 m2 nudi širok pogled na Tihi okean i okolna brda. Ispunjen sa održivim elementima, zgrada je napravljena kao primer uspešne ravnoteže između stambenog prostora i zaštite životne sredine. Nalazi se na nekoliko stotina metara od glavne kuće, a gostinjski kompleks sastoji se od dva prateća bara od kojih je jedan od konzola iznad brda. Zidovi su napravljeni od betonskih ploča i ogromnih delova stakla. Zeleni krov sa domaćom florom, uključujući sukulente i makove, pomaže u izgdradnji objekata sa prirodnim terenom.

Kuća je napravljena od materijala koji se besprekorno uklapa sa pejzažom. Gostinjski deo sadrži jednu spavaću sobu, kuhinju sa otvorenim pogledom, trepezariju i dnevni boravak. Glazirani zidovi, klizna staklena vrata i dvorište pruža intimnu vezu sa prelepim pejzažom.

 

Enterijer sadrži elemente koji dodaju toplinu i karakter prostora. Izolovani čelični nosači i betonski podovi spojeni su sa plafonom obeleženim crnom orahovinom. Sobe su opremljene savremenim dekorima. Objekat je izvan mreže i nema elektroenergetskih vodova,  pošto se nalazi u zaštićenom delu prirode.

Snaga je obezbeđena iz fotonaponskog sistema, a generator propana je dostupan kao rezervna kopija. Upotreba energije se čuva na minimum zbog visokih efikasnih uređaja i LED uređaja kao i kliznih vrata i prozora koji omogućavaju unakrsnu ventilaciju. Za hladne dane, sistem za grejanje podnog grejanja pomaže u održavanju stana. Dom ima privatan bunar i sistem za prečišćavanje vode, a otpadne vode su usmerene na septičku jamu koja se dobro osuši. U projekat je uključeno i izgradnja odvojene garaže, koja je neprimetno ugrađena u brdo.

 

Izvor: https://www.dezeen.com/2018/08/13/off-grid-guest-house-anacapa-architecture-willson-design-california/

 

Napišite komentar: