Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Toledo metro stanica otovrena je 2012. godine i nalazi se nedaleko od Via Toleda, jednog od najvažnijih trgovačkih ulica u Napulju, u Italiji. Sama stanica građena je sedam godina, gde je komunikacija između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora postignuta uz pomoć svetlarnika koji dozvoljavaju prodor svetla u podzemne oblasti metroa. Prirodna svetlost prodire kroz zarubljene heksagonalne sekcije.

300px-Estación_Metro_Toledo_3

Deo stanice Toledo rađen je pod pokroviteljstvom grada, gde je cilj bio da se građani svakodnevno susreću sa savremenom umetnošću. Eneterijer i eksterijer stanice primio je više od 180 radova, od 90 renomiranih savremenih autora. Umetnička metro stanica bazirana je na temama zemlje, vode i svetlosti. Koristeći boje i spektakularni mozaik postignuta je veza zemlje i mora. Međunarodni priznati arhitekti su takođe radili na samoj realizaciji ove stanice.

Estación_Metro_Toledo_mural_S.Gennaro_det_2

U prvom podzemnom nivou dominira crna boja kao aluzija na asfalt i savremeni grad, naglašavajući velike mozaike Viliama Ketridža od kamena. Tematike samih mozaika inspirisani su istorijom grada Napulja.

Estación_Metro_Toledo_Bonifica_dei_quartieri

Predstava svetlosti sa bezbroj malih staklenih pločica u nijansama plave podseća posetioce na morski pejzaž. Kroz sve nivoe stanice sprovedeno je LED osvetljenje koje je pod kontrolom softvera.

404px-Estación_Metro_Toledo_7

Pogledajte putem videa kako to izgleda.


Izvor: http://en.wikiarquitectura.com/                                                        by sanjab

Napišite komentar: