Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

10. „National Centre For Performing Arts“, Kina

Elipsoidna kupola od titanijuma, sa kapacitetom sedišta od preko 5000 mesta, i površine od 12000m². Projektovana je od strane arhitekte Pol Andrea, i građena je šest godina.

Beijing National Grand Theater, The Egg, Tiananmen, Beijing, China

9. „Cubic Houses“, Holandija

Skup inovativnih kuća izgrađenih u Roterdamu, po projektu arhitekte Piet Bluma. Kocke su pozicionirane u  različitim uglovima,  oslonjene su na šestougaone stubove, i podsećaju na stabla.

Cube-Houses-in-Helmond

8. „Biosphere Enviromental Museum“, Kanada

Muzej je otvoren  1967. za potrebe svetskog EXPO sajma, a građevina je poslužila i za kadrove čuvene serije „Svemirska krstarica Galaktika“.

Montreal-Biosphere

7. „Forest Spiral“, Nemačka

Neverovatna zgrada sa zelenim krovom nalik na spiralu, završena je 2000. godine. Boje, kretanje spirale, i ceo dizajn je veoma topao i moderan.

Forest-Spiral

6.“Habitat 67″, Kanada

Stambeni kompleks u Montrealu, dizajniran od  strane izraelsko – kanadskog arhitekte Moše Safdie. Smatra se arhitektonskim obeležjem, i jednim od najznačanijih građevina u Montrealu. Podseća na zanimljiv raspored kocki sa kojom se deca igraju. S’ obzirom na svoj oblik, zgrada je potpuno stabilna i udobna za život.

Habitat-67

5.“La Pedrera“, Španija

Poznata kao „Casa Mila“, izgrađena po projektu arhitekte Gaudija. To je moderan, ali nekonvencionalan objekat, izgrađen za potrebe bračnog para. Karakterističan je po tome što ne sadrži ni jednu ravnu liniju.  Zaštićena je od strane UNESCO – a.

Casa-mila

4. „Niteroi Contemporary  Art Museum“, Brazil

Zgrada je visoka 16m, sa prečnikom kupole od 50m. Nalazi se u Rio de Žaneiru i jedna je od glavnih atrakcija grada. Izgrađena je 1996. godine.

NiteroiMuseum

3. „Dancing House“, Češka

Poznatija kao „Fred i Džindžer“ i predstavlja neverovatno remek delo arhitekture. Nalazi se u Pragu, i postala je simbol grada.

Dancing-Houses

2. „Stone House“, Portugal

Kamena kuća u Portugalu zaista podseća na kuću porodice Kremenko. Izgrađena je između dva velika kamena, i povezana je betonom. Privlači ogroman broj turista svake godine.

Stone-House

1. „The Crooked House“, Poljska

Tržni centar izgrađen 2004. na oko skoro 4000m².  Zgrada odaje utisak kao da je istopljena od iscrpljenosti. Popularno je turističko mesto sa restoranima, barovima, i prodavnicama, a sama zgrada je jedna od najviše fotografisanih u Poljskoj.

Krzywy-Domek

Izvor: http://www.wonderslist.com/                                                        by sanjab

Napišite komentar: