Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Trećeplasirana ideja za muzej umetnosti na Tajvanu

Kompanija MVRDV predstavila je svoj projekat za veliki muzej na Tajvanu, dizajn koji je osvojio treće mesto na međunarodnom takmičenju. Neposredno u blizini Tajpeja, glavnog grada Tajvana, kao i nacionalnog aerodroma, grad Taojan proširio je svoje gradnice u poslednjih par godina. Kao nova kulturna institucija, ˝Taojan muzej umetnosti˝ teži ka tome da ovoj oblasti vrati osećaj identiteta i karaktera za svoje stanovništvo koje raste.

Dizajn MVRDV-a za muzej koji će se prostirati na 29.000 kvadratnih metara, inspirisan je simbolom cveta breskve. Na dizajnu su zajedno sa kompanijom MVRDV radili i firme JJP architects&planers i TOPOTEK1. Glavni plan za ovaj veliki kompleks obuhvata niz ˝soba˝ koje sadrže različite aspekte celokupnog programa.

˝Stazama se može prolaziti između ili iznad kako bi otvorile program˝, objašnjava MVRDV. ˝Dizajnirajući sadržaje u kružnim konfiguracijama, izbegavane su oštre ivice pa ih je lako obilaziti, čime je i dostupnost povećana. Preklapanjem tih volumena poput latica cveta stvara se i lepa senka koja pruža hlad. Ove cvetne figure nalaze se i u parku formirajući nov identitet parka.˝

Ružičaste aluminijumske fasade daju nepogrešiv karakter ovom prostoru. Sa druge strane, krovne terase sa stablima višnje proširuju zelene kvalitete lokacije i okolnog parka. ˝Muzej umetnosti i njegov okolni pejzaž postaje istinska kulturna destinacija sa parkom koji pretvara prostor u neku vrstu ˝sobe sa trešnjama˝˝, kaže MVRDV. Konkurs je na kraju osvojio Joe Shih Architect, Riken Yamamoto i Field Shop.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: