Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

 Tržni centar sa krovom koji predstavlja spomenik nekadašnje svetske industrije čelika u Belgiji

Novi tržni centar sa krovom koji predstavlja spomenik nekadašnje svetske industrije čelika, nalazi se na obnovljenoj pijaci u Belgiji.  Krov se sastoji od ikoničnog zakrivljenog čeličnog okvira sa rebrima svih različitih dimenzija i konstrukcionih dubina.

Ove varijacije stvaraju dinamičnost prostora i omogućavaju prilagođavanje različitim okolnostima. Kako bi smanjila opterećenje, kompleksna trodimenzionalna struktura obložena je prozirnim laganim ETFE -pneumatskim jastucima koji omogućavaju da svetlost prodre kroz krov .

Duž centra prostire se krov od 350m koji spaja tržni centar sa novim televizijskim centrom na drugom kraju. Dizajn krova objedinjuje ove elemente sa kompleksnom mrežom čeličnih krovnih rebara koja se protežu kroz tržni centar.

Rešetke od čelika daju volumen prostoru, variraju u visinu i dubinu da bi stvorili zanimljiv prostor. Kako struktura izlazi iz volumena glavne zgrade (na dva trga i na vezu između starog tržnog centra i nove zgrade), čelična rebra se spuštaju prema dole, spajajući se sa fasadom i formirajući omotač zgrade. Struktura je potpuno slobodana duž njene dužine i širine. Rebra se međusobno tkaju i formiraju mrežu sličnu rešetki.

Izvor: https://www.arch2o.com/m%c3%a9diacit%c3%a9-mall-ron-arad-architects/

 

Napišite komentar: