Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Valoviti park

Arhitekte iz Ljubljane dizajnirali su novi urbani park u lučkom gradu Koper. Park od 26.000 kvadratnih metara je dizajniran da objedini svoje neposredno okruženje koje uključuje obalno šetalište i deo grada koji prolazi kroz obnovu.

Grad Koper je stari i gusto naseljen grad. Nova investicija nudi jedinstven i atraktivni izgled, a sa svojim intezivnim zelenilom u unutrašnjosti utapa heterogenost okolnih izgrađenih struktura. Spajanje elemenata gradske plaže i savremenog gradskog parka stvara prostor za posetioce koji će da koriste za rekreaciju, uživanje.

Osnovni blokovi novog gradskog parka su monolitni valoviti urbani elementi. Dizajn individualnih urbanih elemenata prati različite programe. Na mestima su viši i deluju kao skloništa od pogleda i bučnog okruženje, na drugim mestima oni su niži i omogućavaju nesmetan kontakt između zona. Organski dizajnirani urbani elementi formiraju tribine za sedenje, prepreku za decu, zidove za penjanje i još mnogo toga.

Zbog blizine mora, postoje delovi sa vodenim elementima. Ribnjak, prskalice za zemlju, gejzir, vodeni mlazevi, kaskade.

U parku su zađene samo autohtone mediteranske vrste. Planski je sađeno visoko rastinje kako bi dopunili staze, stvorili senku, kao i zaštitu od jakog vetra koje duva sa mora. Park je popločan sa različitim vrstama popločanja. U delu parka u kome se očekuje intezivnije korišćenje tla korišćene su ploče koje su obrasle travom. Na ovaj način posetioci mogu da koriste različite staze i formiraju svoju putanju kojom žele da se kreću.

Inovativni raspored gradskog parka predstavlja veliko bogatstvo za građane grada Kopera jer omogućava razvoj programa koje grad trenutno ne može da ponudi. Novi park je atrakcija i prototip za dalje projektovanje i šireg područja, kao i motivaciju za razvoj ostaljih delova slovenačke obale koji su trenutno u stanju propadanja.

Izvor: https://images.adsttc.com/media/images/5c6d/b3fb/284d/d151/2900/05ee/slideshow/enota_koper_central_park_14.jpg?1550693362

 

Napišite komentar: