Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

„Wat Rong Khun“, poznatiji kao „Beli hram“ je jedan od najprepoznatljivijih hramova na Tajlandu. Svake godine privlači veliki broj posetilaca.

800px-Wat_Rong_Khun-pano-1

Krajem XX veka originalni hram je bio veoma lošem stanju očuvanosti.  Restauracija je počela, ali zbog nedostatka finansija je prekinuta. Radove je preuzeo veliki tajlandski vizuelni umetnik Kosiptat  i o sopstvenom trošku nastavio gradnju koja još uvek traje. U planu je izgradnja devet zgrada, uključujući meditacijske sale, stambene kvartove za monahe, sala za budističke relikvije, kao i umetnička galerija. Umetnik je restaurirao hram sa ciljem da bude centar učenja i meditacije, i da ljudi steknu korist od budističkog učenja.

800px-Wat_Rong_Khun-002

Hram je jedinstven po tome što se izdvaja po beloj boji, koja je postignuta korišćenjem komada stakla u malteru, koji se presijavaju na suncu. Bela boja je boja koja simbolizuje čistotu Bude, dok staklo simbolizuje njegovu mudrost.

400px-Wat_Rong_Khun-012

Svaki detalj hrama nosi neko značenje i ohrabruje posetioce da razmišljaju o budističkom učenju, koje pokazuje put da se pobegne iz svetovnih iskušenja, želja i pohlepa. Do glavne zgrade hrama dolazi se mostom preko jezera. Ispred mosta je kružna površina sa stotinama ruku koja simbolizuje želju. Ovo područje simbolizuje ljudsku patnju i pakao. Most označava prelazak iz ciklusa smrti i ponovnog rađanja u stanju bez patnje. Pored jezera stoje dva bića iz budističke mitologije – pola čovek pola ptica. Nakon prelaska mosta posetilac stigne na „vrata nebeska“ koja čuvaju dva stvorenja Smrt i Raha. 

800px-Wat_Rong_Khun-009

Zidovi ovog hrama su karakteristični i po tome što sadrže šarene murale koji prikazuju moderne predstave dobra i zla savremenih ličnosti poput Betmena, Spajdermena, zlikovaca i super heroja iz filmova, stripova pa čak i svemirskih brodova.

800px-Wat_Rong_Khun-001

Hram je oštećen 2014. godine usled zemljotresa koji je pogodio ovo područje i bio je zatvoren na neko vreme za posetioce.

Izvor: http://www.renown-travel.com/                                                                by sanjab

foto: http://en.wikipedia.org/

Napišite komentar: