AliQuantum

Arhitektonski izazovi za decu

„Foster and Partners“ je arhitektonski studio iz Londona koji je osnovao Norman Foster 1967 godine. Studio je osmislio deset aktivnosti tj. izazova za decu koja trenutno ne pohađaju školu. Izazovi uključuju izgradnju grada. Svaki od izazova stvoren je kako bi podstakao decu da više razmišljaju o svojoj okolini i zgradama oko sebe.

Nazvana #architecturefromhome, inicijativa je pokrenuta od strane Foster + partnera kako bi se pomoglo zabavi i obrazovanju dece koja trenutno borave kod kuće. „Nedavno zaključavanje nam je pružilo priliku da stvorimo brojne internetske inicijative koje edukuju i zabavljaju našu internetsku zajednicu i podržavaju roditelje i njegovatelje sa decom koja trenutno možda ne pohađaju školu“, izjavila je Kati Harris, stariji partner u Foster + Partners . „Inicijativa #architecturefromhome prilika je da se svi zajedno zabavimo i naučimo istovremeno“, izjavila je ona za Dezeen.

Izvor: www.dezeen.com

by Sanja Banika

Mini kuća na točkovima – „Base Cabin“

Studio „Edwards“ sa sedištem u Melburnu je jednostavnu kabinu s okvirom pretvorio u pokretnu kuću.  Osnova kabine je drvena mikro kuća na točkovima – koja je daleko od tipičnog karavana ili prikolice.
Kabina je uglavnom izrađena od jednog materijala. Crna guma daje strukturi homogenu estetiku, ali takođe daje otpornost na vremenske uslove. Kabina je podeljena na tri sobe. Kupatilo je u sredini i odvaja glavni i trpezarijski prostor od zatvorenije spavaće sobe.

Geometriju eksterijera stvaraju kosi zidovi iznutra stvarajući osećaj intimnosti. Spavaća soba je ispunjena trouglasim prostorom koji je u obliku šatora. Drveni paneli ravnaju zidove, dok krovno otvor  na najvišoj tački krova unosi dnevnu svetlost u sve tri prostorije.

„Base Cabin“ je razvio prvi model dizajna za istoimenu kompaniju.  Kupci mogu da naruče ovaj model ili da dizajniraju sopstveni. Studio „Edwards“ se nada da će njegov dizajn pomoći ljudima da jednostavno uživaju u čarima velikog prostranstva.

Fotografije: „Studio Edwards“

by Sanja Banika

 

„Bert“ modularna kućica

Arhitektonski studio „Precht“ je predstavio Bert, konceptualnu modularnu vikendicu u obliku debla drveća, sa velikim okruglim prozorima koji su dizajnirani tako da izgledaju kao jednooki lik iz crtanog filma „Minions“.

Drvena kuća bi bila napravljena od drveta, sa strukturom u obliku lišća koje će joj pomoći da se uklopi sa šumom. Unutrašnjost je dizajnirana da bude mračna i ugodna, sa velikim okruglim prozorima i balkonima poput očiju crtanog lika koji uokviruju pogled na pejzaž.

„Bert“ je osmišljen tako da bude proizveden van lokacije u fabrici, a zatim montiran na gradilištu. Više modula se može dodati i naslagati jedan na drugi kako bi se proširila svaka kuća stabala.

Ovaj sistem se može koristiti i za hotele i za prostor za višečlane porodice u gradovima. U slučaju da drvo nije lako dostupno, arhitekte su predložile čelik kao opciju za glavnu konstrukciju. Prvi moduli biće predstavljeni na proleće 2020. godine.

Pogledajte na koji način bi se formirao sistem „Bert“.

Izvor: https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika

Ornamenti – VMZINC

Ornament je kompozicija ili ukrasni element koji ima za cilj da ukrasi predmet, zgradu ili njegove delove. Ukras od metala je deo nasleđa koju su majstori prenosili na šegrte u periodu dužem od 160 godina. Od XIX veka, „VMZINC Ornament“ su dizajnirali jedinstvene kataloge, arhitektonske crteže i marke, omogućujući izradu replika periodičnih komada, ali i stvaranje novih dizajna za savremene komade.
 Pogledajte u priloženom videu kako sve to izgleda.

Više od 600 artikala dostupnih u bakru ili cinku nalazi u njihovom katalogu. Naprevljeni su na osnovu skica, crteža ili fotografije. Identične reprodukcije, optimizirani ukrasi za krovove, kreacije i standardni proizvodi isključivo se izrađuju ručno i svi se crtaju po meri pre nego što se izrade. Ovaj proces omogućava da se bolje reprodukuju detalji, postigne veća preciznost u sklopovima i naprave konzistentne serije.
                

Najveću primenu imaju u građevinarstvu na fasadama zgrada, krovovima, krovnim dodacima, ogradama u vidu glatkih žičanih profila.

 

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

Virtualna tura

„Fallingwater“, „Hollyhock House“ i „Taliesin West“ su među 12 objekata koje je Frank Lojd Rajt dizajnirao i koje su otvorile svoja vrata za virtualne ture.
Inicijativa pod nazivom #VrightVirtualVisits zamišljena je kao video turneja druge veb lokacije. Kratke ture će biti objavljene na njihovim veb lokacijama Facebook i Instagram. Projekat je pokrenut 2. aprila 2020.g i održavaće se svakog četvrtka tokom šest nedelja.

Kao i većina lokacija koje su zatvorile svoja vrata tokom velike pandemije korona virusa, osmislile su ovaj projekat kako bi „u ovom trenutku doživeli lepotu i inspiraciju“.

Uživajte!

Izvor: www.dezeen.com/

by Sanja Banika

Fasada od reciklirane plastike

Slične tradicionalnim načinima oblaganja od gline ili drveta po obliku slične šindri izazvale su veliku polemiku nove fasadne obloge od recikirane plastike.  U jednoj od panel diskusija, holandski dizajner Ričard Huten plastiku je nazvao „rakom naše planete“, dok je izvršni direktor Fondacije Ellen MacArthur Andrev Morlet tvrdio da je moramo „održavati u sistemu“. U drugoj raspravi na jednodnevnoj konferenciji, arhitekta Arthur Mamou-Mani tvrdio je da nam je „plastika još uvek potrebna“, dok je dizajnerka Nienke Hogvliet rekla da „više ne bi trebalo da proizvodimo“.

Nova paleta fasadnih obloga od recikliranog PVC građevinskog otpada, dizajnirana od strane nizozemksog studija Overtreders V i Bureau SLA, prvi se put koristi u građevinarstvu. Ovo je prvi proizvod na svetu za oblaganje od 100% recikliranog materijala. Nazvan je „Pretty Plastic“.
Prva zgrada koja je „obučena“  u ovu oblogu nalazi se u Nizozemskoj na zgradi školskog muzičkog paviljona.  Siva šindra u obliku dijamanta napravljena je od zdrobljenih PVC građevinskih proizvoda kao što su okviri prozora, ispusti, odvodne cevi i oluka za kisu.
Šindra je postavljena u preklapajuće redove i vezana jednim vijkom. Prve proizvedene  ploče  su dobile vatrootpornost u klasi B (veoma ih je teško zapaliti), što im je omogućilo da se koriste kao spoljna obloga  prvenstveno na fasadama.

Paviljon formira 9000 uobličenih plastičnih šindra napravljenih od otpada prikupljenog od lokalnih stanovnika. Nakon ovoga plastične obloge stavljene su u komercijalni proizvod.  „Pretty Plastic“  ili zgodna plastika, je trenutno dostupna u rasponu sivih tonova.  Svaka pločica ima jedinstven završni sloj stvoren upotrebom različitih plastičnih proizvoda.

 

Izvor: https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika

 

 

 

 

Kuća sa belim enterijerom

„Canvas House“ nudi zajednički smeštaj kreativnim meštanima i članovima ek-pat zajednice. Ova kuća se nalazi u Singapuru  i ima karakterističan beli enterijer.

Bela boja prekriva zidove, podove, plafone i niz vintaž komada namještaja koji čine prostor.  Moderni dodiri obezbeđeni su neonskim umetničkim delima i pregrštom providnih lampi.

U spavaćim sobama istaknuti su delovi drvenog poda gde sunce baca senku o određenom delu dana.

Bela boja je naneta na antičke vaze, ekrane i keramičke ploče koje ukrašavaju kuću, ostavljajući  vinjete svojih ukrašenih dizajna površina.

Dizajneri smatraju da upotrebom samo jedne boje granice životnih prostora izgledaju manje krute.

Izvor: https://www.dezeen.com/

by sanjab

 

 

 

Novo mesto za inženjerske susrete

Kompanija „NextOffice“ je predvidela prostor gde inženjeri mogu da se okupljaju i komuniciraju jedni sa drugima. Planiran je u Mašadu u Iranu,  na površini od 14 200m2 i  inspirisan je direktno iz tradicionalnih iranskih građevina.
   
Organizacija za građevinsko inženjerstvo na osnovu dugogodišnjeg iskustva pridaje važnost nekim od prostorija poput javne dvorane u kojoj će inženjeri prisustvovati sa svojim sertifikatima i tehničkim dokumentima, kao i amfiteatrima u kojma će se održavati mnogi seminari, konferencije i događaji na temu građevinskog inženjerstva.

U prizemlju će se nalaziti prolaz koji će povezivati dve ulice. Štaviše, ovaj nivo će obuhvatati prostorno-strukturalnu prazninu koja će usmeravati pešake u zgradu. Sa određenom prostornom organizacijom, struktura koju čine dve velike jedinice, u dvostrukom je odnosu, sa unutrašnjim prostorom i urbanim tkivom grada.

Unutrašnjost je dizajnirana sa sličnim prioritetom koji se tiče prostora. U stvari, javna dvorana, amfiteatar i dvorana za odobravanje dokumenata će biti  povezani direktno sa postojećim urbanim prostorom.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by sanjab

 

Trospratnica – nameštaj umesto stepeništa

Niz trouglastih i pravougaonih platformi stvara brojne nivoe poda unutar ove kuće u Osaki u Japanu. Dizajniran od strane „Tato Architects“, napravljena je trospratna zgrada koja sadrži 16 različitih nivoa poda.

Podovi se lagano penju i formiraju spiralu, što korisnicima olakšava kretanje gore-dole po zgradi. Nema stepeništa – umesto toga korisnici kuće hodaju po drvenim blokovima, policama i drugim komadima nameštaja kako bi se kretali između različitih nivoa.

Razni elementi nameštaja nagoveštavaju o promenama nivoa. Na primer trpezarijski sto u kuhinji se poravnava sa podom sledećeg nivoa prema gore.

Unutar zgrade je dominantno drvo.

Spolja je kuća obložena crnim drvetom. Ovo nije prvi projekat kuće sa korišćenjem nameštaja za prelaženje u različite nivoe. Slična kuća napravljena je 2013. godine za lične potrebe glavnog projektanta.

 

Fotografije: Shinkenchiku Sha

Izvor: https://www.dezeen.com/

by sanjab

 

 

 

Epicentar umetnosti

Nazvana „Epicentar umetnosti“ je nova zgrada za umetnost koja ima odeljenja za dramu, ples i muziku i nalazi se u mestu Viktorija u Australiji.  Epicentar umetnosti zamenjuje srušenu zgradu manastira iz 1960-ih koja je tokom godina bila izložena neuspešnim adaptacijama. Iznad centralnog prostora napravljene su kupole od šperploče zasnovane na izgledu starog samostana.

Prizemlje je na jugu obloženo zidarskim opekama, po ugledu na susedne kuće, a sa zpadne strane sastoji se od niza betonskih stubova. Gornji sprat se malo proteže prema jugozapadnoj strani i pravi senku na donji deo.

Crni obojeni čelik, šperploče i beton definišu enterijer zgarde. Zavese od crne vune se koriste za potpunu izolaciju radnih površina od spoljnih uticaja, stvarajući prijatnu igru svetla. Zgrada ima izlaz prema dvorištu i amfiteatru preko grandioznih vrata od čelika i stakla raspona 15m. Niz otvorenih foajea i studijskih prostora gleda na pejzaž.

Fotografije: Peter Clarke 
Izvor: https://www.dezeen.com/

by: sanjab