eksterijer

Hibridno sidro

Hibridno sidro je inovativan sistem sidrenja visokih performansi. Razvio ga je HOFMANN kako bi se maksimizirala otpornost tankih fasadnih panela od kamena na opterećenje na izvlačenje na otvoru za anker. Hibridni anker je kombinacija igle i podrezanog ankera. Bočni klin je dužine do 125mm koji se ubacuje u perforirani deo navojne šipke M6/M8/M10 koja se ubacuje sa zadnje strane panela sa dubinom ugradnje od najmanje 15 mm. Matica se zateže sa 6 KN obrtnog momenta.

Celokupno sidro deluje napregnuto i zahvata veoma veliko područje smicanja probijanja u panelu što sprečava lokalni kvar i štiti od bilo kakvih varijacija u prirodno promenljivim svojstvima kamena.

Ovaj anker je veoma svestran, može se koristiti i za ručno postavljene i za jedinstvene fasadne sisteme. Pošto je debljina panela na tački sidrenja kalibrisana, rezultat je veoma precizna fasada bez preokreta između panela. Za ručno postavljene fasade, hibridni anker je povezan sa nosačem c-kanala koji je okačen u sistem šina. Takođe je pogodan za nadzemne sofit panele koji se mogu pričvrstiti samo sa zadnje strane panela. Dalje služi kao čvrsto spojena veza  koristeći ugao u obliku slova L za detalje u uglovima.

U jedinstvenom sistemu zidnih zavesa, hibridni anker obezbeđuje idealan prenos opterećenja na jednu fiksaciju i tri labave tačke gde se termičko širenje i kontrakcija podešavaju u potkonstrukciji idealno izvedenom sa sistemom ključaonica tako da se kameni paneli mogu zameniti naknadno. Snažna leđa i drugi objedinjeni sistemi, uključujući prefabrikovani kameni furnir, podjednako imaju koristi od svestranosti, performansi i uklanjanja tolerancije debljine kalibracijom ovog sistema sidrenih reznih ivica.
Proizvod se primenjuje za fasade, zidove, ručno postavljene fasade kao i sisteme zid zavesa.
Izvor: https://www.archdaily.com/
by Sanja Banika

Pustinjski kamp

Smešten u južnom pustinjskom regionu Šardža duž puta Dubai-Hata, ovaj projekat je razvila Uprava za investicije i razvoj Šardža. Projektovanje je počelo u januaru 2012, a projekat je otvoren za javnost u martu 2020. Kamp obuhvata nekoliko zgrada i otvorenih površina. Zgrade obuhvataju ulaznu kapiju, informativni centar, upravnu zgradu i uslužne zgrade. Centar kampa obuhvata veliki trg prekrivenih šatora okruženih sa nekoliko zgrada, uključujući kafiće i restorane, ložu sa 21 spavaćom sobom, uključujući zatvoreni bazen, teretanu, i spa centar. Prateći sadržaj uključuje amfiteatar, toranj za posmatranje (Al-Manarah) i 10 šatora za kampovanje uključujući 13 spavaćih soba, pored zgrade TV studija.

Važan programski element jedinstven za ovo utočište je uključivanje džamije, koja odražava nameru klijenta da poštuje potrebe lokalnih posetilaca, a istovremeno privlači turiste na različite ponude za slobodno vrijeme i ugostiteljstvo.

Spoljne površine takođe uključuju parking za autobuse i automobile u senci. U toku su planovi za dodatnih 15 luksuznih šatora na periferiji utočišta kako bi se zadovoljili sve veći zahtevi za boravak u ovom utočištu kako lokalnog stanovništva tako i turista.

 

Ovaj pustinjski kamp naglašava identitet oblasti Al-Badaier i podstiče uživanje u njegovim dobrima u okviru kreativnog lokalnog savremenog narativa. Projektna kompozicija, koja na prvi pogled može izgledati kao organska i neformalna, zapravo je zasnovana na strogom osmougaonom geometrijskom planu planiranja, sa velikim šatorom za slavlje u njegovom središtu, i sa slojevima građevinskih i pejzažnih elemenata koji zrači iz njega. Radijalna, komična opšta planska kompozicija izgleda kao da dopunjuje otvoreni i širi pejzaž pustinje.

Karakteristike pejzaža su inspirisane lokalnim praksama i evociraju prirodne pustinjske postavke u UAE, naglašavajući dragocenost vegetacije i lepotu koju oseća njena oskudica. Takav kulturni i ekološki pristup bi podigao svest o održivoj lokalnoj arhitekturi i blagostanju u delikatnoj pustinjskoj sredini, posebno u ovom dobu kulturnog […]

Aluminijumska pena

Cimat Technologies Ltd je svetski lider i ima ekskluzivna prava u proizvodnji stabilizovane aluminijumske pene (SAF). Sa sedištem u Torontu Kanada, to je kompanija za inovativnu tehnologiju materijala koja koristi Alusion™ stabilizovanu aluminijumsku penu za izradu laganih aluminijumskih panela.

Cimatova stabilizovana aluminijumska pena, koja se prodaje pod trgovačkim imenom Alusion™ za arhitekturu, je svestran i jedinstven materijal sa praktično neograničenim dizajnom i arhitektonskim primenama. Pored svog jedinstvenog izgleda, paneli od aluminijumske pene imaju svojstva upijanja zvuka, što ih čini idealnim za aplikacije koje zahtevaju i slabljenje zvuka i lepotu.

Lagani aluminijumski paneli napravljeni od Alusion™ pene su jaki, ali lagani i po izgledu su slični metalnom sunđeru. Vizuelno je upečatljiv, modernog dramatičnog izgleda. Za arhitekturu paneli od aluminijumske pene se proizvode u debljinama 12,7 mm, 25,4 mm i 43,2 mm (1/2”, 1” & 1,7”) i tri gustine (Large Cell, Mid Cell & Small Cell). Svaka debljina i gustina imaju svoju reprezentativnu krivu naprezanja/deformacije.

Alusion™ Stabilizovana aluminijumska pena (SAF) je plutajuća, otporna na plamen i koroziju na isti način kao i aluminijum. Površina materijala je ili ostavljena u svom čvrstom obliku kako je proizvedena ili se podvrgava površinskim pripremama koje daju mnogo različitih izgleda od izgleda čvrste površine koja „svetluca“ do prozirnog izgleda „vodene pene“.

Alusion™ proizvod se proizvodi sopstvenim kontinuiranim procesom proizvodnje panela, što mu omogućava mnoge prednosti. Konkurentska prednost proizvoda je u tome što niko ne može da proizvede aluminijumsku penu u dimenzijama i zapreminama koje Cimat Technologies Ltd može da obezbedi, sa ukupnom konzistentnošću ili čak sa nasumičnim, ali ujednačenim izgledom u kome je napravljena. Lagan je i jednostavan za instalaciju i 100% se može reciklirati. Zadovoljava opterećenja na vetar od 354 km/h.
 

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

VIA 57

VIA 57 Vest je hibrid između evropskog perimetarskog bloka i tradicionalnog nebodera na Menhetnu, kombinujući prednosti oba: kompaktnost i efikasnost dvorišne zgrade sa prozračnošću i prostranim pogledom na neboder.

Držeći tri ugla bloka niskim i podižući severoistočni ugao ka vrhu od oko 140m, dvorište otvara pogled na reku Hadson, unoseći nisko zapadno sunce duboko u blok i ljubazno čuvajući pogled na reku sa susedne kule Helena.

 
Forma zgrade se menja u zavisnosti od tačke gledišta posmatrača. Dok izgleda kao piramida sa autoputa Vest-Sajd, pretvara se u dramatični stakleni toranj iz Zapadne 58. ulice.

 

Dvorište koje je inspirisano klasičnom urbanom oazom Kopenhagena može se videti sa ulice i služi za proširenje susednog zelenila parka reke Hadson u VIA.

Nagib zgrade omogućava prelaz u razmeri između niskih struktura na jugu i visokih stambenih kula na severu i zapadu lokacije. Visoko vidljiv kosi krov sastoji se od jednostavne ravnine površine perforirane terasama – svaka jedinstvena i okrenuta prema jugu.

Svaki stan poseduje erker kako bi se pojačale prednosti velikodušnog pogleda i balkona koji podstiču interakciju između stanara i prolaznika.

Izvor:https://architizer.com/

by Sanja Banika

„Terrace Villa“ – Indonezija

Smešten u zoni bez automobila u sred polja pirinča, malih potoka i pogleda na džunglu, objekat uživa u miru u autentičnom, balijskom okruženju. Male prodavnice, udobni kafići, restorani, masaže i škole joge nalaze se na pešačkoj udaljenosti. Centar i atrakcije Ubuda su u neposrednoj blizini i udaljeni su samo nekoliko minuta.

Objekat predstavlja spoj minimalističke i savremene arhitekture sa indonežanskim elemenatima. Smešten na dobro uređenoj parceli od površine 568m2 od čega je 386m2  stambenog prostora. Kompleks se sastoji od dve zgrade na 2 sprata. Pre ulaska na imanje dočekuje vas posebna recepcija i prodavnica u samostojećoj zgradi.

Dve odvojene zgrade okružuju unutrašnje dvorište oko velikog bazena sa sunčalištem i ležaljkama. Sazrele tropske bašte pružaju senku tokom dnevne vrućine. Veliki dnevni prostor otvorenog koncepta sa modernom kuhinjom i dugim centralnim prolazom idealan je da funkcioniše kao restoran koji će zadovoljiti potrebe gostiju ili kao višenamenski životni prostor.

U okviru objekta smešteno je 5 prostranih jedinica, koje se sastoje od 2 sobe u prizemlju sa balkonom, 2 apartmana na 2 nivoa sa vidikovcem na II spratu i spavaće sobe u potkrovlju sa velikom terasom na krovu. Sve sobe imaju obilje prirodnog dnevnog svetla, lepo su nameštene i nude privatna kupatila sa japanskim kadama ili tuševima.

Inspiracija za ovakav koncept arhitekture datira iz ranog XX veka koje karakteriše: niski nagibi krovova, nadstrešnice i okruženje otvorenog poda koje zadovoljava različite vibracije i različite potrebe.
 

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

„Carbon House“ – USA

Neko bi mogao reći – ne petljajte se u kuću Johna Lautnera* ali novi vlasnik dugogodišnji strastveni plivač je hteo da ovoj klasičnoj modernističkoj kući na plaži doda zatvoreni bazen. Tako je započeo značajan projekat preuređenja i uređenja enterijera gde je veliki izazov ležao u usklađivanju ciljeva klijenta sa duhom kreacije originalnog arhitekte.

Neugodni dodatak iz 1990-ih neskladan sa originalnom rezidencijom Lautner zamenjen je novim zatvorenim bazenom koji je projektovan tako da se u velikoj meri ne razlikuje od Lautnerove zgrade. Novi najsavremeniji bazen zastakljenjen je i propušta prirodnu svetlost, mirise i zvukove okeana stvarajući granice između mora, kuće i neba.

U celoj kući oko Lautnerove avangardne inženjerske i skulpturalne primene drveta i betona vodilo se računa da se pažljivo promeni prostor prema potrebama klijenta. Promene su uključivale novu medijsku sobu, povećane spavaće sobe i kućnu kancelariju. Zapanjujuća  kuhinja – detaljno opisana sve do kuhinjskog pribora – čini jezgro otvorenog prostora za život i zabavu u kući.

*John Edvard Lautner  je bio američki arhitekta. Nakon šegrtovanja sredinom 1930-ih sa Taliesin stipendijom koju je vodio Frank Lloid Vright, Lautner je 1938. otvorio svoju biro, gde je radio do kraja karijere. Većina njegovih dela bila je stambena uglavnom u Kaliforniji. Najbolje pamti po svom doprinosu razvoju Googie stila, kao i po nekoliko kuća u atomskom dobu koje je dizajnirao krajem 1950 -ih i početkom 1960 -ih, koje uključuju kuću Leonard Malin, Paul Sheats House i Russ Garcia House.
Fotografija: Roger Davies
Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Hotel u kompleksu vinarije – Portugal

Vino su proizvodili tradicionalni zemljoposednici u regionu Alto Douro oko 2.000 godina. Od XVIII veka, njegov glavni proizvod, vino vino, svetski je poznat po svom kvalitetu. Ova duga tradicija vinogradarstva proizvela je kulturni pejzaž izuzetne lepote koji odražava njegovu tehnološku, društvenu i ekonomsku evoluciju. Novi hotel  u Kuinta de Santo Antonio nalazi se na platou tik ispod male kapele Santo Antonio iz 18. veka, koja se nalazi na uzvišenju kompleksa. Hotel je zgrada sastavljena iz nekoliko delova od kojih je većina raspoređena oko dvorišta.

Tokom vekova, terase red po red građene su prema različitim tehnikama. Najranije, korišćeno tokom ere pre filoksere (pre 1860), bilo je to od sokalkosa, uskih i nepravilnih terasa ojačanih zidovima od škriljavog kamena, koje zahtevaju stalno održavanje na koje se može zasaditi samo jedan ili dva reda loze. Dugi nizovi neprekidnih, pravilno oblikovanih terasa datiraju s kraja 19. i početka 20. vijeka kada su vinogradi Douro obnovljeni, nakon napada filoksere. Nove terase promenile su pejzaž, ne samo zbog monumentalnih zidina koje su izgrađene, već i zbog činjenice da su bile šire i blago nagnute kako bi se vinova loza bolje izlagala suncu.

Monumentalni pejzaž je deo svetske baštine UNESCO -a „Alto Douro“ koja  zahtevaju elegantna, odgovorna i suptilna arhitektonska rešenja.

Pozicija ovog kompleksa povezuje čoveka sa prirodom, njenim zvukom, mirisom drveća i voća. Blizina tekuće vode pojačava sva čula na viši nivo.

Težeći vrednostima kao što su održivost, trajnost, kao i poštovanje i integrisanje u kulturno nasleđe regiona ADV, izbor materijala i građevinskih sistema definisan je pažljivim proučavanjem narodne arhitekture i odlučnom preferencijom za prirodne materijale, kojih ima dosta u regionu .

 

Izvor: https://architizer.com/, https://whc.unesco.org/

by Sanja Banika

Privatna kuća – „BlackCliff“

Smeštena na granitnoj litici iznad obale na zapadnoj obali Kanade, kuća „BlackCliff“ simboličan je svetionik za razasute članove porodice koji žive i rade na više kontinenata. Dom je osmišljen tako da povezuje svoje stanare sa bogatim prirodnim karakterom lokacije. To je izraz želje klijenta da stvori mesto okupljanja sadašnjih i budućih generacija, a da i dalje može da primi manju porodičnu zajednicu.

Kuća maksimalno koristi prednosti topografskih karakteristika: pogleda i svetlosti prema jugozapadu i ekstremne konture koje se spuštaju do mora na zapadu. Kuća se okreće oko ove dve ose, što dovodi do promenljive prostorne geometrije na preseku glavnog i gornjeg sprata koja se pojavljuje kao praznina u sredini lokacije.

Organizaciono gornji sprat je osmišljen  kao prostor za malu porodicu, dok  je spoljna jedinica predviđena za smeštaj veće porodice.

Ova dva dela zgrade su odvojena, ali su spolja spojena zajedničkom otvorenom terasom. Pažljivo postavljena dvorišta omogućavaju ovom neobično skladno isprojektovanom objektu da koristi svetlost i vazduh bez ometanja.

Prostorni doživljaj kuće  je rezultat napora da se uravnoteži odnos između pravilne orijentacije strmog nagiba terena i  orijentacije svetlosti i pogleda kako bi se stvorili bitni i intimni prostori na jezgra koji imaju jaku vezu sa spoljnim okruženjem.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Zid zavesa – „Reynaers Aluminium“

„Reynaers Aluminium“ predstavlja svoj sistem zavesa u različitim formatima. Njihovi sistemi aluminijumskih zavesa dobro su opremljeni da se nose sa zahtevima koji poboljšavaju životni i radni ambijent zgrade.
Koncept zid 50 (CW 50):
Ovo je fasadni i krovni sistem koji nudi neograničenu slobodu dizajna i omogućava maksimalnu transparentnost. Kao takav, CV 50 ispunjava sve zahteve savremene arhitekture. Inovativna rešenja doprinose tendenciji velikih, teških i debelih staklenih ploča. CV 50 podržava do 150, 310 i 700 kg u različitim konfiguracijama nosača stakla. Sistem je dostupan u nekoliko izvedbi i varijantama zastakljivanja, poput izgleda čeličnih greda, standardnih potisnih ploča, strukturno zastakljenih i strukturno stegnutih rešenja. Navedeni nivoi vatrootpornosti, klase otpornosti na provale i toplotne izolacije, do Uf = 0,56V / m²K, pružaju različite tehničke varijante.

Pored toga, namenski tipovi otvaranja takođe se mogu neprimetno integrisati: paralelni prozor za otvaranje, gornji viseći prozor, skriveni otvor za okretanje i nagibanje ventila, ali takođe i otvoreni otvor za krov za integraciju u krovne primene CV 50. Ovaj sistem predstavlja široku paletu profila, zaptivki, dodataka i alata. Posebno je razvijen za jednostavnu izradu i ugradnju.
Koncept zid 60 (CW 60):
Odličan termički izolovan aluminijumski sistem zavesa od kompanije  za robusnu strukturu velikih staklenih površina, koji odgovara čak i specifičnim potrebama kosih ili zakrivljenih konstrukcija. Ovaj modularni sistem dizajniran je sa inteligentno ojačanim profilima, što omogućava ugradnju teških staklenih ploča. Koncept CV 60 zadovoljava najviše zahteve u vodonepropusnosti i vodonepropusnosti, otpornosti na vetar i toplotnoj izolaciji. Zastakljivanje je osigurano visinom rabata od 25 mm. Sposobnost držanja do 62 mm debljine stakla omogućava integrisanje trostrukog zastakljivanja. Ovaj sistem zavesa je standardno dostupan u 4 različita estetska spoljašnja izgleda. Pored toga, CV 60 se sastoji od širokog raspona profila i olakšava integraciju svih vrsta prozora, uključujući prozore u […]

„Brush House“

Ova kuća smeštena je na uglu tipičnog prigradskog bloka u Melburnu. Lokacija istražuje alternativni obrazac podele gde se prednji i zadnji vrtovi stapaju u neprekidni prostrani pejzaž. Kuća demonstrira progresivan pristup arhitekturi kroz fluidnu formu ekspresivne zakrivljene betonske fasade i tekućeg unutrašnjeg planiranja.

Izrezbareni otvori dvostruke visine pružaju solarnu zaštitu dok uokviruju pejzaž šire. Okulusni svetlarnik signalizira ulazak. Eksperimentalna upotreba betona stvara vodeni oblik kroz divnu saradnju arhitekte, inženjera i graditelja. Kuća od četki otvara novo tlo uzimajući rudimentarni betonski postupak izgradnje i podižući ga na teksturnu i izrazito izražajnu fasadu koja se angažuje i doprinosi uličnom pejzažu, dodajući savremeni sloj u okolni kontekst.

Interni prostori teku, stvarajući fluidan i velikodušan osećaj lakoće u sebi. Čaura nalik pećini neguje i štiti stanovnike. Opipljiv osećaj „utočišta“ je preovlađujući. Po rečima naših klijenata; „Dizajn našeg doma omogućava nam da se okupljamo i komuniciramo u udobnom centralnom delu donjeg sprata, a takođe pruža niz ugodnih zona za opuštanje u miru.

Tokom dužih perioda zaključavanja Covid-a cenili smo svetlost, prostor i svestranu prirodu rasporeda soba. Svi smo mogli srećno da učimo, radimo i igramo se na jednom mestu – uz nežne obline zidova pružajući nam osećaj sigurnosti, topline i udobnosti ’.

Kuća za odmor je mirno utočište – delikatna ravnoteža između mase i bestežinskog stanja izražena u njenoj organskoj materijalnosti. Istraživanje oblika i svetlosti gde prevladava osećaj uzdržanosti. Izražajna, ali potcenjena, „Brush House“ je beskompromisna i postojana arhitektonska porodična kuća koja će izdržati test vremena.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika