gotovi planovi kuca

Svet za slonove

Ljudi Kui su etnička grupa u Surinu na severoistoku Tajlanda. Mnogo vekova članovi porodice Kui su uvek bili u bliskoj vezi sa slonovima. Kuća Kui sadrži prostor za ljude i prostor za slonove – odmah pod istim krovom. U poslednjih pola veka plodna šuma ovog područja je uništena u komercijalne svrhe.

Kui i njihovi slonovi, koji su se oslanjali isključivo na šumu, trpeli su ekstremnu sušu, nedostatak hrane i lekovitog bilja koje je šuma nekada pružala. Lutali su ulicama turističkih gradova moleći  za hranu. Neki su radili u kampovima slonova, a mnogi su imali neprikladne uslove za život i rutinu. „Elephant World“ je vladin projekat vraćanja Kui-a i njihovih slonova u njihovu domovinu i obezbeđivanje odgovarajućih životnih uslova za slonove.

Projekat uključuje selo Kui, bolnicu za slonove, postojeći hram i groblje za ljude i slonove kao i muzej koji govori priče o vekovnoj kulturi zajednice.  Nazvan „kulturnim dvorištem“, kosi krov od 70 × 100m prostire se na velikom terenu na kome bi se mogli održavati kulturni događaji i verske ceremonije od rođenja do smrti ljudi i slonova.

Debljina krova iznosi 1,5 metar , otvoren je u sredini i izbušen na raznim tačkama kako bi se ventilisao prostor. Krov je nizak, u skladu sa okolnim selom ali kad se uđe u velikodušnu visinu krova i prostranstvo „kulturnog dvorišta“ stvara se potpuno druga slika. Šest humki čine krajolik ispod krova sa tri strane, a četvrtu stranu ostavljaju otvorenom za korisnike veličine slona.

Teren humke je nagnut  sa 4m na 1,2m kako bi slonovi valjanjem ohladili telesnu temperaturu i zaštitili se od insekata. Mesto je sušna visoravan koja se nalazi 4km od reke ali  200 slonova koji ovde žive zahtevaju više od 8000 m3 vode mesečno.

Pored mesta igrališta iskopan je ribnjak […]

Kuća 6° – Atina

Nalazi se u regionu Lagonisi gde parcela čini prelaz između urbanog pejzaža grada Atine i nedirnute prirode. Čini se da masivni, čvrsti beli volumen lebdi nad ovom sušnom zemljom. Izlazeći iz zemlje, nakon rotacije od 6 ° ova kuća skladno je u suprotnosti sa blagim nagibom postojeće topografije. Ovaj monolitni volumen se pažljivo uzdiže, oličavajući prelaz između privatnog i zajedničkog prostora.

Kuća je osmišljena u slojevima. Privatna područja su uronjena u zemlju, nudeći direktnu vezu sa zemljom, istovremeno povećavajući bliskost sa prirodom. Kako se neko podiže u zajedničke prostore kuće, prolazeći kroz kuhinjski deo do dnevne sobe, otkriva se spektakularni pogled. Čvrstinu ove strukture prekidaju samo dva velika otvora, uokvirujući poglede na predeo.
 
Namera je, u početku, da se stvori zaštita od jakog vetra koji se nalazi u tom području, kao i da se definiše osećaj privatnosti i zaštite. Svaki prostor je osvetljen svetlarnicima.  Privatne površine su zatvorene u intersticijalne zapremine koje stvaraju otvor na plafonu, omogućavajući sunčevoj svetlosti da neprekidno ulazi. Kuća 6 ° je minimalistička manifestacija.

Izdižući se iz smeđeg tla, ovaj blistavi beli oblik kontrira dubokom plavom nebu, stvarajući osećaj bezvremenosti.  Svaki prostor stvara potrebu za vedrinom, bistrinom i tišinom. Jednostavnošću i čistotom stvara se gotovo hram sličan domu.

Untrašnjost kuće je svedena na jednostavnost i čistotu.

 

Izvor:https://architizer.com/

by Sanja Banika

 

Islandske kule

Island  zemlja leda i vatre, mesto susreta vulkana i glečera, sa dubokim pećinama i velikim planinama, dugim noćima i danima. Istorijski gledano, ljudi su se oduvek divili zvezdama noću i danju izlaskom i zalaskom sunca, gradeći spomenike širom sveta poput piramida i portala u njihovu čast. U nordijskoj mitologiji, „Norðri, Suðri, Austri i Vestri“ bili su četiri patuljka koji predstavljaju glavne tačke koje podržavaju Nebeski svod. Pukotina Grjotagja pokazuje u pravcu sever-jug. Projekat predlaže dualnost između pećina ispod pukotine i kule, koja će biti moderni spomenik za Island koji predstavlja njihovu kulturu i mitologiju, ali i istorijsko stvaranje Islanda, koje izranja iz dubine. Kula je podeljena na četiri, predstavljajući četiri kardinalne tačke ili patuljke koji drže nebeski svod, svaka kula označava jedan pravac i oni se mogu videti izdaleka stvarajući ponovnu tačku do pećina i lokaliteta, takođe poput portala do horizonta.

Kule se sastoje od čelične konstrukcije koje su prekrivene lokalnim vulkanskim kamenom, jezgro je prekriveno prirodnim drvetom kao i ostatak vidikovaca.
Na nivou tla dok ulazite u svaku kulu ima veliki atrijum koji upućuje na duboku geološku istoriju Islanda. Kule su dizajnirane da traju koliko i prošli spomenici, a budući da su pojedinačni elementi, u budućnosti će ukazivati na to koliko su se tektonske ploče razdvajale jedna od druge.
Tornjevi nude 4 različite vrste vidikovaca na različitim nivoima, gde se možete odmoriti i popiti kafu, ili sedeti u stepenastom vidikovcu i imati panoramski pogled ili pogledati u nebo u krovnom staklenom svodu i videti aurore.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Cloud Art Museum

/ Oblak reke u Kingzhenu /
U Kingzhenu, Guizhou, čist beli „oblak“ pluta pored vijugave reke Laoma, nazirući se kroz bujna zelena stabala. To je Cloud Art Museum u močvarnom parku Kingzhen. Ulazeći u muzej koji se savršeno slaže sa okolinom, posetioci mogu otkriti da se pogled tokom puta razlikuje. Zakrivljena providna staklena konstrukcija podupire glatki krov u obliku oblaka.

Posetioci će biti iznenađeni vizuelnom gozbom planina, vode i pejzaža kroz neprekidni stakleni zid od poda do plafona. Ukupna zgrada je prozirna i lagana, čineći njenu boju i sjaj smirujućim i mekim. Uz uzdržanu bazu, muzej je pun snage i elegancije.
Muzej, dizajnom inspirisanim i apstraktnim od povoljnog simbola oblaka u tradicionalnoj kineskoj kulturi, kombinuje prirodu sa umetnošću, pojednostavljuje sliku oblaka i odlučuje o obliku zgrade. Tekuće arhitektonske linije omogućavaju bolju integraciju zgrada u životnu sredinu. Detaljnim pregledom, muzej se nalazi na položaju okrenutom ka reci Laoma, tako da pogled može doći do vode bez ometanja vrhova brda okolo.

Fasada zgrade sastoji se od aluminijumskih ploča i stakla, što stvara oštar kontrast u materijalima. Kontrast između materijala donekle dodaje delikatnost i finoću zgradi. Kroz odraz stakla, vode i aluminijumskih ploča, senke drveća kroz staklo, obrisi zgrada i nebo u vodi čine živopisnu sliku svetlosti i senki.
Pokrajina Guizhou poznata je po talasastom terenu koji obogaćuje prostorni raspored grada. Pri dizajnu se uzima u obzir zadnji red zgrada na muzej. Naglašen je i dizajn pete fasade. Redovno perforirani aluminijumski limovi u kombinaciji sa nepravilnim svetlosnim dizajnom čine mesto svetlim poput zvezdane noći ako se gleda sa višeg položaja, što ljudima daje iluziju da su iznad oblaka.
/ Pored planine · Na oblaku /
Muzej je poput komadića belog oblaka koji se nazire kroz planinu, postajući nerazdvojni deo okoline. Dizajnerski tim traži novi […]

Casa UC

Casa Uc je rezidencija koju je dizajnirala Daniela Bucio Sistos, a arhitektonski dizajn proizilazi iz nastojanja da se stvori projekat sa određenom prostornom dvosmislenošću između enterijera i eksterijera, a koji ponekad može biti neprimetan. UC projekat je rezidencija u kojoj su svi unutrašnji prostori u direktnom kontaktu sa mikro-okruženjima generisanim u kući. Smeštena je na periferiji grada Morelije, Mičoakan u Meksiku.

Casa Uc se uvek zamišljala kao prostor za šetnju. Prilikom prolaska kroz nju promena tekstura i skala će je učiniti udaljenim od okulocentrizma i stvoriće vezu sa osetljivom interakcijom  korisnika. Stvoren je kontemplativni i tihi prostor.

Casa Uc spolja ne govori mnogo. Glavni ulaz je uvučen na kraju teksturnog pregradnog zida koji prolazi duž većeg dela pročelja imanja. Prilikom ulaska i silaska sa pristupne rampe, pronalazi se glavno predvorje rezidencije koje je u centralnom delu sadrži kružni povišeni krov.

Daniela je nastojala da stvori rezidenciju gotovo monohromatsku, ali punu tekstura da bi sa pojavom prirodnog svetla na različitim volumenima, projekat tokom celog dana imao različitosti.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Pametna poslovna i životna zajednica: Aoti Vanke Centar

Ovaj elegantni novi kancelarijski kompleks smešten je u srcu centralne poslovne četvrti grada u Hangdžou. Kula je osmišljena tako da sa svakim nivoom povišenog podijuma rotiranim za različit stepen omogućuje prostor za šetnju i za uživanje ljudi. Aoti Vanke Centar se sastoji od dve kancelarijske kule i podijuma.

U višoj kuli T1 nalaze se kancelarije većih korporacija, dok se u kuli T2 nalazi prostor za početnike i mikro preduzetnike.  Kule su rotirane kako bi se maksimalizovala prirodna sunčeva svetlost i pogled na novo komercijalno jezgro pored reke Kiantang. Podijum u obliku prstena podignut je od zemlje da bi se stvorilo centralno dvorište, dok polujavni krovni vrt služi kao most između dve kule, promovišući simbiozu i stvarajući prilike za umrežavanje korisnika.

Centralno dvorište je ulazno mesto u srcu lokacije povezivano sa urbanim tkivom. Na nivou ulice je bogato uređena pešačka zona u kojoj se nalaze maloprodajni objekti, restorani i galerije, protežući se duž glavnog puta. Kroz dvostruko visinski otvoreni prostor napravljena je prečica u smeru sever-jug preko uzdužnog mosta.

Aoti Vanke Centar je dobio LEED Gold sertifikat američkog Saveta za zelenu gradnju. Višeslojno zelenilo je implementirano u projekat, interpolirajući 95.521 kvadratnih metara podne površine sa prostorima za probijanje kiseonikom, kako bi se težilo prirodnoj ravnoteži između arhitekture i pejzaža.

 

Korisnici zgrada uživaće opipljivo u obilju zelenila, prirodnoj sunčevoj svetlosti i protoku vazduha. Na fasadama tornja ugrađene su ukrasni brisoleji koji omogućavaju pasivno osenčenje od direktne insolacije i minimiziraju odsjaj. Mekani pejzaži u krovnim baštama pružaju senke kako bi se smanjio solarni dobitak toplotne mase zgrade u celini, a krovovi kula prekriveni su rešetkama kako bi se zaštitilo od prekomerne insolacije.

Izvor:https://architizer.com/

by Sanja Banika

ZHA – 10 novih zapanjujućih projekata

„Zaha Hadid Architects“ je transformisala savremenu arhitekturu. Osnovala ga je arhitekta Zaha Hadid. Primarna misija kompanije tokom poslednje četiri godine bila je da prenese svoju pionirsku viziju u budućnost. Tim radi u svim sektorima od kulturnih i stambenih projekata do instalacija i nameštaja.  ZHA je stvorio globalno uticajan portfolio od skoro 1000 projekata.
Arhitektosnki biro nesmanjeno eksperimentiše u urbanizmu, arhitekturi i dizajnu, većina ovih projekata imala je doprinosa u fazi konceptualnog dizajna od strane Hadid. Rad se temelji na neprekidnom napretku firme u informacionom modeliranju zgrada (BIM), parametarskom dizajnu i programiranju.

King Abdullah Petroleum Studies and Research Centre, Riyadh, Saudi Arabia

APSARC (Naftni istraživački centar Kralj Abdulah) je neprofitna institucija za istraživanje najefikasnije upotrebe energije za socijalno blagostanje. Kampus KAPSARC površine 70.000 kvadratnih metara uključuje pet zgrada: Centar znanja o energiji, Energetski računarski centar, konferencijski centar sa izložbenom salom i gledalištem sa 300 mesta, istraživačka biblioteka sa arhivima za 100.000 tomova, i Musalla – mesto za molitvu i kontemplaciju u kampusu.

2. Beijing Daxing International Airport, Beijing, China
Dizajniran da ublaži zagušenja na postojećem aerodromu u glavnom gradu, Peking Daksing je stvoren da bude glavno saobraćajno čvorište za region sa najbrže rastućom svetskom potražnjom za međunarodnim putovanjima i potpuno je integrisan u rastuću transportnu mrežu zemlje. Putnički terminal Pekinga Daksing od 700.000 kvadratnih metara uključuje centar za kopneni prevoz od 80.000 kvadratnih metara koji nudi direktne veze sa Pekingom, nacionalnom brzom železničkom mrežom i lokalnim voznim službama.

3. Generali Tower, Milan, Italy
Ova kula se nalazi u okviru CitiLife-a, najvećeg građanskog prostora i javnog parka u Milanu od kada je Parco Sempione otvoren pre 130 godina. Kula se povezuje sa okolnim javnim pijacama i parkom. Krivolinijske geometrije njegovog podijuma definisane centripetalnim silama generisanim postepenim presekom ove tri gradske ose u osnovi […]

Vlaknasti cementni paneli – „EQUITONE“

„EQUITONE“ ove ploče proizvodi u Evropi od sredine XX veka pod imenom ETERNIT. To je fasadni materijal od vlaknastog cementa. Vlaknasti cement je mineralni kompozitni materijal napravljen od cementa, celuloze i mineralnih materijala. Površina nije obrađena, što pokazuje sirovu teksturu osnovnog materijala.

Njegova primena karakteristična je najčešće na fasadama, unutrašnjim zidovima i u dizajnu nameštaja. Lako se može transformisati u bilo koji oblik, može biti štampana, perforirana ili brušena, a prednost je što je negoriva.  Proizvodi se u maksimalnim dimenzijama 3100x1250mm.
Metode pričvršćivanja uključuju zakivanje, zavrtanje, lepljenje i nevidljivo mehaničko pričvršćivanje na metalne ili drvene noseće ramove. Kreativne arhitekte i dizajneri su takođe ugradili ove vlaknocementne materijale za enterijer i dizajn nameštaja. Proizvodi se u nekoliko varijanti u boji, u rasponu od svetlo bele (TE90) do duboke antracitne (TE80).
 

 

 

Životni vek ovih ploča premašuje 50 godina. Fasade izrađene od „EQUITONE“-a su tanke i lagane, ali izuzetno izdržljive, pri čemu se minimalno troši energije i sirovine.

             

   

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

 

 

 

„Pop-up“ kuća

„Pop-up“ kuća  sačinjena je od izolacijskih blokova i drvenih panela, pruža optimalnu toplotnu izolaciju, brzo se montira i jeftina je. Ova kuća nalazi se u Australiji, sačinjena od gornjeg kompaktnog dela oslonjenog na donji noseći deo koji sa bujnom vegetacijom čini entrans u samu kuću.
   
Unutrašnji zidovi čine kombinacija bele boje uokvirene akcentima od jasenove obloge. Krovni oblik objekta  je strateški osmišljen tako da se lako montiraju solarni paneli za prihvatanje kišnice. U dvorištu se nalazi ukopan rezervoar od 5000 l koji skuplja vodu sa krova i ta voda se ponovo koristi za ispiranje toaleta i navodnjavanje bašte. Fasadni mehanički paneli postavljeni su na zapadnu fasadu prvog sprata i imaju uloga kontrole ulaska sunca u objekat.
  

Pogledajte na koji način je osmišljen enterijer ove zanimljive kuće.

  

 

Izvor: https://www.archdaily.com/

Fotografija: Tom Blachford

by Sanja Banika

 

 

 

 

Vankuverski neboderi

Britanska firma za arhitekturu i dizajn „Heathervick“ studio predstavila je slike par stambenih nebodera planiranih u Vankouveru u Kanadi. Visoke zgrade nalaziće se u Ulici Alberni u Vancouverovoj četvrti Vest End.

Na crtežima se vide dve kule nepravilnog oblika okružene balkonima pod uglom koji formiraju usko grlo prema podnožju, a zatim se otvaraju prema zajedničkom podijumu.

Na prikazima se vide balkoni, terase i niše prelivene biljkama. Studio „Heathervick“ nedavno se fokusirao na biofilni dizajn, među kojima su projekti koji uključuju „Maggie’s Center“ u Velikoj Britaniji i neboder u Singapuru sa balkonima ispunjenim biljkama.

Prema planskim dokumentima dostavljenim gradu Vankuveru, planovi za stambenu izgradnju sastoje se od kule od 30 spratova na istoku i kule od 34 sprata na zapadu, smeštenih na podijumu od pet spratova. Predlogom se predviđa da će projekat obuhvatiti 401 dom, obdanište za decu i dovoljno parking mesta za preko 500 bicikala.

Izvor: https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika