gotovi projekti

Kuća bez uglova

Smeštena blizu obale uz Atlantski okean kuću je odlučio da naseli  penzionerski par. Ovaj objekat je inspirisan Japanom i zamišljen da bude otvoren ka bašti.

Kuća se otvara na svoja četiri ugla kako bi se iskoristila prednost višestrukih orijentacija i maksimalno iskoristila veza kuće sa baštom. Smeštena je u centru parcele. Unutar slobodnog zvezdanog prostora povezuju se četiri orijentacije. Između ove dve dijagonale nalaze se četiri volumena koji grupišu sve namene kuće. Savršeno simetrični volumeni iskrivljuju slobodni prostor stvarajući perspektive, suženja, otvore. Ovaj ples volumena donosi veliku fleksibilnost i raznovrsnost upotrebe.

 

Kuća je dizajnirana za toplotni komfor tokom cele godine. Krovni prepust je proračunat da propušta sunce tokom zimskih meseci i da blokira zrake tokom leta kako bi se izbeglo pregrevanje. Sa ovim zvezdastim planom, peć na drva postavljena u centralnoj prostoriji distribuira toplotu u svim prostorijama. U gornjem delu piramide krovni prozor sa motorizovanim otvorom okrenutim ka severu omogućava izlazak toplog vazduha, otvoreni prostor na četiri ugla kuće olakšava efikasnu ventilaciju.

 

 

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

 

 

 

Aluminijumska pena

Cimat Technologies Ltd je svetski lider i ima ekskluzivna prava u proizvodnji stabilizovane aluminijumske pene (SAF). Sa sedištem u Torontu Kanada, to je kompanija za inovativnu tehnologiju materijala koja koristi Alusion™ stabilizovanu aluminijumsku penu za izradu laganih aluminijumskih panela.

Cimatova stabilizovana aluminijumska pena, koja se prodaje pod trgovačkim imenom Alusion™ za arhitekturu, je svestran i jedinstven materijal sa praktično neograničenim dizajnom i arhitektonskim primenama. Pored svog jedinstvenog izgleda, paneli od aluminijumske pene imaju svojstva upijanja zvuka, što ih čini idealnim za aplikacije koje zahtevaju i slabljenje zvuka i lepotu.

Lagani aluminijumski paneli napravljeni od Alusion™ pene su jaki, ali lagani i po izgledu su slični metalnom sunđeru. Vizuelno je upečatljiv, modernog dramatičnog izgleda. Za arhitekturu paneli od aluminijumske pene se proizvode u debljinama 12,7 mm, 25,4 mm i 43,2 mm (1/2”, 1” & 1,7”) i tri gustine (Large Cell, Mid Cell & Small Cell). Svaka debljina i gustina imaju svoju reprezentativnu krivu naprezanja/deformacije.

Alusion™ Stabilizovana aluminijumska pena (SAF) je plutajuća, otporna na plamen i koroziju na isti način kao i aluminijum. Površina materijala je ili ostavljena u svom čvrstom obliku kako je proizvedena ili se podvrgava površinskim pripremama koje daju mnogo različitih izgleda od izgleda čvrste površine koja „svetluca“ do prozirnog izgleda „vodene pene“.

Alusion™ proizvod se proizvodi sopstvenim kontinuiranim procesom proizvodnje panela, što mu omogućava mnoge prednosti. Konkurentska prednost proizvoda je u tome što niko ne može da proizvede aluminijumsku penu u dimenzijama i zapreminama koje Cimat Technologies Ltd može da obezbedi, sa ukupnom konzistentnošću ili čak sa nasumičnim, ali ujednačenim izgledom u kome je napravljena. Lagan je i jednostavan za instalaciju i 100% se može reciklirati. Zadovoljava opterećenja na vetar od 354 km/h.
 

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

Crkva sa sferom

Chapelle Corneille je podignuta u XVII veku i njena barokna arhitektura podseća na katolički revitalistički duh crkve Gezu u Rimu. Već nekoliko godina je domaćin nastupima vodećih muzičara, a regionalni savet Normandije odlučio je da unapredi svoje objekte kako bi ispunio moderne zahteve određenog koncertnog mesta za muziku bez pojačanja.

Stoga je doneta odluka da se kapela pretvori u salu za muzičke događaje. Visinska razlika između zgrade i ulice bila je dovoljno velika da se u podignuti podrum integrišu objekti za potrebe posetilaca koncerata i umetnika.

Ovo rešenje je takođe omogućilo lak pristup osobama sa smanjenom pokretljivošću, stvarajući značajnu vezu između zgrade kao istorijskog spomenika i njenog savremenog poziva.

Raspored se takođe oslanja na duhovnu ulogu zgrade kako vernik prelazi sa rituala meditacije na buđenje svetlosti, tako i posetilac koncerta napušta užurbanost svakodnevnog života radi čuda muzike. Niz stepenica se spušta od glavnog ulaza u blagim krivinama do prostora za sedenje, a njihovi tamno sivi tonovi naglašavaju veličanstvenost kapele u podvigu inscenacije eminentno barokne inspiracije.

Prirodno fina akustika je pojačana nizom suptilnih i izuzetno efikasnih uređaja. Sfera obešena sa plafona iznad prelaza sprečava da se zvuk rasprši. Sastavljen od dve hemisfere povezane sočivom, ovaj globus trenutno šalje zvuk koji udara o njega, ali služi ne samo u akustičnu svrhu. To je značajan dodatak impresivnoj unutrašnjosti kapele.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

„Terrace Villa“ – Indonezija

Smešten u zoni bez automobila u sred polja pirinča, malih potoka i pogleda na džunglu, objekat uživa u miru u autentičnom, balijskom okruženju. Male prodavnice, udobni kafići, restorani, masaže i škole joge nalaze se na pešačkoj udaljenosti. Centar i atrakcije Ubuda su u neposrednoj blizini i udaljeni su samo nekoliko minuta.

Objekat predstavlja spoj minimalističke i savremene arhitekture sa indonežanskim elemenatima. Smešten na dobro uređenoj parceli od površine 568m2 od čega je 386m2  stambenog prostora. Kompleks se sastoji od dve zgrade na 2 sprata. Pre ulaska na imanje dočekuje vas posebna recepcija i prodavnica u samostojećoj zgradi.

Dve odvojene zgrade okružuju unutrašnje dvorište oko velikog bazena sa sunčalištem i ležaljkama. Sazrele tropske bašte pružaju senku tokom dnevne vrućine. Veliki dnevni prostor otvorenog koncepta sa modernom kuhinjom i dugim centralnim prolazom idealan je da funkcioniše kao restoran koji će zadovoljiti potrebe gostiju ili kao višenamenski životni prostor.

U okviru objekta smešteno je 5 prostranih jedinica, koje se sastoje od 2 sobe u prizemlju sa balkonom, 2 apartmana na 2 nivoa sa vidikovcem na II spratu i spavaće sobe u potkrovlju sa velikom terasom na krovu. Sve sobe imaju obilje prirodnog dnevnog svetla, lepo su nameštene i nude privatna kupatila sa japanskim kadama ili tuševima.

Inspiracija za ovakav koncept arhitekture datira iz ranog XX veka koje karakteriše: niski nagibi krovova, nadstrešnice i okruženje otvorenog poda koje zadovoljava različite vibracije i različite potrebe.
 

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

Akustični paneli – „Soft Cell“

„Soft Cell“ su akustični paneli proizvođača Kvadrat Acoustics-a  koji se prvenstveno koriste kao građevinski elementi koji su  pogodni i za naknadnu montažu.

 
Napravljene od recikliranog aluminijuma i sa tekstilnom završnom obradom, akustične ploče su zategnute da izdrže vlažnost i temperaturne uslove. Mogu se ponovo tapacirati i njihove komponente ponovo koristiti koliko god je potrebno.
  
„Soft Cells Reflective“ paneli sadrže reflektujuću ploču iza tekstilnog sloja. Tipično, ovaj model nudi apsorpciju zvuka klase E (visoku refleksiju), prema ISO 11654.

Prostori u kojima govor odnosno zvuk treba da se projektuju u određenom smeru, npr. blizu govornika u konferencijskoj sali ili u muzičkoj sali iznad orkestra.

 

Najčešća primena je na zidovima i plafonima. Može se koristiti za javne, obrazovne, ugostiteljske, korporativne prostore kao i  muzičke sale. Paneli su prilagodljivi po veličini i potrebi sa velikim izborom završne obrade. Visoka refleksija zvuka uz 10-godišnju garanciju na proizvod.
Pogledajte na koji način se formiraju i proizvode ovi akustični paneli.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

Oživljavanje priobalja Praga

Izrada projekta je trajala punih 10 godina. Koinicijativa je pokrenuta 2009. godine kao programska i arhitektonska revitalizacija područja uz obalu Praga izgrađenog kao kej i pretovarno mesto. Područje je nakon poplava 2002. napušteno i koristilo se kao parkiralište. Postepenim aktiviranjem programa postigli smo kulturni i društveni preporod, a potom i arhitektonsku sanaciju.

Područje Praga pored reke je javni prostor od gradskog značaja, omogućavajući jedinstvenu simbiozu javnog prostora sa kičmenom moždinom grada: reku Vltavu. U uređenom delu obala, rečna arhitektura postaje okosnica rečne kičmene moždine, koja kroz pojedinačne „pršljenove“ nasipa drži koštani sistem grada na kome je okačena celokupna urbana struktura koja čini njegovo telo .

 
Ogromno revitalizovano područje uz reku proteže se duž tri praška nasipa: Rašin, Horejši i Dvorak, dužine skoro 4 km. Završena prva faza najveća je investicija Praga u javni prostor nakon revolucije 1989. godine, prva ove vrste i sa velikim sociokulturnim uticajem. Fokus je bio na rekonstrukciji 20 svodova u zidu pored reke (prvobitno skladišta leda). Umesto stvaranja klasičnih enterijera, svodovi su spojeni sa spoljašnjošću sa maksimalnim kontaktom sa rečnim područjem i rekom.
Svodovi će služiti kao kafići, klubovi, ateljei, radionice, galerije, ogranak biblioteke, prostor za sastanke suseda i javne toalete. Arhitektonski dizajn radi sa modularnom raznolikošću, prostori su dizajnirani kao detaljna osnova koja uključuje sve operativne i tehničke sadržaje i šipku koja se može premestiti na različite položaje. Postoji korisnički priručnik koji sadrži identifikaciju pojedinačnih stanara i dodavanje ugrađenih elemenata (umetanje podova u velike svodove, spoljnu šipku itd.) Naglasak je stavljen na moguće podešavanje svakog od trezora tako da stiču dosledan integritet opremom svakog stanara svojim nameštajem za sedenje i elementima enterijera. Kao arhitekti, nadgledamo pojedinačna prilagođavanja tako da se očuva osnovna vizija područja, uz postizanje autentičnosti za svakog stanara.

Intervencije se simbiotski […]

„Carbon House“ – USA

Neko bi mogao reći – ne petljajte se u kuću Johna Lautnera* ali novi vlasnik dugogodišnji strastveni plivač je hteo da ovoj klasičnoj modernističkoj kući na plaži doda zatvoreni bazen. Tako je započeo značajan projekat preuređenja i uređenja enterijera gde je veliki izazov ležao u usklađivanju ciljeva klijenta sa duhom kreacije originalnog arhitekte.

Neugodni dodatak iz 1990-ih neskladan sa originalnom rezidencijom Lautner zamenjen je novim zatvorenim bazenom koji je projektovan tako da se u velikoj meri ne razlikuje od Lautnerove zgrade. Novi najsavremeniji bazen zastakljenjen je i propušta prirodnu svetlost, mirise i zvukove okeana stvarajući granice između mora, kuće i neba.

U celoj kući oko Lautnerove avangardne inženjerske i skulpturalne primene drveta i betona vodilo se računa da se pažljivo promeni prostor prema potrebama klijenta. Promene su uključivale novu medijsku sobu, povećane spavaće sobe i kućnu kancelariju. Zapanjujuća  kuhinja – detaljno opisana sve do kuhinjskog pribora – čini jezgro otvorenog prostora za život i zabavu u kući.

*John Edvard Lautner  je bio američki arhitekta. Nakon šegrtovanja sredinom 1930-ih sa Taliesin stipendijom koju je vodio Frank Lloid Vright, Lautner je 1938. otvorio svoju biro, gde je radio do kraja karijere. Većina njegovih dela bila je stambena uglavnom u Kaliforniji. Najbolje pamti po svom doprinosu razvoju Googie stila, kao i po nekoliko kuća u atomskom dobu koje je dizajnirao krajem 1950 -ih i početkom 1960 -ih, koje uključuju kuću Leonard Malin, Paul Sheats House i Russ Garcia House.
Fotografija: Roger Davies
Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Privatna kuća – „BlackCliff“

Smeštena na granitnoj litici iznad obale na zapadnoj obali Kanade, kuća „BlackCliff“ simboličan je svetionik za razasute članove porodice koji žive i rade na više kontinenata. Dom je osmišljen tako da povezuje svoje stanare sa bogatim prirodnim karakterom lokacije. To je izraz želje klijenta da stvori mesto okupljanja sadašnjih i budućih generacija, a da i dalje može da primi manju porodičnu zajednicu.

Kuća maksimalno koristi prednosti topografskih karakteristika: pogleda i svetlosti prema jugozapadu i ekstremne konture koje se spuštaju do mora na zapadu. Kuća se okreće oko ove dve ose, što dovodi do promenljive prostorne geometrije na preseku glavnog i gornjeg sprata koja se pojavljuje kao praznina u sredini lokacije.

Organizaciono gornji sprat je osmišljen  kao prostor za malu porodicu, dok  je spoljna jedinica predviđena za smeštaj veće porodice.

Ova dva dela zgrade su odvojena, ali su spolja spojena zajedničkom otvorenom terasom. Pažljivo postavljena dvorišta omogućavaju ovom neobično skladno isprojektovanom objektu da koristi svetlost i vazduh bez ometanja.

Prostorni doživljaj kuće  je rezultat napora da se uravnoteži odnos između pravilne orijentacije strmog nagiba terena i  orijentacije svetlosti i pogleda kako bi se stvorili bitni i intimni prostori na jezgra koji imaju jaku vezu sa spoljnim okruženjem.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Zid zavesa – „Reynaers Aluminium“

„Reynaers Aluminium“ predstavlja svoj sistem zavesa u različitim formatima. Njihovi sistemi aluminijumskih zavesa dobro su opremljeni da se nose sa zahtevima koji poboljšavaju životni i radni ambijent zgrade.
Koncept zid 50 (CW 50):
Ovo je fasadni i krovni sistem koji nudi neograničenu slobodu dizajna i omogućava maksimalnu transparentnost. Kao takav, CV 50 ispunjava sve zahteve savremene arhitekture. Inovativna rešenja doprinose tendenciji velikih, teških i debelih staklenih ploča. CV 50 podržava do 150, 310 i 700 kg u različitim konfiguracijama nosača stakla. Sistem je dostupan u nekoliko izvedbi i varijantama zastakljivanja, poput izgleda čeličnih greda, standardnih potisnih ploča, strukturno zastakljenih i strukturno stegnutih rešenja. Navedeni nivoi vatrootpornosti, klase otpornosti na provale i toplotne izolacije, do Uf = 0,56V / m²K, pružaju različite tehničke varijante.

Pored toga, namenski tipovi otvaranja takođe se mogu neprimetno integrisati: paralelni prozor za otvaranje, gornji viseći prozor, skriveni otvor za okretanje i nagibanje ventila, ali takođe i otvoreni otvor za krov za integraciju u krovne primene CV 50. Ovaj sistem predstavlja široku paletu profila, zaptivki, dodataka i alata. Posebno je razvijen za jednostavnu izradu i ugradnju.
Koncept zid 60 (CW 60):
Odličan termički izolovan aluminijumski sistem zavesa od kompanije  za robusnu strukturu velikih staklenih površina, koji odgovara čak i specifičnim potrebama kosih ili zakrivljenih konstrukcija. Ovaj modularni sistem dizajniran je sa inteligentno ojačanim profilima, što omogućava ugradnju teških staklenih ploča. Koncept CV 60 zadovoljava najviše zahteve u vodonepropusnosti i vodonepropusnosti, otpornosti na vetar i toplotnoj izolaciji. Zastakljivanje je osigurano visinom rabata od 25 mm. Sposobnost držanja do 62 mm debljine stakla omogućava integrisanje trostrukog zastakljivanja. Ovaj sistem zavesa je standardno dostupan u 4 različita estetska spoljašnja izgleda. Pored toga, CV 60 se sastoji od širokog raspona profila i olakšava integraciju svih vrsta prozora, uključujući prozore u […]

Projekt „Iceberg“ – Danska

Razvoj luke Arhus pruža veliku priliku drugom po veličini gradu Danske da se razvije na socijalno održiv način obnavljanjem starog terminala za kontejnere koji se ne koristi. Područje bi trebalo da postane živa gradska četvrt koja se sastoji od mnoštva kulturnih i društvenih aktivnosti, izdašnog broja radnih mesta i, naravno, izuzetno mešovitog i raznolikog niza tipova stanova.

Trećina od 200 stanova projekta biće izdvojeno kao povoljan stan za najam, čiji je cilj integrisanje raznolikog društvenog profila u novi kvart.

Glavna prepreka projekta je gustina postavljena za razvoj, željeni kvadratni metar su u sukobu sa navedenim ograničenjima visine lokacije i ukupnim namerama pružanja pogleda na okean zajedno sa dobrim uslovima dnevnog svetla.

Projekat „Iceberg“ pregovara o ovom problemu tako što ostaje daleko ispod maksimalne visine u tačkama i izlazi iznad isprekidane linije u drugim trenucima. Oblik „Vrhovi“ i „kanjoni“  pokazuju snagu projekta  istovremeno osiguravajući da svi stanovi budu opskrbljeni izdašnom količinom prirodnog osvetljenja i pogledom na rivu kroz njegovu čitavu dubinu, pa čak i šire, omogućavajući susednim zgradama iste kvalitete.

 

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika