gradnja

VIA 57

VIA 57 Vest je hibrid između evropskog perimetarskog bloka i tradicionalnog nebodera na Menhetnu, kombinujući prednosti oba: kompaktnost i efikasnost dvorišne zgrade sa prozračnošću i prostranim pogledom na neboder.

Držeći tri ugla bloka niskim i podižući severoistočni ugao ka vrhu od oko 140m, dvorište otvara pogled na reku Hadson, unoseći nisko zapadno sunce duboko u blok i ljubazno čuvajući pogled na reku sa susedne kule Helena.

 
Forma zgrade se menja u zavisnosti od tačke gledišta posmatrača. Dok izgleda kao piramida sa autoputa Vest-Sajd, pretvara se u dramatični stakleni toranj iz Zapadne 58. ulice.

 

Dvorište koje je inspirisano klasičnom urbanom oazom Kopenhagena može se videti sa ulice i služi za proširenje susednog zelenila parka reke Hadson u VIA.

Nagib zgrade omogućava prelaz u razmeri između niskih struktura na jugu i visokih stambenih kula na severu i zapadu lokacije. Visoko vidljiv kosi krov sastoji se od jednostavne ravnine površine perforirane terasama – svaka jedinstvena i okrenuta prema jugu.

Svaki stan poseduje erker kako bi se pojačale prednosti velikodušnog pogleda i balkona koji podstiču interakciju između stanara i prolaznika.

Izvor:https://architizer.com/

by Sanja Banika

„Terrace Villa“ – Indonezija

Smešten u zoni bez automobila u sred polja pirinča, malih potoka i pogleda na džunglu, objekat uživa u miru u autentičnom, balijskom okruženju. Male prodavnice, udobni kafići, restorani, masaže i škole joge nalaze se na pešačkoj udaljenosti. Centar i atrakcije Ubuda su u neposrednoj blizini i udaljeni su samo nekoliko minuta.

Objekat predstavlja spoj minimalističke i savremene arhitekture sa indonežanskim elemenatima. Smešten na dobro uređenoj parceli od površine 568m2 od čega je 386m2  stambenog prostora. Kompleks se sastoji od dve zgrade na 2 sprata. Pre ulaska na imanje dočekuje vas posebna recepcija i prodavnica u samostojećoj zgradi.

Dve odvojene zgrade okružuju unutrašnje dvorište oko velikog bazena sa sunčalištem i ležaljkama. Sazrele tropske bašte pružaju senku tokom dnevne vrućine. Veliki dnevni prostor otvorenog koncepta sa modernom kuhinjom i dugim centralnim prolazom idealan je da funkcioniše kao restoran koji će zadovoljiti potrebe gostiju ili kao višenamenski životni prostor.

U okviru objekta smešteno je 5 prostranih jedinica, koje se sastoje od 2 sobe u prizemlju sa balkonom, 2 apartmana na 2 nivoa sa vidikovcem na II spratu i spavaće sobe u potkrovlju sa velikom terasom na krovu. Sve sobe imaju obilje prirodnog dnevnog svetla, lepo su nameštene i nude privatna kupatila sa japanskim kadama ili tuševima.

Inspiracija za ovakav koncept arhitekture datira iz ranog XX veka koje karakteriše: niski nagibi krovova, nadstrešnice i okruženje otvorenog poda koje zadovoljava različite vibracije i različite potrebe.
 

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

Akustični paneli – „Soft Cell“

„Soft Cell“ su akustični paneli proizvođača Kvadrat Acoustics-a  koji se prvenstveno koriste kao građevinski elementi koji su  pogodni i za naknadnu montažu.

 
Napravljene od recikliranog aluminijuma i sa tekstilnom završnom obradom, akustične ploče su zategnute da izdrže vlažnost i temperaturne uslove. Mogu se ponovo tapacirati i njihove komponente ponovo koristiti koliko god je potrebno.
  
„Soft Cells Reflective“ paneli sadrže reflektujuću ploču iza tekstilnog sloja. Tipično, ovaj model nudi apsorpciju zvuka klase E (visoku refleksiju), prema ISO 11654.

Prostori u kojima govor odnosno zvuk treba da se projektuju u određenom smeru, npr. blizu govornika u konferencijskoj sali ili u muzičkoj sali iznad orkestra.

 

Najčešća primena je na zidovima i plafonima. Može se koristiti za javne, obrazovne, ugostiteljske, korporativne prostore kao i  muzičke sale. Paneli su prilagodljivi po veličini i potrebi sa velikim izborom završne obrade. Visoka refleksija zvuka uz 10-godišnju garanciju na proizvod.
Pogledajte na koji način se formiraju i proizvode ovi akustični paneli.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

Grand teatar – Kvebek

Cenjen zbog svoje brutalističke arhitekture Viktora Prusa i istorijskog murala Džordija Boneta krhki Grand teatar Kvebeka** otvoren 1971. godine zahtevao je veliku intervenciju da bi se obnovio i zaštitio spoljni omotač. Glavna karakteristika pozorišta su prefabrikovani betonski unutrašni i spoljašnji zidovi. Do oštećenja došlo je usled prodora vlage na satavima betona.

 

Nova spoljašnja školjka bledi, nestaje, reflektuje se, svetli. Diskretno i osetljivo artikuliše projekat. Osim svoje primarne funkcije, kućište deluje kao produžetak originalne zgrade koju sada štiti koristeći Prusovu fino razvijenu strukturnu logiku i kompoziciju ispunjenu neobičnim oblikom zgrade.

Lemay + Atelier 21 inovativno stakleno kućište je delikatan odgovor na ovaj složeni problem. Početak projekta renoviranja zahtevao je razmatranje dve njegove komponente: arhitekture Prusa i monumentalnog dela Boneta. Predložena intervencija je trebalo da bude zasnovana na interpretaciji u delo koje prikazuje finoću.

Staklo štiti zgradu od vremenskih prilika preko omotača, dok rekuperacija toplote niskog protoka i sistem termalne mase pružaju energetski efikasno i ekonomično rešenje.

Stakleno kućište je pojačano prema morfologiji Grand teatra uvija se u uglovima, podiže se u podnožju bledi ostavljajući betonski rad netaknutim i savršeno vidljivim.

**“Grand Theatre de Quebec“ je kompleks scenskih umetnosti u gradu Kuebeku u Kanadi. Zamišljen je da obeleži stogodišnjicu Kanade 1967. i Konferenciju u Kvebeku 1864, jedan od ključnih sastanaka koji je doveo do Kanadske konfederacije 1867.
Dizajniran od strane poljsko-kanadskog arhitekte Viktora Prusa, izgradnja je započela 1966. godine pod vlašću premijera Jeana Lesagea ali ju je zaustavila vlada Nacionalne unije Danijela Džonsona. Izgradnja je nastavljena krajem 1967. godine pozorište je zvanično otvoreno tek 16. januara 1971. godine.
 

Izvor: https://architizer.com/, https://en.wikipedia.org/

by Sanja Banika

Oživljavanje priobalja Praga

Izrada projekta je trajala punih 10 godina. Koinicijativa je pokrenuta 2009. godine kao programska i arhitektonska revitalizacija područja uz obalu Praga izgrađenog kao kej i pretovarno mesto. Područje je nakon poplava 2002. napušteno i koristilo se kao parkiralište. Postepenim aktiviranjem programa postigli smo kulturni i društveni preporod, a potom i arhitektonsku sanaciju.

Područje Praga pored reke je javni prostor od gradskog značaja, omogućavajući jedinstvenu simbiozu javnog prostora sa kičmenom moždinom grada: reku Vltavu. U uređenom delu obala, rečna arhitektura postaje okosnica rečne kičmene moždine, koja kroz pojedinačne „pršljenove“ nasipa drži koštani sistem grada na kome je okačena celokupna urbana struktura koja čini njegovo telo .

 
Ogromno revitalizovano područje uz reku proteže se duž tri praška nasipa: Rašin, Horejši i Dvorak, dužine skoro 4 km. Završena prva faza najveća je investicija Praga u javni prostor nakon revolucije 1989. godine, prva ove vrste i sa velikim sociokulturnim uticajem. Fokus je bio na rekonstrukciji 20 svodova u zidu pored reke (prvobitno skladišta leda). Umesto stvaranja klasičnih enterijera, svodovi su spojeni sa spoljašnjošću sa maksimalnim kontaktom sa rečnim područjem i rekom.
Svodovi će služiti kao kafići, klubovi, ateljei, radionice, galerije, ogranak biblioteke, prostor za sastanke suseda i javne toalete. Arhitektonski dizajn radi sa modularnom raznolikošću, prostori su dizajnirani kao detaljna osnova koja uključuje sve operativne i tehničke sadržaje i šipku koja se može premestiti na različite položaje. Postoji korisnički priručnik koji sadrži identifikaciju pojedinačnih stanara i dodavanje ugrađenih elemenata (umetanje podova u velike svodove, spoljnu šipku itd.) Naglasak je stavljen na moguće podešavanje svakog od trezora tako da stiču dosledan integritet opremom svakog stanara svojim nameštajem za sedenje i elementima enterijera. Kao arhitekti, nadgledamo pojedinačna prilagođavanja tako da se očuva osnovna vizija područja, uz postizanje autentičnosti za svakog stanara.

Intervencije se simbiotski […]

„Carbon House“ – USA

Neko bi mogao reći – ne petljajte se u kuću Johna Lautnera* ali novi vlasnik dugogodišnji strastveni plivač je hteo da ovoj klasičnoj modernističkoj kući na plaži doda zatvoreni bazen. Tako je započeo značajan projekat preuređenja i uređenja enterijera gde je veliki izazov ležao u usklađivanju ciljeva klijenta sa duhom kreacije originalnog arhitekte.

Neugodni dodatak iz 1990-ih neskladan sa originalnom rezidencijom Lautner zamenjen je novim zatvorenim bazenom koji je projektovan tako da se u velikoj meri ne razlikuje od Lautnerove zgrade. Novi najsavremeniji bazen zastakljenjen je i propušta prirodnu svetlost, mirise i zvukove okeana stvarajući granice između mora, kuće i neba.

U celoj kući oko Lautnerove avangardne inženjerske i skulpturalne primene drveta i betona vodilo se računa da se pažljivo promeni prostor prema potrebama klijenta. Promene su uključivale novu medijsku sobu, povećane spavaće sobe i kućnu kancelariju. Zapanjujuća  kuhinja – detaljno opisana sve do kuhinjskog pribora – čini jezgro otvorenog prostora za život i zabavu u kući.

*John Edvard Lautner  je bio američki arhitekta. Nakon šegrtovanja sredinom 1930-ih sa Taliesin stipendijom koju je vodio Frank Lloid Vright, Lautner je 1938. otvorio svoju biro, gde je radio do kraja karijere. Većina njegovih dela bila je stambena uglavnom u Kaliforniji. Najbolje pamti po svom doprinosu razvoju Googie stila, kao i po nekoliko kuća u atomskom dobu koje je dizajnirao krajem 1950 -ih i početkom 1960 -ih, koje uključuju kuću Leonard Malin, Paul Sheats House i Russ Garcia House.
Fotografija: Roger Davies
Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Privatna kuća – „BlackCliff“

Smeštena na granitnoj litici iznad obale na zapadnoj obali Kanade, kuća „BlackCliff“ simboličan je svetionik za razasute članove porodice koji žive i rade na više kontinenata. Dom je osmišljen tako da povezuje svoje stanare sa bogatim prirodnim karakterom lokacije. To je izraz želje klijenta da stvori mesto okupljanja sadašnjih i budućih generacija, a da i dalje može da primi manju porodičnu zajednicu.

Kuća maksimalno koristi prednosti topografskih karakteristika: pogleda i svetlosti prema jugozapadu i ekstremne konture koje se spuštaju do mora na zapadu. Kuća se okreće oko ove dve ose, što dovodi do promenljive prostorne geometrije na preseku glavnog i gornjeg sprata koja se pojavljuje kao praznina u sredini lokacije.

Organizaciono gornji sprat je osmišljen  kao prostor za malu porodicu, dok  je spoljna jedinica predviđena za smeštaj veće porodice.

Ova dva dela zgrade su odvojena, ali su spolja spojena zajedničkom otvorenom terasom. Pažljivo postavljena dvorišta omogućavaju ovom neobično skladno isprojektovanom objektu da koristi svetlost i vazduh bez ometanja.

Prostorni doživljaj kuće  je rezultat napora da se uravnoteži odnos između pravilne orijentacije strmog nagiba terena i  orijentacije svetlosti i pogleda kako bi se stvorili bitni i intimni prostori na jezgra koji imaju jaku vezu sa spoljnim okruženjem.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Zid zavesa – „Reynaers Aluminium“

„Reynaers Aluminium“ predstavlja svoj sistem zavesa u različitim formatima. Njihovi sistemi aluminijumskih zavesa dobro su opremljeni da se nose sa zahtevima koji poboljšavaju životni i radni ambijent zgrade.
Koncept zid 50 (CW 50):
Ovo je fasadni i krovni sistem koji nudi neograničenu slobodu dizajna i omogućava maksimalnu transparentnost. Kao takav, CV 50 ispunjava sve zahteve savremene arhitekture. Inovativna rešenja doprinose tendenciji velikih, teških i debelih staklenih ploča. CV 50 podržava do 150, 310 i 700 kg u različitim konfiguracijama nosača stakla. Sistem je dostupan u nekoliko izvedbi i varijantama zastakljivanja, poput izgleda čeličnih greda, standardnih potisnih ploča, strukturno zastakljenih i strukturno stegnutih rešenja. Navedeni nivoi vatrootpornosti, klase otpornosti na provale i toplotne izolacije, do Uf = 0,56V / m²K, pružaju različite tehničke varijante.

Pored toga, namenski tipovi otvaranja takođe se mogu neprimetno integrisati: paralelni prozor za otvaranje, gornji viseći prozor, skriveni otvor za okretanje i nagibanje ventila, ali takođe i otvoreni otvor za krov za integraciju u krovne primene CV 50. Ovaj sistem predstavlja široku paletu profila, zaptivki, dodataka i alata. Posebno je razvijen za jednostavnu izradu i ugradnju.
Koncept zid 60 (CW 60):
Odličan termički izolovan aluminijumski sistem zavesa od kompanije  za robusnu strukturu velikih staklenih površina, koji odgovara čak i specifičnim potrebama kosih ili zakrivljenih konstrukcija. Ovaj modularni sistem dizajniran je sa inteligentno ojačanim profilima, što omogućava ugradnju teških staklenih ploča. Koncept CV 60 zadovoljava najviše zahteve u vodonepropusnosti i vodonepropusnosti, otpornosti na vetar i toplotnoj izolaciji. Zastakljivanje je osigurano visinom rabata od 25 mm. Sposobnost držanja do 62 mm debljine stakla omogućava integrisanje trostrukog zastakljivanja. Ovaj sistem zavesa je standardno dostupan u 4 različita estetska spoljašnja izgleda. Pored toga, CV 60 se sastoji od širokog raspona profila i olakšava integraciju svih vrsta prozora, uključujući prozore u […]

Origami obelisk – „Cardero“

Origami Obelisk nalazi se na raskrsnici dve gradske mreže u Vankuveru
Samo dva bloka od obale Coal Harbor-a, „Cardero“ je kapija i prelazna zgrada od severne obale Vankuvera do jezgra centra grada i odgovara svom mestu na preseku dve gradske mreže. Zgrada koristi svoje okruženje i  prednosti veza sa zapadnim krajem Vancouvera, Stanlei Park-om i centralnim poslovnim okrugom.

Arhitektonski suncobrani na južnoj i zapadnoj fasadi stambene kule su simbolična karakteristika, koja daje zgradi i praktičnost i jedinstveni identitet. Prepoznatljivi ekrani nalik origamiju inspirisani su nautičkim okruženjem – galebovima i hidroavionima u luci Coal kao i zmajevima koji se u daljini vide. Zgrada se sastoji od vitkog tornja predviđenog za stanovanje, od kancelarija i maloprodaje mešovite namene. Čini ga 26 spratova.

Toranj se nalazi na vrhu četvorospratnog podijuma sa vrhunskom prodajom i uredskim prostorom od 4200m2. Dizajniran po LEED-Gold.

„Cardero“ je novi razvoj mešovite namene koji zamenjuje staru poslovnu zgradu maloprodajom, zadružnim kancelarijskim prostorom, poboljšanjima na stambenim i javnim prostorima. Zgrada nudi 118 tržišnih stambenih jedinica na 21 nivou, sa 60% pogodnih za porodice sa decom.

Stambene jedinice su dizajnirane da uokvire pogled na vodu i planine Vankuvera i maksimiziraju upotrebljivost za stanovnike. Dodatne pogodnosti na lokaciji uključuju višenamenske prostore, zajedničku krovnu palubu i urbane poljoprivredne parcele.
Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

ah!38

Ovaj minimalistički sistem sastoji se od sofisticiranog kliznog aluminijumskog krila koje istražuje strukturne osobine stakla, omogućavajući izvođenje velikih zastakljenih površina upotrebom vertikalnih, minimalnih (vitkih) aluminijumskih profila, što rezultira velikom elegancijom. Za razliku od tradicionalnih sistema krila, staklo je samonosna glavna komponenta proizvođača panoramah! ®-a, dok aluminijumski okvir preuzima sekundarne funkcije vođenja svog kliznog kretanja, pružajući dodatno strukturno ojačanje i osiguravajući zaptivanje prozora.

ah! 38 se ističe kao sistem spoljnog otvaranja koji sadrži uravnoteženu kombinaciju toplotnog i zvučnog ponašanja, pogodan za sve klime. panoramah! ® nudi veliku fleksibilnost u modularnom sastavu otvora, uključujući rešenja za otvaranje uglova, klizne konfiguracije džepova, zakrivljene rasporede, nagnute raspone i uvlačne mreže protiv komaraca. Alternative dolaze u širokom spektru formata kao što su klizne, vertikalne klizne, zaokretne i nagibno-okretne jedinice. ah! 38 takođe uključuje razne dodatke, završne obrade i može biti potpuno automatizovan. To je sistem koji omogućava dvostruko zastakljene površine do 19m² ili trostruko zastakljene do 6m². Obe opcije koriste vertikalne profile od 20 mm.

Prozorski okvir izrađen je pomoću strukturne veze između eloksiranog aluminijuma i ojačanih poliamida, izbegavajući toplotno premošćavanje svih komponenata. Odlične toplotne (do 0,816 V / m².K) i zvučne (do 41 dB) performanse. Bezbednost RC2. Rešenja za otvaranje: fiksni, klizni, nevidljivi okvir, džep, ugao, zakrivljeni, svetlarnik, vertikalno klizanje, okretanje, nagib i okretanje.

Robusni profili dužine 1m, vrlo lako održavani ili zamenjeni, podržavaju opterećenja do 1.800 kg / ml, mogu da podrže neograničen broj stakala izrađenih do 38 mm dvostrukih ili trostrukih zastakljenih jedinica, koji mogu biti čak i motorizovani. Sertifikat ISO 9001: 2015.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika