house design

Privatna kuća – „BlackCliff“

Smeštena na granitnoj litici iznad obale na zapadnoj obali Kanade, kuća „BlackCliff“ simboličan je svetionik za razasute članove porodice koji žive i rade na više kontinenata. Dom je osmišljen tako da povezuje svoje stanare sa bogatim prirodnim karakterom lokacije. To je izraz želje klijenta da stvori mesto okupljanja sadašnjih i budućih generacija, a da i dalje može da primi manju porodičnu zajednicu.

Kuća maksimalno koristi prednosti topografskih karakteristika: pogleda i svetlosti prema jugozapadu i ekstremne konture koje se spuštaju do mora na zapadu. Kuća se okreće oko ove dve ose, što dovodi do promenljive prostorne geometrije na preseku glavnog i gornjeg sprata koja se pojavljuje kao praznina u sredini lokacije.

Organizaciono gornji sprat je osmišljen  kao prostor za malu porodicu, dok  je spoljna jedinica predviđena za smeštaj veće porodice.

Ova dva dela zgrade su odvojena, ali su spolja spojena zajedničkom otvorenom terasom. Pažljivo postavljena dvorišta omogućavaju ovom neobično skladno isprojektovanom objektu da koristi svetlost i vazduh bez ometanja.

Prostorni doživljaj kuće  je rezultat napora da se uravnoteži odnos između pravilne orijentacije strmog nagiba terena i  orijentacije svetlosti i pogleda kako bi se stvorili bitni i intimni prostori na jezgra koji imaju jaku vezu sa spoljnim okruženjem.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

„Brush House“

Ova kuća smeštena je na uglu tipičnog prigradskog bloka u Melburnu. Lokacija istražuje alternativni obrazac podele gde se prednji i zadnji vrtovi stapaju u neprekidni prostrani pejzaž. Kuća demonstrira progresivan pristup arhitekturi kroz fluidnu formu ekspresivne zakrivljene betonske fasade i tekućeg unutrašnjeg planiranja.

Izrezbareni otvori dvostruke visine pružaju solarnu zaštitu dok uokviruju pejzaž šire. Okulusni svetlarnik signalizira ulazak. Eksperimentalna upotreba betona stvara vodeni oblik kroz divnu saradnju arhitekte, inženjera i graditelja. Kuća od četki otvara novo tlo uzimajući rudimentarni betonski postupak izgradnje i podižući ga na teksturnu i izrazito izražajnu fasadu koja se angažuje i doprinosi uličnom pejzažu, dodajući savremeni sloj u okolni kontekst.

Interni prostori teku, stvarajući fluidan i velikodušan osećaj lakoće u sebi. Čaura nalik pećini neguje i štiti stanovnike. Opipljiv osećaj „utočišta“ je preovlađujući. Po rečima naših klijenata; „Dizajn našeg doma omogućava nam da se okupljamo i komuniciramo u udobnom centralnom delu donjeg sprata, a takođe pruža niz ugodnih zona za opuštanje u miru.

Tokom dužih perioda zaključavanja Covid-a cenili smo svetlost, prostor i svestranu prirodu rasporeda soba. Svi smo mogli srećno da učimo, radimo i igramo se na jednom mestu – uz nežne obline zidova pružajući nam osećaj sigurnosti, topline i udobnosti ’.

Kuća za odmor je mirno utočište – delikatna ravnoteža između mase i bestežinskog stanja izražena u njenoj organskoj materijalnosti. Istraživanje oblika i svetlosti gde prevladava osećaj uzdržanosti. Izražajna, ali potcenjena, „Brush House“ je beskompromisna i postojana arhitektonska porodična kuća koja će izdržati test vremena.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Kembridž džamija

Vodeći projekti u obliku drveta poput Kembridž džamije pokazuju dramatičan niz oblika koje moderna drvena konstrukcija može poprimiti. Na površini od 2340 m2, drvena konstrukcija smešta molitveni prostor za 1.000 vernika, kafić i dva stana. Mirnu, fokusiranu atmosferu u unutrašnjosti zgrade generiše 30 slobodnih oblika, međusobno povezanih drvenim stubovima nalik drvetu. Geometrija se vodi istorijskim islamskim obrascem nazvanim „Dah saosećajnog“. Prostor dočarava ritam disanja, a time i život.

Parametarski dizajn izradio je „Marks Barfield Architects“ u saradnji sa geometrijskim umetnikom Keithom Critchlovom, drvnu konstrukciju nadgledao je „Blumer-Lehmann“, stručnjaci za drvnu konstrukciju. Kako je ova struktura kombinacija različitih vrsta prefabrikacije, uključujući komponente „Free Form“, tradicionalnu rebrastu i drvenu konstrukciju i poprečno laminirane drvene elemente, uključeni su različiti proizvodni pogoni kompanije „Blumer-Lehmann AG“.

Zahtevna izgradnja ove džamije u slobodnoj formi stvorila je neke nezgodne probleme za programske i produkcijske timove u „Blumer-Lehman“ kao što su oblici 30 stabala. Na prvi pogled izgledaju isto, ali ipak se neke drvene grede povezuju sa betonom, neke sa drvetom, a neke se uopšte ne povezuju. Takođe su dvostruko zakrivljeni i ne mogu se postaviti na ravnu površinu radi obrade.

Razvojem tipa modularnog sistema sa 2.746 pojedinačnih komponenata u 145 sorti, rešeni su zahtevni zadaci proizvodnje, logistike i ugradnje. Da bi to uradio, projektni tim je iskoristio prednosti parametarskog planiranja. Parametri se koriste za definisanje elemenata, čvorova i veza. Ishod ovog planiranja značio je da je dizajn rezultirao sa samo 23 praznine što je pokazalo da je vrlo ekonomičan.

Parametarsko planiranje  džamije omogućilo je organizovanje elemenata u različite tipove na osnovu oblika, veličine i veze. Parametarski podaci efikasno i precizno kontrolišu proizvodne mašine direktno i proizvode svaku komponentu u potrebnom dizajnu i količini. Ekonomski najisplativije sredstvo za proizvodnju. Napor oko parametrizacije se isplati, posebno za […]

ah!38

Ovaj minimalistički sistem sastoji se od sofisticiranog kliznog aluminijumskog krila koje istražuje strukturne osobine stakla, omogućavajući izvođenje velikih zastakljenih površina upotrebom vertikalnih, minimalnih (vitkih) aluminijumskih profila, što rezultira velikom elegancijom. Za razliku od tradicionalnih sistema krila, staklo je samonosna glavna komponenta proizvođača panoramah! ®-a, dok aluminijumski okvir preuzima sekundarne funkcije vođenja svog kliznog kretanja, pružajući dodatno strukturno ojačanje i osiguravajući zaptivanje prozora.

ah! 38 se ističe kao sistem spoljnog otvaranja koji sadrži uravnoteženu kombinaciju toplotnog i zvučnog ponašanja, pogodan za sve klime. panoramah! ® nudi veliku fleksibilnost u modularnom sastavu otvora, uključujući rešenja za otvaranje uglova, klizne konfiguracije džepova, zakrivljene rasporede, nagnute raspone i uvlačne mreže protiv komaraca. Alternative dolaze u širokom spektru formata kao što su klizne, vertikalne klizne, zaokretne i nagibno-okretne jedinice. ah! 38 takođe uključuje razne dodatke, završne obrade i može biti potpuno automatizovan. To je sistem koji omogućava dvostruko zastakljene površine do 19m² ili trostruko zastakljene do 6m². Obe opcije koriste vertikalne profile od 20 mm.

Prozorski okvir izrađen je pomoću strukturne veze između eloksiranog aluminijuma i ojačanih poliamida, izbegavajući toplotno premošćavanje svih komponenata. Odlične toplotne (do 0,816 V / m².K) i zvučne (do 41 dB) performanse. Bezbednost RC2. Rešenja za otvaranje: fiksni, klizni, nevidljivi okvir, džep, ugao, zakrivljeni, svetlarnik, vertikalno klizanje, okretanje, nagib i okretanje.

Robusni profili dužine 1m, vrlo lako održavani ili zamenjeni, podržavaju opterećenja do 1.800 kg / ml, mogu da podrže neograničen broj stakala izrađenih do 38 mm dvostrukih ili trostrukih zastakljenih jedinica, koji mogu biti čak i motorizovani. Sertifikat ISO 9001: 2015.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

Kuća na pesku

Postoje ograničenja poput okeana koja se našim očima i duši čine kao bezgranični otvori. Kada se suoči sa ovim moćnim prirodnim elementima, arhitektura se takođe mora otvoriti i projektovati prema granici. Kuća na pesku, sa svojim izvanrednim pogledom na Atlantski okean na severoistoku Brazila, preduzima ovaj poduhvat.

Uronjena u tropsku šumu koja vodi do zapanjujuće plaže Itapororoca, kuća izražava autentično eksperimentisanje oko rastvaranja arhitekture u svom prirodnom okruženju. Funkcionalni program sveden je na minimum, a kući nedostaju zatvoreni prostori koji nisu strogo neophodni (hodnici, predsoblja).

Zatvoreni prostori svedeni su na samo osnovne životne prostore koji su zgusnuti u pet zasebnih tomova, pet kapsula života, od kojih je svaka u osnovi posvećena jednoj funkciji: jedna za kuhinju, jedna za trpezariju, jedna za dnevnu sobu, glavna spavaća soba i jedna  spavaća soba za goste.

Cela struktura je pokrivena rustikalnom eukaliptusovom pergolom oslonjenom na 14 okvira od lameliranog drveta. Strogost i logiku modernističke strukture krši važan detalj: kontinuitet dvanaest pravougaonih otvora na krošnjama prekida nekoliko stabala koja su obuhvaćena palubom koja omogućava ulaz direktne sunčeve svetlosti u prostore.

Život se odvija unutar volumena i na drvenoj palubi, koja postaje vezivno tkivo kuće, omogućavajući kretanje između prostora. Propusnost pokrivača čini okolinu vrlo dvosmislenom, pretvarajući ono što je moglo biti uobičajena nadstrešnica u neku vrstu osnovnog emocionalnog gradijenta koji usklađuje arhitekturu sa prirodom.

Svugde u prostorijama imanja možete se osećati uronjeni u suspendovanu atmosferu u kojoj senke i lišće cepaju sunčeve zrake stvarajući konstantnu i poetičnu kišu senki tokom dana.

Bazen, koji je odvojen od glavne konstrukcije i blizu plaže, postaje deo kuće. Njegov obod je definisan zakrivljenim linijama koje podsećaju na prirodne, dok je unutrašnjost obeležena paralelnim linijama dva suprotstavljena prizemna stepeništa koja se kreću prema centru bazena čineći u njegovom jezgru gotovo pravougaonu […]

Kuća 6° – Atina

Nalazi se u regionu Lagonisi gde parcela čini prelaz između urbanog pejzaža grada Atine i nedirnute prirode. Čini se da masivni, čvrsti beli volumen lebdi nad ovom sušnom zemljom. Izlazeći iz zemlje, nakon rotacije od 6 ° ova kuća skladno je u suprotnosti sa blagim nagibom postojeće topografije. Ovaj monolitni volumen se pažljivo uzdiže, oličavajući prelaz između privatnog i zajedničkog prostora.

Kuća je osmišljena u slojevima. Privatna područja su uronjena u zemlju, nudeći direktnu vezu sa zemljom, istovremeno povećavajući bliskost sa prirodom. Kako se neko podiže u zajedničke prostore kuće, prolazeći kroz kuhinjski deo do dnevne sobe, otkriva se spektakularni pogled. Čvrstinu ove strukture prekidaju samo dva velika otvora, uokvirujući poglede na predeo.
 
Namera je, u početku, da se stvori zaštita od jakog vetra koji se nalazi u tom području, kao i da se definiše osećaj privatnosti i zaštite. Svaki prostor je osvetljen svetlarnicima.  Privatne površine su zatvorene u intersticijalne zapremine koje stvaraju otvor na plafonu, omogućavajući sunčevoj svetlosti da neprekidno ulazi. Kuća 6 ° je minimalistička manifestacija.

Izdižući se iz smeđeg tla, ovaj blistavi beli oblik kontrira dubokom plavom nebu, stvarajući osećaj bezvremenosti.  Svaki prostor stvara potrebu za vedrinom, bistrinom i tišinom. Jednostavnošću i čistotom stvara se gotovo hram sličan domu.

Untrašnjost kuće je svedena na jednostavnost i čistotu.

 

Izvor:https://architizer.com/

by Sanja Banika

 

Cloud Art Museum

/ Oblak reke u Kingzhenu /
U Kingzhenu, Guizhou, čist beli „oblak“ pluta pored vijugave reke Laoma, nazirući se kroz bujna zelena stabala. To je Cloud Art Museum u močvarnom parku Kingzhen. Ulazeći u muzej koji se savršeno slaže sa okolinom, posetioci mogu otkriti da se pogled tokom puta razlikuje. Zakrivljena providna staklena konstrukcija podupire glatki krov u obliku oblaka.

Posetioci će biti iznenađeni vizuelnom gozbom planina, vode i pejzaža kroz neprekidni stakleni zid od poda do plafona. Ukupna zgrada je prozirna i lagana, čineći njenu boju i sjaj smirujućim i mekim. Uz uzdržanu bazu, muzej je pun snage i elegancije.
Muzej, dizajnom inspirisanim i apstraktnim od povoljnog simbola oblaka u tradicionalnoj kineskoj kulturi, kombinuje prirodu sa umetnošću, pojednostavljuje sliku oblaka i odlučuje o obliku zgrade. Tekuće arhitektonske linije omogućavaju bolju integraciju zgrada u životnu sredinu. Detaljnim pregledom, muzej se nalazi na položaju okrenutom ka reci Laoma, tako da pogled može doći do vode bez ometanja vrhova brda okolo.

Fasada zgrade sastoji se od aluminijumskih ploča i stakla, što stvara oštar kontrast u materijalima. Kontrast između materijala donekle dodaje delikatnost i finoću zgradi. Kroz odraz stakla, vode i aluminijumskih ploča, senke drveća kroz staklo, obrisi zgrada i nebo u vodi čine živopisnu sliku svetlosti i senki.
Pokrajina Guizhou poznata je po talasastom terenu koji obogaćuje prostorni raspored grada. Pri dizajnu se uzima u obzir zadnji red zgrada na muzej. Naglašen je i dizajn pete fasade. Redovno perforirani aluminijumski limovi u kombinaciji sa nepravilnim svetlosnim dizajnom čine mesto svetlim poput zvezdane noći ako se gleda sa višeg položaja, što ljudima daje iluziju da su iznad oblaka.
/ Pored planine · Na oblaku /
Muzej je poput komadića belog oblaka koji se nazire kroz planinu, postajući nerazdvojni deo okoline. Dizajnerski tim traži novi […]

Zajednička kuća za tri porodice

Kuća nazvana Sailom je četvorospratnica u kojoj istovremeno žive tri porodice. Projektovana od strane Anonim studia i nalazi se u Bankoku na Tajlandu.  Dizajnirana je tako da se unutrašnjost koristi kao uslužni stan sa prostorima koje svaki član porodice može slobodno ili odvojeno koristiti na svakom spratu. Prvi sprat čine zajednički prostori poput dnevne sobe i kuhinje, dok su na spratovima smeštene spavaće sobe, više dnevnih boravaka i male ostave.

Zgrada je povezana kroz dva unutrašnja dvorišta koja se otvaraju u prazninu koja prolazi od prizemlja do četvrtog sprata. Prizemlje čini otvoreni prostor sa zidom za penjanje koje je zahtevao jedan od vlasnika koji se penje iz hobija. Preostali deo zgrade ima stepenište za svaki sprat, dizajnirano da se preklapa i donosi zanimljive varijacije prostora.
   

Krov je povišen u jednom delu i stvara prazninu koja olakšava protok vazduha uz pomoć prozirnog materijala koji se koristi za prolaz prirodne svetlosti. Fasada kuće je od opeke koja nudi prirodnu ventilaciju sa materijalom raspoređenim u različite dinamičke obrasce. Osmišljena je tako da pokriva delove kuće izložene prekomernoj količini sunčeve svetlosti. Perforirane cigle se koriste ne samo zbog svojih ventilacionih svojstava, već i zbog njihove sigurnosti, pristupačne cene i privatnosti stanara.

Prostor između fasade i kuće dizajniran je u verandu sa biljkama u saksiji, dodajući životnom prostoru vizuelno prijatnu zelenu površinu.

Anonim je poznat po svojim besprekornim detaljima. Ali kod kuće Sailom, arhitekta je namerno ostavio izloženu gredu iznad fasade od opeke. Cevi klima uređaja takođe ostaju nepokrivene u dnevnoj sobi.
„Sviđa mi se ova kuća jer nije reč o oštrim i uglađenim detaljima. Uradili smo sve onako kako je moglo i trebalo. Nisam bio previše ozbiljan niti sam se previše trudio da sve napravim besprekorno, i to je ono što najviše volim u […]

Nuva prvi grad na Marsu

Arhitektonski studio „ABIBOO“ dizajnirao kao prvi stalni grad na Marsu nazvan Nuva.

Gradnja bi mogla da započne 2054. godine, a grad bi bio završen do kraja veka. Zamišljen je da koristi solarnu energiju, i uzgaja sopstvenu hranu. Samoodrživi grad bio bi ugrađen u liticu na Marsu. Prema rečima njegovog arhitekte, osnivača ABIBOO-a Alfreda Munoza,  to bi bio grad u kome bi bilo smešteno 250.000 ljudi.

Litica bi zaštitila grad od zračenja. Sistem međusobno povezanih tunela udubio bi se u marsovsku stenu, pri čemu bi svetlost ulazila sa krajeva tunela litice na licu litice. Prostor na vrhu litice služio bi za uzgajanje hrane.

„Izazov sa ovim rešenjima je da zgrada mora imati debeo spoljašnji sloj kao i da mora biti neprozirna da bi se efikasno i dugoročno zaštitila od zračenja.“
„Alternativna ranija rešenja na Marsu su pod zemljom, nalaze se u cevima ili kraterima lave“.
„Takve konfiguracije zgrada mogu pružiti efikasnije i sigurnije tehničko rešenje od onih na površini. Međutim, pristup svetlosti je presudan za psihološku dobrobit ljudi, a dugotrajno trošenje pod zemljom možda neće biti idealno rešenje.“

„Nuva rešava sve ključne probleme života na Marsu, stvarajući inspirativno okruženje za napredovanje, arhitektonski bogato i koristeći samo lokalne materijale poreklom sa Marsa“, rekao je Munoz za Dezeen.

Marsov grad gradio bi se korišćenjem tehnologije tunela koja je „već dostupna na Zemlji“ i čelika dobijenog preradom vode i CO2 pronađenog na Marsu pomoću sistema koji će biti potrebno razviti.
Iako studio veruje da hidroponski sistemi za proizvodnju hrane i solarni sistemi za proizvodnju električne energije već u velikoj meri postoje, proizvodnju vazduha vidi kao najveću tehničku prepreku koju treba prevazići kako bi grad postao održiv.
Pogledajte putem videa kako bi to sve izgledalo u ne tako dalekoj budućnosti.

 

Izvor: https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika

Kuća inovacija – „Cassina“

Lepota nesavršenosti ruševine pokreće interesovanje, postavlja pitanja i poziva na razmišljanje o prošlosti i delovanju vremena i čoveka u gradu i o zgradama nasleđa uopšte. Ova vest posvećena je starim i oronulim zgradama i primer na koji način mogu da se promene stvari oko stare zgrade  kao i sama urbana sredina. Izgrađena je u mestu Manausu u Brazilu davne 1896. godine, vidljiva sa svoje tri strane fasade, urušila se 1960. godine i od tada je preuzela vegetacija.
 
Kuća inovacija „Cassina“ je najnoviji centar za digitalnu tehnologiju u Brazilu. Sa skoro 1.600 m2 raspoređenih na 4 sprata, „Cassina“ se sastoji od nekoliko vrsta prostora za: multifunkcionalne zone, salona, sala za sastanke, laboratorije, sobe za obuku, kao i kafić / restoran na poslednjem spratu sa privilegovanim pogledom na istorijski centar.

  

Zgrada je poslednji predstavnik u Manausu fasade sa pigmentisanim malterom sa lokalnim prahom od crvenog peščara. Da bi se ova jedinstvena konstruktivna tehnika učinila vidljivom i opipljivom za sledeće generacije i da bi se paralizovala njena degradacija, izvedeni su detaljni restauratorski radovi (čišćenje, stabilizacija, konsolidacija, zaštita itd.).

Veza sa prethodnom bujnom vegetacijom koja je okupirala ovu zgradu ogleda se u bašti iza fasade i suštinski podseća na Amazonsku prašumu. Ovo pristupno područje, sa svojom bujnom tropskom šumom, povezano je sa staklom, prozirnim folijama i odsjajima, meša istoriju propasti „Cassine“ sa budućnošću kuće inovacija u prostoru koji je povezan sa tehnologijom, virtuelnošću, savremenošću i inovacijama.
  
U pogledu pasivne održivosti, pored poprečne ventilacije na svim spratovima zbog smanjene širine zgrade formiranjem tropskog vrta i njegove mikroklime, „Cassina“ pored toga ima i ventiliranu prazninu između krovne ploče i plafona restorana do velikih streha u svim pravcima, čime se osigurava toplotno ugodno okruženje. Istočna fasada, koja prima izlazeće sunce dobila je savremene ramove sa kaljenim […]