house designs

Amos Rex muzej

Muzej Amos Reks je novi muzej umetnosti smešten u srcu Helsinkija. Projekat se sastoji iz dva dela: novog podzemnog muzeja i obnovljene zgrade Lasipalatsi iz 30-ih godina prošlog veka. Njegovu strukturu čine  velike betonske kupole.

Ovaj princip je vrlo funkcionalan za muzejsku upotrebu: omogućava dugačke raspone bez stubova i fleksibilne izložbene prostore. Kupole sadrže krovne prozore koje uvode prirodno svetlo u donje galerije, kao i pažljivo odabrane poglede na život iznad. Na nivou ulice stvoren je novi urbani trg sa jedinstvenim identitetom. Kupole čine talasast pejzaž za uživanje ljudi, posebno dece.

Zgrada Lasipalatsi restaurirana je poštujući njene dragocene enterijere i detalje iz 1930-ih godina funkcionalizma.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Kuća na pesku

Postoje ograničenja poput okeana koja se našim očima i duši čine kao bezgranični otvori. Kada se suoči sa ovim moćnim prirodnim elementima, arhitektura se takođe mora otvoriti i projektovati prema granici. Kuća na pesku, sa svojim izvanrednim pogledom na Atlantski okean na severoistoku Brazila, preduzima ovaj poduhvat.

Uronjena u tropsku šumu koja vodi do zapanjujuće plaže Itapororoca, kuća izražava autentično eksperimentisanje oko rastvaranja arhitekture u svom prirodnom okruženju. Funkcionalni program sveden je na minimum, a kući nedostaju zatvoreni prostori koji nisu strogo neophodni (hodnici, predsoblja).

Zatvoreni prostori svedeni su na samo osnovne životne prostore koji su zgusnuti u pet zasebnih tomova, pet kapsula života, od kojih je svaka u osnovi posvećena jednoj funkciji: jedna za kuhinju, jedna za trpezariju, jedna za dnevnu sobu, glavna spavaća soba i jedna  spavaća soba za goste.

Cela struktura je pokrivena rustikalnom eukaliptusovom pergolom oslonjenom na 14 okvira od lameliranog drveta. Strogost i logiku modernističke strukture krši važan detalj: kontinuitet dvanaest pravougaonih otvora na krošnjama prekida nekoliko stabala koja su obuhvaćena palubom koja omogućava ulaz direktne sunčeve svetlosti u prostore.

Život se odvija unutar volumena i na drvenoj palubi, koja postaje vezivno tkivo kuće, omogućavajući kretanje između prostora. Propusnost pokrivača čini okolinu vrlo dvosmislenom, pretvarajući ono što je moglo biti uobičajena nadstrešnica u neku vrstu osnovnog emocionalnog gradijenta koji usklađuje arhitekturu sa prirodom.

Svugde u prostorijama imanja možete se osećati uronjeni u suspendovanu atmosferu u kojoj senke i lišće cepaju sunčeve zrake stvarajući konstantnu i poetičnu kišu senki tokom dana.

Bazen, koji je odvojen od glavne konstrukcije i blizu plaže, postaje deo kuće. Njegov obod je definisan zakrivljenim linijama koje podsećaju na prirodne, dok je unutrašnjost obeležena paralelnim linijama dva suprotstavljena prizemna stepeništa koja se kreću prema centru bazena čineći u njegovom jezgru gotovo pravougaonu […]

Kuća 6° – Atina

Nalazi se u regionu Lagonisi gde parcela čini prelaz između urbanog pejzaža grada Atine i nedirnute prirode. Čini se da masivni, čvrsti beli volumen lebdi nad ovom sušnom zemljom. Izlazeći iz zemlje, nakon rotacije od 6 ° ova kuća skladno je u suprotnosti sa blagim nagibom postojeće topografije. Ovaj monolitni volumen se pažljivo uzdiže, oličavajući prelaz između privatnog i zajedničkog prostora.

Kuća je osmišljena u slojevima. Privatna područja su uronjena u zemlju, nudeći direktnu vezu sa zemljom, istovremeno povećavajući bliskost sa prirodom. Kako se neko podiže u zajedničke prostore kuće, prolazeći kroz kuhinjski deo do dnevne sobe, otkriva se spektakularni pogled. Čvrstinu ove strukture prekidaju samo dva velika otvora, uokvirujući poglede na predeo.
 
Namera je, u početku, da se stvori zaštita od jakog vetra koji se nalazi u tom području, kao i da se definiše osećaj privatnosti i zaštite. Svaki prostor je osvetljen svetlarnicima.  Privatne površine su zatvorene u intersticijalne zapremine koje stvaraju otvor na plafonu, omogućavajući sunčevoj svetlosti da neprekidno ulazi. Kuća 6 ° je minimalistička manifestacija.

Izdižući se iz smeđeg tla, ovaj blistavi beli oblik kontrira dubokom plavom nebu, stvarajući osećaj bezvremenosti.  Svaki prostor stvara potrebu za vedrinom, bistrinom i tišinom. Jednostavnošću i čistotom stvara se gotovo hram sličan domu.

Untrašnjost kuće je svedena na jednostavnost i čistotu.

 

Izvor:https://architizer.com/

by Sanja Banika

 

Islandske kule

Island  zemlja leda i vatre, mesto susreta vulkana i glečera, sa dubokim pećinama i velikim planinama, dugim noćima i danima. Istorijski gledano, ljudi su se oduvek divili zvezdama noću i danju izlaskom i zalaskom sunca, gradeći spomenike širom sveta poput piramida i portala u njihovu čast. U nordijskoj mitologiji, „Norðri, Suðri, Austri i Vestri“ bili su četiri patuljka koji predstavljaju glavne tačke koje podržavaju Nebeski svod. Pukotina Grjotagja pokazuje u pravcu sever-jug. Projekat predlaže dualnost između pećina ispod pukotine i kule, koja će biti moderni spomenik za Island koji predstavlja njihovu kulturu i mitologiju, ali i istorijsko stvaranje Islanda, koje izranja iz dubine. Kula je podeljena na četiri, predstavljajući četiri kardinalne tačke ili patuljke koji drže nebeski svod, svaka kula označava jedan pravac i oni se mogu videti izdaleka stvarajući ponovnu tačku do pećina i lokaliteta, takođe poput portala do horizonta.

Kule se sastoje od čelične konstrukcije koje su prekrivene lokalnim vulkanskim kamenom, jezgro je prekriveno prirodnim drvetom kao i ostatak vidikovaca.
Na nivou tla dok ulazite u svaku kulu ima veliki atrijum koji upućuje na duboku geološku istoriju Islanda. Kule su dizajnirane da traju koliko i prošli spomenici, a budući da su pojedinačni elementi, u budućnosti će ukazivati na to koliko su se tektonske ploče razdvajale jedna od druge.
Tornjevi nude 4 različite vrste vidikovaca na različitim nivoima, gde se možete odmoriti i popiti kafu, ili sedeti u stepenastom vidikovcu i imati panoramski pogled ili pogledati u nebo u krovnom staklenom svodu i videti aurore.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Zajednička kuća za tri porodice

Kuća nazvana Sailom je četvorospratnica u kojoj istovremeno žive tri porodice. Projektovana od strane Anonim studia i nalazi se u Bankoku na Tajlandu.  Dizajnirana je tako da se unutrašnjost koristi kao uslužni stan sa prostorima koje svaki član porodice može slobodno ili odvojeno koristiti na svakom spratu. Prvi sprat čine zajednički prostori poput dnevne sobe i kuhinje, dok su na spratovima smeštene spavaće sobe, više dnevnih boravaka i male ostave.

Zgrada je povezana kroz dva unutrašnja dvorišta koja se otvaraju u prazninu koja prolazi od prizemlja do četvrtog sprata. Prizemlje čini otvoreni prostor sa zidom za penjanje koje je zahtevao jedan od vlasnika koji se penje iz hobija. Preostali deo zgrade ima stepenište za svaki sprat, dizajnirano da se preklapa i donosi zanimljive varijacije prostora.
   

Krov je povišen u jednom delu i stvara prazninu koja olakšava protok vazduha uz pomoć prozirnog materijala koji se koristi za prolaz prirodne svetlosti. Fasada kuće je od opeke koja nudi prirodnu ventilaciju sa materijalom raspoređenim u različite dinamičke obrasce. Osmišljena je tako da pokriva delove kuće izložene prekomernoj količini sunčeve svetlosti. Perforirane cigle se koriste ne samo zbog svojih ventilacionih svojstava, već i zbog njihove sigurnosti, pristupačne cene i privatnosti stanara.

Prostor između fasade i kuće dizajniran je u verandu sa biljkama u saksiji, dodajući životnom prostoru vizuelno prijatnu zelenu površinu.

Anonim je poznat po svojim besprekornim detaljima. Ali kod kuće Sailom, arhitekta je namerno ostavio izloženu gredu iznad fasade od opeke. Cevi klima uređaja takođe ostaju nepokrivene u dnevnoj sobi.
„Sviđa mi se ova kuća jer nije reč o oštrim i uglađenim detaljima. Uradili smo sve onako kako je moglo i trebalo. Nisam bio previše ozbiljan niti sam se previše trudio da sve napravim besprekorno, i to je ono što najviše volim u […]

Kuća inovacija – „Cassina“

Lepota nesavršenosti ruševine pokreće interesovanje, postavlja pitanja i poziva na razmišljanje o prošlosti i delovanju vremena i čoveka u gradu i o zgradama nasleđa uopšte. Ova vest posvećena je starim i oronulim zgradama i primer na koji način mogu da se promene stvari oko stare zgrade  kao i sama urbana sredina. Izgrađena je u mestu Manausu u Brazilu davne 1896. godine, vidljiva sa svoje tri strane fasade, urušila se 1960. godine i od tada je preuzela vegetacija.
 
Kuća inovacija „Cassina“ je najnoviji centar za digitalnu tehnologiju u Brazilu. Sa skoro 1.600 m2 raspoređenih na 4 sprata, „Cassina“ se sastoji od nekoliko vrsta prostora za: multifunkcionalne zone, salona, sala za sastanke, laboratorije, sobe za obuku, kao i kafić / restoran na poslednjem spratu sa privilegovanim pogledom na istorijski centar.

  

Zgrada je poslednji predstavnik u Manausu fasade sa pigmentisanim malterom sa lokalnim prahom od crvenog peščara. Da bi se ova jedinstvena konstruktivna tehnika učinila vidljivom i opipljivom za sledeće generacije i da bi se paralizovala njena degradacija, izvedeni su detaljni restauratorski radovi (čišćenje, stabilizacija, konsolidacija, zaštita itd.).

Veza sa prethodnom bujnom vegetacijom koja je okupirala ovu zgradu ogleda se u bašti iza fasade i suštinski podseća na Amazonsku prašumu. Ovo pristupno područje, sa svojom bujnom tropskom šumom, povezano je sa staklom, prozirnim folijama i odsjajima, meša istoriju propasti „Cassine“ sa budućnošću kuće inovacija u prostoru koji je povezan sa tehnologijom, virtuelnošću, savremenošću i inovacijama.
  
U pogledu pasivne održivosti, pored poprečne ventilacije na svim spratovima zbog smanjene širine zgrade formiranjem tropskog vrta i njegove mikroklime, „Cassina“ pored toga ima i ventiliranu prazninu između krovne ploče i plafona restorana do velikih streha u svim pravcima, čime se osigurava toplotno ugodno okruženje. Istočna fasada, koja prima izlazeće sunce dobila je savremene ramove sa kaljenim […]

Vankuverski neboderi

Britanska firma za arhitekturu i dizajn „Heathervick“ studio predstavila je slike par stambenih nebodera planiranih u Vankouveru u Kanadi. Visoke zgrade nalaziće se u Ulici Alberni u Vancouverovoj četvrti Vest End.

Na crtežima se vide dve kule nepravilnog oblika okružene balkonima pod uglom koji formiraju usko grlo prema podnožju, a zatim se otvaraju prema zajedničkom podijumu.

Na prikazima se vide balkoni, terase i niše prelivene biljkama. Studio „Heathervick“ nedavno se fokusirao na biofilni dizajn, među kojima su projekti koji uključuju „Maggie’s Center“ u Velikoj Britaniji i neboder u Singapuru sa balkonima ispunjenim biljkama.

Prema planskim dokumentima dostavljenim gradu Vankuveru, planovi za stambenu izgradnju sastoje se od kule od 30 spratova na istoku i kule od 34 sprata na zapadu, smeštenih na podijumu od pet spratova. Predlogom se predviđa da će projekat obuhvatiti 401 dom, obdanište za decu i dovoljno parking mesta za preko 500 bicikala.

Izvor: https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika

 

„Notre-Dame“ sa staklenim krovom

„Misis Studio“ je napravio animaciju koja prikazuje njihovu viziju obnove „Notre-Dame“ katedrale. Belgijski studio za vizuelizaciju stvorio je film kako bi pokazao kako se katedrala, koja je  opustošena vatrom, može obnoviti koristeći moderne i tradicionalne materijale.

Od požara brojni dizajneri stvorili su predloge za obnovu „Notre-Dame“, uključujući „Vincent Callebaut“ i Studio „NAB“, koji poput studija „Misis“ predlažu stvaranje vrta na krovu koji je zatvoren zastakljenim krovom. Razni drugi predlozi se kreću od zanimljivih do nečuvenih.

Pogledajte putem videa kako bi to sve izgledalo prema njihovoj zamisli.

Izvor: https://www.dezeen.com/
by Sanja Banika

 

 

Kuća koja reflektuje pustinsko okruženje

Dizajner Tomas Osinsk i filmski producent iz Los Anđelesa Chris Hanlei kreirali su  kuću od ogledala u blizini nacionalnog parka „Joshua Tree“, tako da podseća na njujorški neboder. Nevidljiva kuća se nalazi na udaljenom mestu u Kaliforniji, osmišljena kao duga i vitka kuća od čeličnog okvira obložene ogledalom i kaljenim staklom koje se obično koristi za nebodere. Podignuta je nad zemljom na cilindričnim betonskim stubovima, formirajući na jednom kraju konzolu.

Unutar  staklenih zidova pruža se širok pogled na okolinu od 90 hektara.  Kuća površine 511 m2 dizajnirana je kao jedan dugi, neprekidni zabavni prostor oko zatvorenog bazena dugog 30 metara. Preostali prostori, uključujući četiri spavaće sobe i kupatila, odvojeni su belim pregradama a ne vratima sa pogledom na pustinju.

Bazen se završava belim zidom dizajniranim kao projekcijski ekran za filmove, dok je na drugom kraju kuhinja dizajnirana tako da bude pogodna za ugostiteljske događaje.

Nekretnina je dostupna za iznajmljivanje za snimanje, fotografisanje i razne događaje.

Pogledajte putem videa kako to sve izgleda.

Izvor: https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika

 

Apfel hotel – Italija

Izgrađeno je 18 novih apartmana za goste pažljivo dizajniran da se uklapa u pejzažnu strukturu farme.  Poseban naglasak stavljen je na očuvanje karaktera tradicionalne seoske kuće. Kao centralno remek-delo ovog ruralnog područja,  dizajniran je velnes prostor sa arhitekturom i zelenilom koje podseća na modernu bujnu baštu. „Zeleno srce“  se poput saune u obliku jabuke, glatko i potpuno se integriše u pejzaž.

Novootvoreni velness objekat – novi hotelski centar – nema severnu fasadu, umesto toga uklapa se u prirodni zeleni nagib tako da se zgrada teško može videti. Ulaz u novu banju je zakrivljena poluotkrivena betonska školjka koja se uklapa u pejzaž i dizajnirana je zapanjujućim portalom napravljenim od starog drveta.  Južna strana velness prostora, s druge strane, otvara se staklenom i čeličnom fasadom koja nestaje ispod pokrivača zelenila na krovu. Čelična nadstrešnica na koju će se uzdizati mirisni cvetovi jasmina, strši prema otvorenom nebu.

U velikoj meri je skriven od pogleda: cela struktura je prekrivena slojem zemlje i biljaka, dizajniranog da se prirodno stapa sa dnom brda i tako se stapa u pejzaž. Spa centar se može pohvaliti centralnom fontanom za piće od prirodnog kamena i otvorenim kaminom u prostranom dnevnom delu koji vodi na tuševe, svlačionice i salone za lepotu i masažu. Zatvoreni bazen na otvorenom proteže se prema otvorenom kroz obrastao zelenu fasadu i delimično je uokviren  metamorfnim  stenama.

Gornji sprat prostor je namenjen samo odraslim osobama – sadrži salon za saunu, sobu za opuštanje, finsku saunu, parno kupatilo i susednu terasu na kojoj se gosti mogu osvežiti spoljnim tušem. Finska sauna je san za čula, sa svojim horizontalno zakrivljenim drvenim letvicama i izdašnim ostakljenim prozorima pruža prekrasni pogled na polja i polja od jabuka. Do Apfelsaune u vrtu može se doći kroz zakrivljeno otvoreno […]