Izgradnja

Stakleni krovni prozor F100 Circular – LAMILUX

Stakleni krovni prozor F100 Circular je okrugli prozor sa plastičnim okvirom. Prozor veoma visoke zaštite od požara usklađen sa standradom DIN 18234 – za sprečavanje širenja vatre na krovu bez dodatih mera.

Proizvodi se sa dvostrukim ili trostrukim izolacionim zastakljivanjem sa TSG spolja i LSG iznutra (LSG može biti opremljen providnim ili mat svetlim filmom) sa koeficijentom prolaza toplote za staklo od 1,1 do 0,6 V/m²K. Poseduje izuzetnu hermetičnost zahvaljujući novom balon dvostrukom sistemu zaptivanja.

Sertifikovan je od strane Nemačkog instituta za građevinsko inženjerstvo iz Berlina. Zbog termički odvojene ivične veze otporan je na kondenzaciju. Koeficijent prolaza toplote za prozor iznosi  od 1,3 do 1,0 V/m²K.

Profil okvira obezbeđuje nesmetan prelaz između stakla i graničnog okvira, stvarajući nesmetan odvod za kišnicu. Nagib od 5° omogućuje samočišćenje.

 
Izvor: https://www.archdaily.com/
by Sanja Banika

 

 

 

1000 stabala – Šangaj

„Heathervick Studio“ je istraživao kako da napušteni industrijski prostor prilagodi potrebama grada. Umesto klasične zgrade težilo se novoj vrsti urbane topografije gde se pejzaž podiže kako bi se formirala zapremina zgrade. Novi tržni centar bilo je potrebno postaviti na prostoru omeđenom rekom na severu, umetničkim kvartom na jugu  i stambenim delom na istoku.

Neobičnost samog objekta ogleda se u nizu terasa što nije karakteristika tržnih centara. Povlačenjem nivoa i formiranjem terasa stvara se odgovarajući nagib gde svaka jedinica ima svoju spoljnu površinu i panoramski pogled. Oko nižih terasa vijugaju pešačke staze. Kako bi se napravila veza sa lokalnom umetničkom četvrti  i njenom kulturom ulične umetnosti, cela južna fasada je presečena kako bi se obezbedila ogromna kolekcija ulične umetnosti koju su osmislili i izradili  lokalni i međunarodni umetnici.

 

Zgrada se zasniva na fleksibilnoj mreži od 9m koja se rotira kako bi se omogućio pogled na reku. Na vrhu zgrade nalazi se stakleni atrijum koji uvlači dnevnu svetlost u srce maloprodajnih nivoa. Atrijumi su sa spoljne strane  izraženi kao litice. Umesto da sakriju stubove iza fasade oni su otkriveni i ističu strukturna sredstva za podizanje pejzaža, drvo po drvo. Stiče se utisak da su  zeleni izdanci niknuli kroz zgradu i čekaju se da procvetaju na horizontu.

Sadnice sadrže mešavine visećih biljaka, listopadnog, zimzelenog voćnog i cvetnog drveća. Kada se sve faze završe formiraće se više od 1000 stabala i više od 200 000 pojedinačnih biljaka.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

 

Kontinuirani krov za pasivne kuće – LAMILUX

Na osnovu Evropskog tehničkog odobrenja ETA-09-0374 u skladu sa evropskim standardima razvijen je prvi svetski kontinuirani krov koji će se primenjivati za sistem pasivnih kuća. Ovaj krov je osmišljen sa besprekornim izotermnim linijama i bez toplotnih mostova u skladu sa opterećenjima od snega i vetra.

Vrednosti toplotnih performansi izračunate su na osnovu DIN EN ISO 10077-1 i 10077-2 dok koeficijent toplotne provodljivosti iznosi 0,95 V/(m²K).  Proizvod  je vodonepropusan po jakim kišama i tokom oluja.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

 

 

 

Centar za obuku kadeta – SAD

Centrar za obuku oficira vazduhoplovnih snaga SAD-a formiran je davne 1954. godine u El Paso u Koloradu. Izgradnja kompleksa trajala je 6 godina. Kampus centar za obuku kadeta oživeo je ponovo nakon pet decenija postojanja kada se u njega vratio „Skidmore, Ovings & Merrill“ (SOM) kako bi dizajnirao centar za razvoj karaktera i liderstva (CCLD).
 

Centralni deo prostora za okupljanje akademsku i društvenu interakciju je testerast i fleksibilan. Sa strane centralnog dela nalaze se sobe sa staklenim zidovima koje dodatno povećavaju fleksibilnost i transparentnost zgrade. Unutrašnjost objekta obložena je javorom koji pruža toplinu. Sobe predviđene za odmor i kancelarije gledaju na bašte sa obe strane zgrade.
 

 
Zahvaljujući velikom svetlarniku i zastakljivanju od poda do plafona sve kancelarije i učionice ispunjava prirodno svetlo. Unutar zgrade ugrađena je energetski efikasna rasveta, senzori dnevne svetlosti kao i motorizovani zastori koji svi zajedno rade na uštedi električne energije. Na samom vrhu visokog elementa nalazi se solarni dimnjak koji izbacuje vruć vazduh.

Tim projektanata radio je na racionalizaciji geometrije samog svetlarnika a sve u cilju kako bi se zgrada lako izgradila. Krovni prozor je osmišljen tako da se sastoji iz serije „naslaganih rešetki“. Svaka rešetka se formira na tlu gde je zahtevani nivo završne obrade na minimumu pre nego se podigne na svoje mesto.

Standardnim povezivanjem strukturnih čeličnih elemenata naslaganog rešetkastog sistema dobija se forma koja ne zahteva nikakvu specijalnu proizvodnju. Izolaciono zastakljivanje i premazi visokih performansi na zidovima svetlarnika dodatno smanjuju prenos toplote. Krovni prozori pomažu da se smanje trškovi energije zgrade za 37 %.

Novi dizajn i krovni prozor od konstruktivnog čelika gleda u budućnost i istražuje kakvi detalji i konstrukcija mogu biti danas.
 

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

 

 

Kuća bez uglova

Smeštena blizu obale uz Atlantski okean kuću je odlučio da naseli  penzionerski par. Ovaj objekat je inspirisan Japanom i zamišljen da bude otvoren ka bašti.

Kuća se otvara na svoja četiri ugla kako bi se iskoristila prednost višestrukih orijentacija i maksimalno iskoristila veza kuće sa baštom. Smeštena je u centru parcele. Unutar slobodnog zvezdanog prostora povezuju se četiri orijentacije. Između ove dve dijagonale nalaze se četiri volumena koji grupišu sve namene kuće. Savršeno simetrični volumeni iskrivljuju slobodni prostor stvarajući perspektive, suženja, otvore. Ovaj ples volumena donosi veliku fleksibilnost i raznovrsnost upotrebe.

 

Kuća je dizajnirana za toplotni komfor tokom cele godine. Krovni prepust je proračunat da propušta sunce tokom zimskih meseci i da blokira zrake tokom leta kako bi se izbeglo pregrevanje. Sa ovim zvezdastim planom, peć na drva postavljena u centralnoj prostoriji distribuira toplotu u svim prostorijama. U gornjem delu piramide krovni prozor sa motorizovanim otvorom okrenutim ka severu omogućava izlazak toplog vazduha, otvoreni prostor na četiri ugla kuće olakšava efikasnu ventilaciju.

 

 

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

 

 

 

58 sekundi

Toliko će biti potrebno austrijskoj „fabričkoj“ šumi da uzgaja drvo porodičnu kuću u Beču. Tokom ovog procesa rasta stvara se nusproizvod kiseonika koji će biti dovoljan da jedna osoba udiše oko sto godina.

Niska tehnologija je bila lajtmotiv dizajna zgrade. To znači namerno odricanje od skupe i komplikovane tehnologije, koristeći jednostavne principe rada (funkcionalnost, upotrebljivost, proizvodnja i održavanje).

Fleksibilni nacrti, jasna osa pogleda, pogledi, fasada koja nije potrebna za održavanje i mogućnost da klijent „uradi sam“ su samo nekoliko primera za ove principe dizajna i održavanje niskih troškova izgradnje i životnog ciklusa.

Korišćenjem ekoloških resursa, posebno u oblasti izolacije, otelotvorena energija zgrade je svedena na minimum.

Izvor: https://architizer.com/
by Sanja Banika

„Terrace Villa“ – Indonezija

Smešten u zoni bez automobila u sred polja pirinča, malih potoka i pogleda na džunglu, objekat uživa u miru u autentičnom, balijskom okruženju. Male prodavnice, udobni kafići, restorani, masaže i škole joge nalaze se na pešačkoj udaljenosti. Centar i atrakcije Ubuda su u neposrednoj blizini i udaljeni su samo nekoliko minuta.

Objekat predstavlja spoj minimalističke i savremene arhitekture sa indonežanskim elemenatima. Smešten na dobro uređenoj parceli od površine 568m2 od čega je 386m2  stambenog prostora. Kompleks se sastoji od dve zgrade na 2 sprata. Pre ulaska na imanje dočekuje vas posebna recepcija i prodavnica u samostojećoj zgradi.

Dve odvojene zgrade okružuju unutrašnje dvorište oko velikog bazena sa sunčalištem i ležaljkama. Sazrele tropske bašte pružaju senku tokom dnevne vrućine. Veliki dnevni prostor otvorenog koncepta sa modernom kuhinjom i dugim centralnim prolazom idealan je da funkcioniše kao restoran koji će zadovoljiti potrebe gostiju ili kao višenamenski životni prostor.

U okviru objekta smešteno je 5 prostranih jedinica, koje se sastoje od 2 sobe u prizemlju sa balkonom, 2 apartmana na 2 nivoa sa vidikovcem na II spratu i spavaće sobe u potkrovlju sa velikom terasom na krovu. Sve sobe imaju obilje prirodnog dnevnog svetla, lepo su nameštene i nude privatna kupatila sa japanskim kadama ili tuševima.

Inspiracija za ovakav koncept arhitekture datira iz ranog XX veka koje karakteriše: niski nagibi krovova, nadstrešnice i okruženje otvorenog poda koje zadovoljava različite vibracije i različite potrebe.
 

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

Akustični paneli – „Soft Cell“

„Soft Cell“ su akustični paneli proizvođača Kvadrat Acoustics-a  koji se prvenstveno koriste kao građevinski elementi koji su  pogodni i za naknadnu montažu.

 
Napravljene od recikliranog aluminijuma i sa tekstilnom završnom obradom, akustične ploče su zategnute da izdrže vlažnost i temperaturne uslove. Mogu se ponovo tapacirati i njihove komponente ponovo koristiti koliko god je potrebno.
  
„Soft Cells Reflective“ paneli sadrže reflektujuću ploču iza tekstilnog sloja. Tipično, ovaj model nudi apsorpciju zvuka klase E (visoku refleksiju), prema ISO 11654.

Prostori u kojima govor odnosno zvuk treba da se projektuju u određenom smeru, npr. blizu govornika u konferencijskoj sali ili u muzičkoj sali iznad orkestra.

 

Najčešća primena je na zidovima i plafonima. Može se koristiti za javne, obrazovne, ugostiteljske, korporativne prostore kao i  muzičke sale. Paneli su prilagodljivi po veličini i potrebi sa velikim izborom završne obrade. Visoka refleksija zvuka uz 10-godišnju garanciju na proizvod.
Pogledajte na koji način se formiraju i proizvode ovi akustični paneli.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

Grand teatar – Kvebek

Cenjen zbog svoje brutalističke arhitekture Viktora Prusa i istorijskog murala Džordija Boneta krhki Grand teatar Kvebeka** otvoren 1971. godine zahtevao je veliku intervenciju da bi se obnovio i zaštitio spoljni omotač. Glavna karakteristika pozorišta su prefabrikovani betonski unutrašni i spoljašnji zidovi. Do oštećenja došlo je usled prodora vlage na satavima betona.

 

Nova spoljašnja školjka bledi, nestaje, reflektuje se, svetli. Diskretno i osetljivo artikuliše projekat. Osim svoje primarne funkcije, kućište deluje kao produžetak originalne zgrade koju sada štiti koristeći Prusovu fino razvijenu strukturnu logiku i kompoziciju ispunjenu neobičnim oblikom zgrade.

Lemay + Atelier 21 inovativno stakleno kućište je delikatan odgovor na ovaj složeni problem. Početak projekta renoviranja zahtevao je razmatranje dve njegove komponente: arhitekture Prusa i monumentalnog dela Boneta. Predložena intervencija je trebalo da bude zasnovana na interpretaciji u delo koje prikazuje finoću.

Staklo štiti zgradu od vremenskih prilika preko omotača, dok rekuperacija toplote niskog protoka i sistem termalne mase pružaju energetski efikasno i ekonomično rešenje.

Stakleno kućište je pojačano prema morfologiji Grand teatra uvija se u uglovima, podiže se u podnožju bledi ostavljajući betonski rad netaknutim i savršeno vidljivim.

**“Grand Theatre de Quebec“ je kompleks scenskih umetnosti u gradu Kuebeku u Kanadi. Zamišljen je da obeleži stogodišnjicu Kanade 1967. i Konferenciju u Kvebeku 1864, jedan od ključnih sastanaka koji je doveo do Kanadske konfederacije 1867.
Dizajniran od strane poljsko-kanadskog arhitekte Viktora Prusa, izgradnja je započela 1966. godine pod vlašću premijera Jeana Lesagea ali ju je zaustavila vlada Nacionalne unije Danijela Džonsona. Izgradnja je nastavljena krajem 1967. godine pozorište je zvanično otvoreno tek 16. januara 1971. godine.
 

Izvor: https://architizer.com/, https://en.wikipedia.org/

by Sanja Banika

Hotel u kompleksu vinarije – Portugal

Vino su proizvodili tradicionalni zemljoposednici u regionu Alto Douro oko 2.000 godina. Od XVIII veka, njegov glavni proizvod, vino vino, svetski je poznat po svom kvalitetu. Ova duga tradicija vinogradarstva proizvela je kulturni pejzaž izuzetne lepote koji odražava njegovu tehnološku, društvenu i ekonomsku evoluciju. Novi hotel  u Kuinta de Santo Antonio nalazi se na platou tik ispod male kapele Santo Antonio iz 18. veka, koja se nalazi na uzvišenju kompleksa. Hotel je zgrada sastavljena iz nekoliko delova od kojih je većina raspoređena oko dvorišta.

Tokom vekova, terase red po red građene su prema različitim tehnikama. Najranije, korišćeno tokom ere pre filoksere (pre 1860), bilo je to od sokalkosa, uskih i nepravilnih terasa ojačanih zidovima od škriljavog kamena, koje zahtevaju stalno održavanje na koje se može zasaditi samo jedan ili dva reda loze. Dugi nizovi neprekidnih, pravilno oblikovanih terasa datiraju s kraja 19. i početka 20. vijeka kada su vinogradi Douro obnovljeni, nakon napada filoksere. Nove terase promenile su pejzaž, ne samo zbog monumentalnih zidina koje su izgrađene, već i zbog činjenice da su bile šire i blago nagnute kako bi se vinova loza bolje izlagala suncu.

Monumentalni pejzaž je deo svetske baštine UNESCO -a „Alto Douro“ koja  zahtevaju elegantna, odgovorna i suptilna arhitektonska rešenja.

Pozicija ovog kompleksa povezuje čoveka sa prirodom, njenim zvukom, mirisom drveća i voća. Blizina tekuće vode pojačava sva čula na viši nivo.

Težeći vrednostima kao što su održivost, trajnost, kao i poštovanje i integrisanje u kulturno nasleđe regiona ADV, izbor materijala i građevinskih sistema definisan je pažljivim proučavanjem narodne arhitekture i odlučnom preferencijom za prirodne materijale, kojih ima dosta u regionu .

 

Izvor: https://architizer.com/, https://whc.unesco.org/

by Sanja Banika