legalizacija

Nuva prvi grad na Marsu

Arhitektonski studio „ABIBOO“ dizajnirao kao prvi stalni grad na Marsu nazvan Nuva.

Gradnja bi mogla da započne 2054. godine, a grad bi bio završen do kraja veka. Zamišljen je da koristi solarnu energiju, i uzgaja sopstvenu hranu. Samoodrživi grad bio bi ugrađen u liticu na Marsu. Prema rečima njegovog arhitekte, osnivača ABIBOO-a Alfreda Munoza,  to bi bio grad u kome bi bilo smešteno 250.000 ljudi.

Litica bi zaštitila grad od zračenja. Sistem međusobno povezanih tunela udubio bi se u marsovsku stenu, pri čemu bi svetlost ulazila sa krajeva tunela litice na licu litice. Prostor na vrhu litice služio bi za uzgajanje hrane.

„Izazov sa ovim rešenjima je da zgrada mora imati debeo spoljašnji sloj kao i da mora biti neprozirna da bi se efikasno i dugoročno zaštitila od zračenja.“
„Alternativna ranija rešenja na Marsu su pod zemljom, nalaze se u cevima ili kraterima lave“.
„Takve konfiguracije zgrada mogu pružiti efikasnije i sigurnije tehničko rešenje od onih na površini. Međutim, pristup svetlosti je presudan za psihološku dobrobit ljudi, a dugotrajno trošenje pod zemljom možda neće biti idealno rešenje.“

„Nuva rešava sve ključne probleme života na Marsu, stvarajući inspirativno okruženje za napredovanje, arhitektonski bogato i koristeći samo lokalne materijale poreklom sa Marsa“, rekao je Munoz za Dezeen.

Marsov grad gradio bi se korišćenjem tehnologije tunela koja je „već dostupna na Zemlji“ i čelika dobijenog preradom vode i CO2 pronađenog na Marsu pomoću sistema koji će biti potrebno razviti.
Iako studio veruje da hidroponski sistemi za proizvodnju hrane i solarni sistemi za proizvodnju električne energije već u velikoj meri postoje, proizvodnju vazduha vidi kao najveću tehničku prepreku koju treba prevazići kako bi grad postao održiv.
Pogledajte putem videa kako bi to sve izgledalo u ne tako dalekoj budućnosti.

 

Izvor: https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika

„Pop-up“ kuća

„Pop-up“ kuća  sačinjena je od izolacijskih blokova i drvenih panela, pruža optimalnu toplotnu izolaciju, brzo se montira i jeftina je. Ova kuća nalazi se u Australiji, sačinjena od gornjeg kompaktnog dela oslonjenog na donji noseći deo koji sa bujnom vegetacijom čini entrans u samu kuću.
   
Unutrašnji zidovi čine kombinacija bele boje uokvirene akcentima od jasenove obloge. Krovni oblik objekta  je strateški osmišljen tako da se lako montiraju solarni paneli za prihvatanje kišnice. U dvorištu se nalazi ukopan rezervoar od 5000 l koji skuplja vodu sa krova i ta voda se ponovo koristi za ispiranje toaleta i navodnjavanje bašte. Fasadni mehanički paneli postavljeni su na zapadnu fasadu prvog sprata i imaju uloga kontrole ulaska sunca u objekat.
  

Pogledajte na koji način je osmišljen enterijer ove zanimljive kuće.

  

 

Izvor: https://www.archdaily.com/

Fotografija: Tom Blachford

by Sanja Banika

 

 

 

 

„Stepping stone“ kuća

Tri nepovezana objekta nedovoljno korišćena i sklona poplavi zamenjena su sa dva nova objekta koja čine dodatni stambeni smeštaj uz postojeću kući. Posebna pažnja posvećena je petoro dece. Arhitektonsko rešenje nastoji da uključi porodicu u smirujuće efekte prirode. To je postignuto velikom upotrebom dnevne svetlosti,  prirodnim materijalima i novim pejzažnim dizajnom.

Manja od dve nove zgrade je samostalni pansion sa kuhinjom hodnikom i kupatilom. Veća zgrada je glavni prostor za boravak porodice. Povezana je sa postojećom kućom preko staklenog mosta. Obe zgrade se mogu „otvoriti“ jedna prema drugoj preko stakla na povišenom nivou prizemlja koje je klizno.

Glavna karakteristika arhitektonskog rešenja je krov i njegova nadrešnica od 1,5m koji služi za hlađenje enterijera leti, a takođe pruža zaštićenu zonu koja se spaja spoljašnji sa unutrašnjim delom.

Upotreba drveta u enterijeru stvara toplinu, a opeka je izabrana kako bi se uklopila u postojeću kuću od opeke i stvorila monolitnost koja bez posebnog napora pluta iznad vode. Izabrana je duža dimenzija opeke koja će naglasiti horizontalnost novih zgrada.

Minimalna čelična konstrukcija dizajnirana je tako da odaje utisak da zgrada pluta nad vodom. Svetlost, odbijajući se od vode naglašava podvodni deo zgrade.

Pogledajte putem videa kako je izgledao proces nastajanja ova dva objekta.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

Prozor u ravnom krovu

Moderna arhitektura i promena tehnologije u građevinskoj industriji omogućili su izgradnju objekata sa ravnim krovovima. Svaka prostorija u objektu bi trebala da ima izvor prirodne svetlosti kako bi se korisnik osećao ugodno. „FAKRO“-ovi DXW prozori za ravnan krov idealno su rešenje u takvim slučajevima.

Okviri prozora ravnog krova izrađeni su od višekomornih PVC profila delimično proizvedenih od reciklirane sirovine. Unutrašnja površina okvira je bela. Materijal od koga su napravljeni profili odlikuje se visokom otpornošću na kiseline i vrlo niskom apsorpcijom vlage, pa se prozor može koristiti u bilo kojoj prostoriji. Po ovim prozorima možete slobodno šetati.
                                                                               
Profili su u unutrašnjosti popunjeni izolacijskim materijalom koji dodatno poboljšava toplotne parametre proizvoda. Dodatni profili koji povezuju krovne materijale ispod streha i okvira olakšavaju završetak veze prozora ravnog krova sa krovnom oblogom. Prozori su  zastakljeni dvostrukim staklom sa koeficijentom prenosa toplote Ug = 0,5 V / m²K.

Sa svojim posebno ojačanim dizajnom i neklizajućim premazom, prozor vam omogućava da bezbrižno možete da pređete po celoj njegovoj površini. Ovo je od velike važnosti u slučaju upotrebljivih terasa i krovova gde prozor u ravni sa otvorenom platformom omogućava bezbedan hod po njegovoj površini bez kvarenja estetike. Ova karakteristika značajno poboljšava upotrebljivost krova i terase.

DXW je dobitnik nagrade za dizajn u Nemačkoj u 2019. godini u kategoriji „specijalno spomena“ i dobitnik nagrade ICONIC AVARDS 2018: Inovativna arhitektura – Best of Best. Prozor ravnog krova odlikuje se ne samo inovativnim dizajnom, već i funkcionalnošću koja se vidi u poboljšanoj nosivosti i neklizajućem premazu koji osiguravaju prolazak kroz prozore.
Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja […]

Mini kuća na točkovima – „Base Cabin“

Studio „Edwards“ sa sedištem u Melburnu je jednostavnu kabinu s okvirom pretvorio u pokretnu kuću.  Osnova kabine je drvena mikro kuća na točkovima – koja je daleko od tipičnog karavana ili prikolice.
Kabina je uglavnom izrađena od jednog materijala. Crna guma daje strukturi homogenu estetiku, ali takođe daje otpornost na vremenske uslove. Kabina je podeljena na tri sobe. Kupatilo je u sredini i odvaja glavni i trpezarijski prostor od zatvorenije spavaće sobe.

Geometriju eksterijera stvaraju kosi zidovi iznutra stvarajući osećaj intimnosti. Spavaća soba je ispunjena trouglasim prostorom koji je u obliku šatora. Drveni paneli ravnaju zidove, dok krovno otvor  na najvišoj tački krova unosi dnevnu svetlost u sve tri prostorije.

„Base Cabin“ je razvio prvi model dizajna za istoimenu kompaniju.  Kupci mogu da naruče ovaj model ili da dizajniraju sopstveni. Studio „Edwards“ se nada da će njegov dizajn pomoći ljudima da jednostavno uživaju u čarima velikog prostranstva.

Fotografije: „Studio Edwards“

by Sanja Banika

 

Fasada od reciklirane plastike

Slične tradicionalnim načinima oblaganja od gline ili drveta po obliku slične šindri izazvale su veliku polemiku nove fasadne obloge od recikirane plastike.  U jednoj od panel diskusija, holandski dizajner Ričard Huten plastiku je nazvao „rakom naše planete“, dok je izvršni direktor Fondacije Ellen MacArthur Andrev Morlet tvrdio da je moramo „održavati u sistemu“. U drugoj raspravi na jednodnevnoj konferenciji, arhitekta Arthur Mamou-Mani tvrdio je da nam je „plastika još uvek potrebna“, dok je dizajnerka Nienke Hogvliet rekla da „više ne bi trebalo da proizvodimo“.

Nova paleta fasadnih obloga od recikliranog PVC građevinskog otpada, dizajnirana od strane nizozemksog studija Overtreders V i Bureau SLA, prvi se put koristi u građevinarstvu. Ovo je prvi proizvod na svetu za oblaganje od 100% recikliranog materijala. Nazvan je „Pretty Plastic“.
Prva zgrada koja je „obučena“  u ovu oblogu nalazi se u Nizozemskoj na zgradi školskog muzičkog paviljona.  Siva šindra u obliku dijamanta napravljena je od zdrobljenih PVC građevinskih proizvoda kao što su okviri prozora, ispusti, odvodne cevi i oluka za kisu.
Šindra je postavljena u preklapajuće redove i vezana jednim vijkom. Prve proizvedene  ploče  su dobile vatrootpornost u klasi B (veoma ih je teško zapaliti), što im je omogućilo da se koriste kao spoljna obloga  prvenstveno na fasadama.

Paviljon formira 9000 uobličenih plastičnih šindra napravljenih od otpada prikupljenog od lokalnih stanovnika. Nakon ovoga plastične obloge stavljene su u komercijalni proizvod.  „Pretty Plastic“  ili zgodna plastika, je trenutno dostupna u rasponu sivih tonova.  Svaka pločica ima jedinstven završni sloj stvoren upotrebom različitih plastičnih proizvoda.

 

Izvor: https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika

 

 

 

 

AQ projekat – Fantastična porodična spratna kuća

Predstavljamo Vam fantastičnu spratnu porodičnu kuću čija je površina 231,4 m2. Objekat je projektovan kao jednostavna pravougaona forma ukupnih spoljnih dimenzija 14.5 x 8.25 m (ne računajući prepuste krova).

U funkcionalnom smislu, predmetni objekat je po svojoj nameni stambeni objekat spratne strukture (Su+P+1). U suterenu objekta su isprojektovane sledeće prostorije: Hodnik, Garaža, Ostava 1, Ostava 2, Vešernica i Teretana. U prizemlju objekta su isprojektovane sledeće prostorije: Stepenište, Hodnik, Toalet, Kotlarnica, Kuhinja sa trpezarijom, Ostava, Dnevni boravak, Staklena bašta, Terasa 1 i Terasa 2. Na spratu su isprojektvane sledeće prostorije: Hodnik, Soba I, Soba II, Kupatilo, Spavaća soba, Kupatilo, Plakar, Terasa, Soba 1, Soba 2.

Sve projekte koje izrađujemo prilagođavamo željama klijenata. Dakle, ukoliko Vam se dopada bilo koji od naših projekata, a želeli biste da ga u izvesnoj meri korigujete u skladu sa Vašim željama, rado ćemo Vam izaći u susret. Detaljnu vizuelizaciju objekta pogledajte putem video prezentacije ispod:

Za više detalja o ovom modelu i poručivanje, molimo Vas da sledite link klikom OVDE.

Izvor: AliQuantum doo
by Jovana Rajić

AliQuantum projekat – Prizemna porodična kuća od 100 m2

Predstavljamo Vam interesantnu prizemnu porodičnu kuću čija je površina 100 m2. Objekat je projektovan kao jednostavna pravougaona forma ukupnih spoljnih dimenzija 13.45 x 12.28 m (ne računajući prepuste krova).

U funkcionalnom smislu, predmetni objekat je po svojoj nameni stambeni objekat prizemne (P) spratne strukture. U prizemlju objekta su isprojektovane sledeće prostorije: Dnevni boravak sa trpezarijom, Kuhinja, Toalet, Hodnik, Kupatilo, Soba I, Soba II, Soba III, Ostava I, Ostava II i Terasa.

Sve projekte koje izrađujemo prilagođavamo željama klijenata. Dakle, ukoliko Vam se dopada bilo koji od naših projekata, a želeli biste da ga u izvesnoj meri korigujete u skladu sa Vašim željama, rado ćemo Vam izaći u susret. Detaljnu vizuelizaciju objekta pogledajte putem video prezentacije ispod:

Za više detalja o ovom modelu i poručivanje, molimo Vas da sledite link klikom OVDE.

Izvor: AliQuantum doo
by Jovana Rajić

AliQuantum doo – Zanimljiva spratna kuća

Predstavljamo Vam zanimljivu spratnu porodičnu kuću čija je površina 97 m2. Objekat je projektovan kao jednostavna pravougaona forma ukupnih spoljnih dimenzija 8.60 x 11.30 m (ne računajući prepuste krova).

U funkcionalnom smislu, predmetni objekat je po svojoj nameni stambeni objekat spratne strukture (P+Po). U prizemlju objekta su isprojektovane sledeće prostorije: Radionica, Kuhinja, Toalet i Hodnik. Na potkrovlju su isprojektvane sledeće prostorije: Dnevni boravak sa trpezarijom, Kuhinja, Kupatilo, Soba I, Soba II, Soba III i Terasa.

Sve projekte koje izrađujemo prilagođavamo željama klijenata. Dakle, ukoliko Vam se dopada bilo koji od naših projekata, a želeli biste da ga u izvesnoj meri korigujete u skladu sa Vašim željama, rado ćemo Vam izaći u susret. Detaljnu vizuelizaciju objekta pogledajte putem video prezentacije ispod:

Za više detalja o ovom modelu i poručivanje, molimo Vas da sledite link klikom OVDE.

Izvor: Aliquantum doo
by Jovana Rajić

Aliquantum projekat – Interesantna prizemna kuća

Predstavljamo Vam interesantnu prizemnu porodičnu kuću čija je površina 150 m2. Objekat je projektovan kao jednostavna pravougaona forma ukupnih spoljnih dimenzija 10.70 x 15.70 m (ne računajući prepuste krova).

U funkcionalnom smislu, predmetni objekat je po svojoj nameni stambeni objekat prizemne (P) spratne strukture. U prizemlju objekta su isprojektovane sledeće prostorije: Dnevni boravak sa trpezarijom, Kuhinja, Hodnik, Kotlarnica, Kupatilo I, Ostava, Kupatilo II, Soba I, Soba II, Soba III i Terasa.

Sve projekte koje izrađujemo prilagođavamo željama klijenata. Dakle, ukoliko Vam se dopada bilo koji od naših projekata, a želeli biste da ga u izvesnoj meri korigujete u skladu sa Vašim željama, rado ćemo Vam izaći u susret. Detaljnu vizuelizaciju objekta pogledajte putem video prezentacije ispod:

Za više detalja o ovom modelu i poručivanje, molimo Vas da sledite link klikom OVDE.

Izvor: Aliquantum doo
by Jovana Rajić