Projekti

Projekat u Kifisii – Atina

Kompanija „Block722“ angažovana je da osmisli i završi izgradnju postojeće betonske školjke u srcu Kifisie u severnom predgrađu Atine.  Zadatak se odnosio na transformaciju  kuće u delu Atine koje je pozanto po zelenilu i urbanom načinu života.

Dve stambene jedinice dizajnirane su sa velikom pažnjom na detalje. Kompanija Block722 je prepoznatljiva po kombinaciji prirodnih materijala koji ističu prefinjen luksuz. Neki od materijala koji su korišćeni prilikom realizacije projekta su travertin (za spoljašnje prostore i opremu po meri, kao što je đakuzi na krovu),  mermer (za prednje stepenice i umivaonike za kupatilo) i toplo drvo (za podove, obloge, prozorske okvire i ormare). Pedantno dizajnirani elementi kao što su ogledala u kupatilu i lavaboi, napravljeni su po meri za projekat.

Prvi stan prostire se duž  podruma i prizemlja. Drugi stan zauzima dva gornja sprata širi se na krovnu terasu na vrhu sa kog se pruža dug pogled na atinski gradski pejzaž.

Dizajnerski tim arhitekata osmislio je geometrijsku fasadu  koja se sastoji od prozirnih i neprozirnih elemenata. Od primenjenih materijala koristilo se drvo u kombinaciji sa  teksturiranim tamnim malterom. Garaža se nalazi na donjoj prednjoj strani imanja.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

 

Kuća bez uglova

Smeštena blizu obale uz Atlantski okean kuću je odlučio da naseli  penzionerski par. Ovaj objekat je inspirisan Japanom i zamišljen da bude otvoren ka bašti.

Kuća se otvara na svoja četiri ugla kako bi se iskoristila prednost višestrukih orijentacija i maksimalno iskoristila veza kuće sa baštom. Smeštena je u centru parcele. Unutar slobodnog zvezdanog prostora povezuju se četiri orijentacije. Između ove dve dijagonale nalaze se četiri volumena koji grupišu sve namene kuće. Savršeno simetrični volumeni iskrivljuju slobodni prostor stvarajući perspektive, suženja, otvore. Ovaj ples volumena donosi veliku fleksibilnost i raznovrsnost upotrebe.

 

Kuća je dizajnirana za toplotni komfor tokom cele godine. Krovni prepust je proračunat da propušta sunce tokom zimskih meseci i da blokira zrake tokom leta kako bi se izbeglo pregrevanje. Sa ovim zvezdastim planom, peć na drva postavljena u centralnoj prostoriji distribuira toplotu u svim prostorijama. U gornjem delu piramide krovni prozor sa motorizovanim otvorom okrenutim ka severu omogućava izlazak toplog vazduha, otvoreni prostor na četiri ugla kuće olakšava efikasnu ventilaciju.

 

 

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

 

 

 

Hibridno sidro

Hibridno sidro je inovativan sistem sidrenja visokih performansi. Razvio ga je HOFMANN kako bi se maksimizirala otpornost tankih fasadnih panela od kamena na opterećenje na izvlačenje na otvoru za anker. Hibridni anker je kombinacija igle i podrezanog ankera. Bočni klin je dužine do 125mm koji se ubacuje u perforirani deo navojne šipke M6/M8/M10 koja se ubacuje sa zadnje strane panela sa dubinom ugradnje od najmanje 15 mm. Matica se zateže sa 6 KN obrtnog momenta.

Celokupno sidro deluje napregnuto i zahvata veoma veliko područje smicanja probijanja u panelu što sprečava lokalni kvar i štiti od bilo kakvih varijacija u prirodno promenljivim svojstvima kamena.

Ovaj anker je veoma svestran, može se koristiti i za ručno postavljene i za jedinstvene fasadne sisteme. Pošto je debljina panela na tački sidrenja kalibrisana, rezultat je veoma precizna fasada bez preokreta između panela. Za ručno postavljene fasade, hibridni anker je povezan sa nosačem c-kanala koji je okačen u sistem šina. Takođe je pogodan za nadzemne sofit panele koji se mogu pričvrstiti samo sa zadnje strane panela. Dalje služi kao čvrsto spojena veza  koristeći ugao u obliku slova L za detalje u uglovima.

U jedinstvenom sistemu zidnih zavesa, hibridni anker obezbeđuje idealan prenos opterećenja na jednu fiksaciju i tri labave tačke gde se termičko širenje i kontrakcija podešavaju u potkonstrukciji idealno izvedenom sa sistemom ključaonica tako da se kameni paneli mogu zameniti naknadno. Snažna leđa i drugi objedinjeni sistemi, uključujući prefabrikovani kameni furnir, podjednako imaju koristi od svestranosti, performansi i uklanjanja tolerancije debljine kalibracijom ovog sistema sidrenih reznih ivica.
Proizvod se primenjuje za fasade, zidove, ručno postavljene fasade kao i sisteme zid zavesa.
Izvor: https://www.archdaily.com/
by Sanja Banika

Koncertna dvorana – Ankara

Zgrada Predsedničke simfonijske koncertne dvorane sa fokusom na kulturu ima za cilj da dokaže prednost kako lokalnoj tako i globalnoj muzičkoj sceni, dok istovremeno služi da bude pokretač interakcije i razmene među građanima.

Predsednička simfonijska koncertna dvorana nalazi se u srcu grada, tačno u sredini osovine koja povezuje istorijski dvorac Ankara i Anıtkabir, mauzolej Mustafe Kemala Ataturka (osnivača Turske Republike). Ugrađen je u relativno napušteni urbani pejzaž, koji je jedina praznina koja gleda prema Anıtkabiru i istorijskoj citadeli Ankare sa Bulevara Ataturk, koji funkcioniše kao glavna avenija od prvih urbanističkih planova Ankare. Odluka je bila da se izbegne prekidanje pogleda i na Citadelu i na Mauzolej.

Projekat se izdvojio među ostalim konkursnim radovima sa dve istaknute karakteristike: Jedna je ta suptilna simbolika koja se tiče dijaloga predmoderne i moderno-republikanske istorije grada. Strategija dizajna daje prioritet pogledima na oba spomenika i uspostavlja dijalog tako što je savremena kulturna destinacija između. Drugi se tiče vanvremenske forme i prostornih kvaliteta kompleksa. Prema izveštaju žirija, zgrada otkriva simboličnu arhitekturu koja se neće istrošiti tokom vremena, izbegavajući jezik dizajna koji može da važi tokom određenog vremenskog perioda.

Konfiguracija kompleksa je tako dizajnirana da foaje trouglaste prizme uspostavlja dijalog između Citadele Ankare i Anıtkabira. Tako je prikaz „pre i posle republike” intenziviran kroz kulturnu kuću. Ovaj foaje je dizajniran kao „urbana soba“ tako što je transparentan i javno dostupan. Kolosalna kupola u obliku jajeta zamišljena je kao sala simfonijskog orkestra kapaciteta 2000 gledalaca, a sferna kupola je projektovana kao sala kamernog orkestra kapaciteta 500 gledalaca koja iskače iz ovog zasvođenog foajea trouglastog prizma. Prateći vinogradarski koncept koncertne sale, muzičari su smešteni u sredini, dok publika okružuje binu, dižući se u strmo nagnute redove.

 

Foaje i koncertne sale nalaze se na najnižem nivou lokacije, a […]

Projekt „Iceberg“ – Danska

Razvoj luke Arhus pruža veliku priliku drugom po veličini gradu Danske da se razvije na socijalno održiv način obnavljanjem starog terminala za kontejnere koji se ne koristi. Područje bi trebalo da postane živa gradska četvrt koja se sastoji od mnoštva kulturnih i društvenih aktivnosti, izdašnog broja radnih mesta i, naravno, izuzetno mešovitog i raznolikog niza tipova stanova.

Trećina od 200 stanova projekta biće izdvojeno kao povoljan stan za najam, čiji je cilj integrisanje raznolikog društvenog profila u novi kvart.

Glavna prepreka projekta je gustina postavljena za razvoj, željeni kvadratni metar su u sukobu sa navedenim ograničenjima visine lokacije i ukupnim namerama pružanja pogleda na okean zajedno sa dobrim uslovima dnevnog svetla.

Projekat „Iceberg“ pregovara o ovom problemu tako što ostaje daleko ispod maksimalne visine u tačkama i izlazi iznad isprekidane linije u drugim trenucima. Oblik „Vrhovi“ i „kanjoni“  pokazuju snagu projekta  istovremeno osiguravajući da svi stanovi budu opskrbljeni izdašnom količinom prirodnog osvetljenja i pogledom na rivu kroz njegovu čitavu dubinu, pa čak i šire, omogućavajući susednim zgradama iste kvalitete.

 

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

 

Zajednička kuća za tri porodice

Kuća nazvana Sailom je četvorospratnica u kojoj istovremeno žive tri porodice. Projektovana od strane Anonim studia i nalazi se u Bankoku na Tajlandu.  Dizajnirana je tako da se unutrašnjost koristi kao uslužni stan sa prostorima koje svaki član porodice može slobodno ili odvojeno koristiti na svakom spratu. Prvi sprat čine zajednički prostori poput dnevne sobe i kuhinje, dok su na spratovima smeštene spavaće sobe, više dnevnih boravaka i male ostave.

Zgrada je povezana kroz dva unutrašnja dvorišta koja se otvaraju u prazninu koja prolazi od prizemlja do četvrtog sprata. Prizemlje čini otvoreni prostor sa zidom za penjanje koje je zahtevao jedan od vlasnika koji se penje iz hobija. Preostali deo zgrade ima stepenište za svaki sprat, dizajnirano da se preklapa i donosi zanimljive varijacije prostora.
   

Krov je povišen u jednom delu i stvara prazninu koja olakšava protok vazduha uz pomoć prozirnog materijala koji se koristi za prolaz prirodne svetlosti. Fasada kuće je od opeke koja nudi prirodnu ventilaciju sa materijalom raspoređenim u različite dinamičke obrasce. Osmišljena je tako da pokriva delove kuće izložene prekomernoj količini sunčeve svetlosti. Perforirane cigle se koriste ne samo zbog svojih ventilacionih svojstava, već i zbog njihove sigurnosti, pristupačne cene i privatnosti stanara.

Prostor između fasade i kuće dizajniran je u verandu sa biljkama u saksiji, dodajući životnom prostoru vizuelno prijatnu zelenu površinu.

Anonim je poznat po svojim besprekornim detaljima. Ali kod kuće Sailom, arhitekta je namerno ostavio izloženu gredu iznad fasade od opeke. Cevi klima uređaja takođe ostaju nepokrivene u dnevnoj sobi.
„Sviđa mi se ova kuća jer nije reč o oštrim i uglađenim detaljima. Uradili smo sve onako kako je moglo i trebalo. Nisam bio previše ozbiljan niti sam se previše trudio da sve napravim besprekorno, i to je ono što najviše volim u […]

„Pop-up“ kuća

„Pop-up“ kuća  sačinjena je od izolacijskih blokova i drvenih panela, pruža optimalnu toplotnu izolaciju, brzo se montira i jeftina je. Ova kuća nalazi se u Australiji, sačinjena od gornjeg kompaktnog dela oslonjenog na donji noseći deo koji sa bujnom vegetacijom čini entrans u samu kuću.
   
Unutrašnji zidovi čine kombinacija bele boje uokvirene akcentima od jasenove obloge. Krovni oblik objekta  je strateški osmišljen tako da se lako montiraju solarni paneli za prihvatanje kišnice. U dvorištu se nalazi ukopan rezervoar od 5000 l koji skuplja vodu sa krova i ta voda se ponovo koristi za ispiranje toaleta i navodnjavanje bašte. Fasadni mehanički paneli postavljeni su na zapadnu fasadu prvog sprata i imaju uloga kontrole ulaska sunca u objekat.
  

Pogledajte na koji način je osmišljen enterijer ove zanimljive kuće.

  

 

Izvor: https://www.archdaily.com/

Fotografija: Tom Blachford

by Sanja Banika

 

 

 

 

Pergola sistem – „Technowood“

„Technowood“ je prvi materijal od prirodnog drveta klase A2 na svetu. To je lagani sistem koji se prilagođava arhitektonskim zahtevima, ne prenoseći dodatna opterećenja zgradama, pružajući prednost brze proizvodnje, rada i troškova.
Pergola sistemi kompanije „Technowood“ se sastoje od nezavisnih profila različitih karakteristika i preseka. Idealni su za bašte leti, nude poluotvorene prostore, a zimi i potpuno zatvorene prostore.
   
Prednosti ovog sistema pergola u odnosu na masivno drvo ogleda se u sledećem: lako se proširuju, lakša rotacija, manje pucaju, manje imaju plesni, gljivica i stvaranja bakterija. Smanjeno je takođe često održavanje i lakiranje.
 
Ovim sistemom postiže se  ekološka savest u smislu uštede koristeći 98% manje drveta i povećavajući njegovu životnu upotrebu za više od 5 puta. Pored toga, ovi pergola sistemi nude kombinaciju prirodnosti drveta na jednoj strani, kao i brzinu, izdržljivost, lakoću i recikliranje koje donosi ova inovativna tehnologija. Specijalni materijali i tehnike za povezivanje kompanije „Technowood“ skrivaju eksere i vijke koji daju čist i poliran završetak.

Pergole se mogu u potpunosti prilagoditi zahtevima projekta, uključujući različite profile senki.

 

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

 

 

Najduži stakleni most na svetu

Kineski arhitektonski studio za dizajn i istraživački institut Univerziteta Zhejiang dizajnirao je po proceni Ginisa najduži stakleni most na svetu. Izgrađen je kao turistička atrakcija viseći most dug 526,14m, i povezuje dve strane klisure na 201m iznad reke. Most je projektovan za kapacitet od 500 ljudi.

Stakleni deo mosta je izgrađen od tri sloja kaljenog laminiranog stakla debljine od 4,5cm, dizajniran tako da omogućava što bolji pogled turistima. Platformu staklenog mosta nose čelični kablovi koji su fiksirani u par crvenih kula sa obe strane reke.  Širina platforme se na pojedinim delovima širi na 8,8m, kako bi posetioci mogli što više da uživaju u pogledu. Sa obe strane platforme postavljena je zaštitna  čelična ograda.

Pogledajte putem videa kako sve to izgleda.

Izvor:https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika

Termalne kupke Tamina

Projekat termalnih kupatila u Tamini u Švajcarskoj rezultat je takmičenja u dve faze iz 2003. godine. Cilj prve faze bio je koordinacija velikih arhitektonskih intervencija u pogledu urbanističkog planiranja. Razmatralo se gde bi trebalo da bude smešten novi hotel sa pet zvezdica, gde bi trebalo da se proširi medicinski centar i kako se novim javnim termalnim kupkama može najlakše pristupiti. Investiciona vrednost novog projekta iznosila bi  160 miliona švajcarskih franaka.
 

Drugi deo konkursa podrazumevao je projektovanje dve nove nove zgrade – hotela i termalne kupke. Arhitektonska kancelarija „Smolenicki & Partner“ dobila je projekat za termalne kupke Tamina,  „Hilmer & Sattler i Albrecht Architects“ projekat novog hotela.

Letovališta dominiraju velike reprezentativne zgrade smeštene u velikom parkovskom pejzažu. U ovoj meri se odmaralište jasno razlikuje od identiteta sela Bad Ragaz. Tokom „belle epoque“, ovaj princip izgradnje monumentalnih hotela u blizini jednog sela uspešno je primenjen na mnogim lokacijama u švajcarskim Alpama. Reprezenti su slični objekti Interlaken, St. Moritz i Gstad. U Bad Ragazu se izdvajaju dve vile. Iz glavne ulice izdvaja se jedna vila koja prolazi kroz golf teren koji povezuje Bad Ragaz i Maienfeld. Druga vila koja se proteže duž parka je u mirnijoj i privatnijoj atmosferi kompleksa.

Umesto da bude jednostavan oblik građevina, volumen se postiže ograđivanjem spoljnih prostora. Na otvorenom zapremina zgrade se smanjuje i otvara se prema travnjaku za sunčanje na šumovitim padinama grebena.

Izvor: https://www.archdaily.com/
by Sanja Banika