projektovanje kuća

Koncertna dvorana – Ankara

Zgrada Predsedničke simfonijske koncertne dvorane sa fokusom na kulturu ima za cilj da dokaže prednost kako lokalnoj tako i globalnoj muzičkoj sceni, dok istovremeno služi da bude pokretač interakcije i razmene među građanima.

Predsednička simfonijska koncertna dvorana nalazi se u srcu grada, tačno u sredini osovine koja povezuje istorijski dvorac Ankara i Anıtkabir, mauzolej Mustafe Kemala Ataturka (osnivača Turske Republike). Ugrađen je u relativno napušteni urbani pejzaž, koji je jedina praznina koja gleda prema Anıtkabiru i istorijskoj citadeli Ankare sa Bulevara Ataturk, koji funkcioniše kao glavna avenija od prvih urbanističkih planova Ankare. Odluka je bila da se izbegne prekidanje pogleda i na Citadelu i na Mauzolej.

Projekat se izdvojio među ostalim konkursnim radovima sa dve istaknute karakteristike: Jedna je ta suptilna simbolika koja se tiče dijaloga predmoderne i moderno-republikanske istorije grada. Strategija dizajna daje prioritet pogledima na oba spomenika i uspostavlja dijalog tako što je savremena kulturna destinacija između. Drugi se tiče vanvremenske forme i prostornih kvaliteta kompleksa. Prema izveštaju žirija, zgrada otkriva simboličnu arhitekturu koja se neće istrošiti tokom vremena, izbegavajući jezik dizajna koji može da važi tokom određenog vremenskog perioda.

Konfiguracija kompleksa je tako dizajnirana da foaje trouglaste prizme uspostavlja dijalog između Citadele Ankare i Anıtkabira. Tako je prikaz „pre i posle republike” intenziviran kroz kulturnu kuću. Ovaj foaje je dizajniran kao „urbana soba“ tako što je transparentan i javno dostupan. Kolosalna kupola u obliku jajeta zamišljena je kao sala simfonijskog orkestra kapaciteta 2000 gledalaca, a sferna kupola je projektovana kao sala kamernog orkestra kapaciteta 500 gledalaca koja iskače iz ovog zasvođenog foajea trouglastog prizma. Prateći vinogradarski koncept koncertne sale, muzičari su smešteni u sredini, dok publika okružuje binu, dižući se u strmo nagnute redove.

 

Foaje i koncertne sale nalaze se na najnižem nivou lokacije, a […]

Aluminijumska pena

Cimat Technologies Ltd je svetski lider i ima ekskluzivna prava u proizvodnji stabilizovane aluminijumske pene (SAF). Sa sedištem u Torontu Kanada, to je kompanija za inovativnu tehnologiju materijala koja koristi Alusion™ stabilizovanu aluminijumsku penu za izradu laganih aluminijumskih panela.

Cimatova stabilizovana aluminijumska pena, koja se prodaje pod trgovačkim imenom Alusion™ za arhitekturu, je svestran i jedinstven materijal sa praktično neograničenim dizajnom i arhitektonskim primenama. Pored svog jedinstvenog izgleda, paneli od aluminijumske pene imaju svojstva upijanja zvuka, što ih čini idealnim za aplikacije koje zahtevaju i slabljenje zvuka i lepotu.

Lagani aluminijumski paneli napravljeni od Alusion™ pene su jaki, ali lagani i po izgledu su slični metalnom sunđeru. Vizuelno je upečatljiv, modernog dramatičnog izgleda. Za arhitekturu paneli od aluminijumske pene se proizvode u debljinama 12,7 mm, 25,4 mm i 43,2 mm (1/2”, 1” & 1,7”) i tri gustine (Large Cell, Mid Cell & Small Cell). Svaka debljina i gustina imaju svoju reprezentativnu krivu naprezanja/deformacije.

Alusion™ Stabilizovana aluminijumska pena (SAF) je plutajuća, otporna na plamen i koroziju na isti način kao i aluminijum. Površina materijala je ili ostavljena u svom čvrstom obliku kako je proizvedena ili se podvrgava površinskim pripremama koje daju mnogo različitih izgleda od izgleda čvrste površine koja „svetluca“ do prozirnog izgleda „vodene pene“.

Alusion™ proizvod se proizvodi sopstvenim kontinuiranim procesom proizvodnje panela, što mu omogućava mnoge prednosti. Konkurentska prednost proizvoda je u tome što niko ne može da proizvede aluminijumsku penu u dimenzijama i zapreminama koje Cimat Technologies Ltd može da obezbedi, sa ukupnom konzistentnošću ili čak sa nasumičnim, ali ujednačenim izgledom u kome je napravljena. Lagan je i jednostavan za instalaciju i 100% se može reciklirati. Zadovoljava opterećenja na vetar od 354 km/h.
 

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

Crkva sa sferom

Chapelle Corneille je podignuta u XVII veku i njena barokna arhitektura podseća na katolički revitalistički duh crkve Gezu u Rimu. Već nekoliko godina je domaćin nastupima vodećih muzičara, a regionalni savet Normandije odlučio je da unapredi svoje objekte kako bi ispunio moderne zahteve određenog koncertnog mesta za muziku bez pojačanja.

Stoga je doneta odluka da se kapela pretvori u salu za muzičke događaje. Visinska razlika između zgrade i ulice bila je dovoljno velika da se u podignuti podrum integrišu objekti za potrebe posetilaca koncerata i umetnika.

Ovo rešenje je takođe omogućilo lak pristup osobama sa smanjenom pokretljivošću, stvarajući značajnu vezu između zgrade kao istorijskog spomenika i njenog savremenog poziva.

Raspored se takođe oslanja na duhovnu ulogu zgrade kako vernik prelazi sa rituala meditacije na buđenje svetlosti, tako i posetilac koncerta napušta užurbanost svakodnevnog života radi čuda muzike. Niz stepenica se spušta od glavnog ulaza u blagim krivinama do prostora za sedenje, a njihovi tamno sivi tonovi naglašavaju veličanstvenost kapele u podvigu inscenacije eminentno barokne inspiracije.

Prirodno fina akustika je pojačana nizom suptilnih i izuzetno efikasnih uređaja. Sfera obešena sa plafona iznad prelaza sprečava da se zvuk rasprši. Sastavljen od dve hemisfere povezane sočivom, ovaj globus trenutno šalje zvuk koji udara o njega, ali služi ne samo u akustičnu svrhu. To je značajan dodatak impresivnoj unutrašnjosti kapele.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Akustični paneli – „Soft Cell“

„Soft Cell“ su akustični paneli proizvođača Kvadrat Acoustics-a  koji se prvenstveno koriste kao građevinski elementi koji su  pogodni i za naknadnu montažu.

 
Napravljene od recikliranog aluminijuma i sa tekstilnom završnom obradom, akustične ploče su zategnute da izdrže vlažnost i temperaturne uslove. Mogu se ponovo tapacirati i njihove komponente ponovo koristiti koliko god je potrebno.
  
„Soft Cells Reflective“ paneli sadrže reflektujuću ploču iza tekstilnog sloja. Tipično, ovaj model nudi apsorpciju zvuka klase E (visoku refleksiju), prema ISO 11654.

Prostori u kojima govor odnosno zvuk treba da se projektuju u određenom smeru, npr. blizu govornika u konferencijskoj sali ili u muzičkoj sali iznad orkestra.

 

Najčešća primena je na zidovima i plafonima. Može se koristiti za javne, obrazovne, ugostiteljske, korporativne prostore kao i  muzičke sale. Paneli su prilagodljivi po veličini i potrebi sa velikim izborom završne obrade. Visoka refleksija zvuka uz 10-godišnju garanciju na proizvod.
Pogledajte na koji način se formiraju i proizvode ovi akustični paneli.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

Oživljavanje priobalja Praga

Izrada projekta je trajala punih 10 godina. Koinicijativa je pokrenuta 2009. godine kao programska i arhitektonska revitalizacija područja uz obalu Praga izgrađenog kao kej i pretovarno mesto. Područje je nakon poplava 2002. napušteno i koristilo se kao parkiralište. Postepenim aktiviranjem programa postigli smo kulturni i društveni preporod, a potom i arhitektonsku sanaciju.

Područje Praga pored reke je javni prostor od gradskog značaja, omogućavajući jedinstvenu simbiozu javnog prostora sa kičmenom moždinom grada: reku Vltavu. U uređenom delu obala, rečna arhitektura postaje okosnica rečne kičmene moždine, koja kroz pojedinačne „pršljenove“ nasipa drži koštani sistem grada na kome je okačena celokupna urbana struktura koja čini njegovo telo .

 
Ogromno revitalizovano područje uz reku proteže se duž tri praška nasipa: Rašin, Horejši i Dvorak, dužine skoro 4 km. Završena prva faza najveća je investicija Praga u javni prostor nakon revolucije 1989. godine, prva ove vrste i sa velikim sociokulturnim uticajem. Fokus je bio na rekonstrukciji 20 svodova u zidu pored reke (prvobitno skladišta leda). Umesto stvaranja klasičnih enterijera, svodovi su spojeni sa spoljašnjošću sa maksimalnim kontaktom sa rečnim područjem i rekom.
Svodovi će služiti kao kafići, klubovi, ateljei, radionice, galerije, ogranak biblioteke, prostor za sastanke suseda i javne toalete. Arhitektonski dizajn radi sa modularnom raznolikošću, prostori su dizajnirani kao detaljna osnova koja uključuje sve operativne i tehničke sadržaje i šipku koja se može premestiti na različite položaje. Postoji korisnički priručnik koji sadrži identifikaciju pojedinačnih stanara i dodavanje ugrađenih elemenata (umetanje podova u velike svodove, spoljnu šipku itd.) Naglasak je stavljen na moguće podešavanje svakog od trezora tako da stiču dosledan integritet opremom svakog stanara svojim nameštajem za sedenje i elementima enterijera. Kao arhitekti, nadgledamo pojedinačna prilagođavanja tako da se očuva osnovna vizija područja, uz postizanje autentičnosti za svakog stanara.

Intervencije se simbiotski […]

„Carbon House“ – USA

Neko bi mogao reći – ne petljajte se u kuću Johna Lautnera* ali novi vlasnik dugogodišnji strastveni plivač je hteo da ovoj klasičnoj modernističkoj kući na plaži doda zatvoreni bazen. Tako je započeo značajan projekat preuređenja i uređenja enterijera gde je veliki izazov ležao u usklađivanju ciljeva klijenta sa duhom kreacije originalnog arhitekte.

Neugodni dodatak iz 1990-ih neskladan sa originalnom rezidencijom Lautner zamenjen je novim zatvorenim bazenom koji je projektovan tako da se u velikoj meri ne razlikuje od Lautnerove zgrade. Novi najsavremeniji bazen zastakljenjen je i propušta prirodnu svetlost, mirise i zvukove okeana stvarajući granice između mora, kuće i neba.

U celoj kući oko Lautnerove avangardne inženjerske i skulpturalne primene drveta i betona vodilo se računa da se pažljivo promeni prostor prema potrebama klijenta. Promene su uključivale novu medijsku sobu, povećane spavaće sobe i kućnu kancelariju. Zapanjujuća  kuhinja – detaljno opisana sve do kuhinjskog pribora – čini jezgro otvorenog prostora za život i zabavu u kući.

*John Edvard Lautner  je bio američki arhitekta. Nakon šegrtovanja sredinom 1930-ih sa Taliesin stipendijom koju je vodio Frank Lloid Vright, Lautner je 1938. otvorio svoju biro, gde je radio do kraja karijere. Većina njegovih dela bila je stambena uglavnom u Kaliforniji. Najbolje pamti po svom doprinosu razvoju Googie stila, kao i po nekoliko kuća u atomskom dobu koje je dizajnirao krajem 1950 -ih i početkom 1960 -ih, koje uključuju kuću Leonard Malin, Paul Sheats House i Russ Garcia House.
Fotografija: Roger Davies
Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

„Brush House“

Ova kuća smeštena je na uglu tipičnog prigradskog bloka u Melburnu. Lokacija istražuje alternativni obrazac podele gde se prednji i zadnji vrtovi stapaju u neprekidni prostrani pejzaž. Kuća demonstrira progresivan pristup arhitekturi kroz fluidnu formu ekspresivne zakrivljene betonske fasade i tekućeg unutrašnjeg planiranja.

Izrezbareni otvori dvostruke visine pružaju solarnu zaštitu dok uokviruju pejzaž šire. Okulusni svetlarnik signalizira ulazak. Eksperimentalna upotreba betona stvara vodeni oblik kroz divnu saradnju arhitekte, inženjera i graditelja. Kuća od četki otvara novo tlo uzimajući rudimentarni betonski postupak izgradnje i podižući ga na teksturnu i izrazito izražajnu fasadu koja se angažuje i doprinosi uličnom pejzažu, dodajući savremeni sloj u okolni kontekst.

Interni prostori teku, stvarajući fluidan i velikodušan osećaj lakoće u sebi. Čaura nalik pećini neguje i štiti stanovnike. Opipljiv osećaj „utočišta“ je preovlađujući. Po rečima naših klijenata; „Dizajn našeg doma omogućava nam da se okupljamo i komuniciramo u udobnom centralnom delu donjeg sprata, a takođe pruža niz ugodnih zona za opuštanje u miru.

Tokom dužih perioda zaključavanja Covid-a cenili smo svetlost, prostor i svestranu prirodu rasporeda soba. Svi smo mogli srećno da učimo, radimo i igramo se na jednom mestu – uz nežne obline zidova pružajući nam osećaj sigurnosti, topline i udobnosti ’.

Kuća za odmor je mirno utočište – delikatna ravnoteža između mase i bestežinskog stanja izražena u njenoj organskoj materijalnosti. Istraživanje oblika i svetlosti gde prevladava osećaj uzdržanosti. Izražajna, ali potcenjena, „Brush House“ je beskompromisna i postojana arhitektonska porodična kuća koja će izdržati test vremena.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Amos Rex muzej

Muzej Amos Reks je novi muzej umetnosti smešten u srcu Helsinkija. Projekat se sastoji iz dva dela: novog podzemnog muzeja i obnovljene zgrade Lasipalatsi iz 30-ih godina prošlog veka. Njegovu strukturu čine  velike betonske kupole.

Ovaj princip je vrlo funkcionalan za muzejsku upotrebu: omogućava dugačke raspone bez stubova i fleksibilne izložbene prostore. Kupole sadrže krovne prozore koje uvode prirodno svetlo u donje galerije, kao i pažljivo odabrane poglede na život iznad. Na nivou ulice stvoren je novi urbani trg sa jedinstvenim identitetom. Kupole čine talasast pejzaž za uživanje ljudi, posebno dece.

Zgrada Lasipalatsi restaurirana je poštujući njene dragocene enterijere i detalje iz 1930-ih godina funkcionalizma.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Svet za slonove

Ljudi Kui su etnička grupa u Surinu na severoistoku Tajlanda. Mnogo vekova članovi porodice Kui su uvek bili u bliskoj vezi sa slonovima. Kuća Kui sadrži prostor za ljude i prostor za slonove – odmah pod istim krovom. U poslednjih pola veka plodna šuma ovog područja je uništena u komercijalne svrhe.

Kui i njihovi slonovi, koji su se oslanjali isključivo na šumu, trpeli su ekstremnu sušu, nedostatak hrane i lekovitog bilja koje je šuma nekada pružala. Lutali su ulicama turističkih gradova moleći  za hranu. Neki su radili u kampovima slonova, a mnogi su imali neprikladne uslove za život i rutinu. „Elephant World“ je vladin projekat vraćanja Kui-a i njihovih slonova u njihovu domovinu i obezbeđivanje odgovarajućih životnih uslova za slonove.

Projekat uključuje selo Kui, bolnicu za slonove, postojeći hram i groblje za ljude i slonove kao i muzej koji govori priče o vekovnoj kulturi zajednice.  Nazvan „kulturnim dvorištem“, kosi krov od 70 × 100m prostire se na velikom terenu na kome bi se mogli održavati kulturni događaji i verske ceremonije od rođenja do smrti ljudi i slonova.

Debljina krova iznosi 1,5 metar , otvoren je u sredini i izbušen na raznim tačkama kako bi se ventilisao prostor. Krov je nizak, u skladu sa okolnim selom ali kad se uđe u velikodušnu visinu krova i prostranstvo „kulturnog dvorišta“ stvara se potpuno druga slika. Šest humki čine krajolik ispod krova sa tri strane, a četvrtu stranu ostavljaju otvorenom za korisnike veličine slona.

Teren humke je nagnut  sa 4m na 1,2m kako bi slonovi valjanjem ohladili telesnu temperaturu i zaštitili se od insekata. Mesto je sušna visoravan koja se nalazi 4km od reke ali  200 slonova koji ovde žive zahtevaju više od 8000 m3 vode mesečno.

Pored mesta igrališta iskopan je ribnjak […]

Kuća 6° – Atina

Nalazi se u regionu Lagonisi gde parcela čini prelaz između urbanog pejzaža grada Atine i nedirnute prirode. Čini se da masivni, čvrsti beli volumen lebdi nad ovom sušnom zemljom. Izlazeći iz zemlje, nakon rotacije od 6 ° ova kuća skladno je u suprotnosti sa blagim nagibom postojeće topografije. Ovaj monolitni volumen se pažljivo uzdiže, oličavajući prelaz između privatnog i zajedničkog prostora.

Kuća je osmišljena u slojevima. Privatna područja su uronjena u zemlju, nudeći direktnu vezu sa zemljom, istovremeno povećavajući bliskost sa prirodom. Kako se neko podiže u zajedničke prostore kuće, prolazeći kroz kuhinjski deo do dnevne sobe, otkriva se spektakularni pogled. Čvrstinu ove strukture prekidaju samo dva velika otvora, uokvirujući poglede na predeo.
 
Namera je, u početku, da se stvori zaštita od jakog vetra koji se nalazi u tom području, kao i da se definiše osećaj privatnosti i zaštite. Svaki prostor je osvetljen svetlarnicima.  Privatne površine su zatvorene u intersticijalne zapremine koje stvaraju otvor na plafonu, omogućavajući sunčevoj svetlosti da neprekidno ulazi. Kuća 6 ° je minimalistička manifestacija.

Izdižući se iz smeđeg tla, ovaj blistavi beli oblik kontrira dubokom plavom nebu, stvarajući osećaj bezvremenosti.  Svaki prostor stvara potrebu za vedrinom, bistrinom i tišinom. Jednostavnošću i čistotom stvara se gotovo hram sličan domu.

Untrašnjost kuće je svedena na jednostavnost i čistotu.

 

Izvor:https://architizer.com/

by Sanja Banika