Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Američki milijarder i jedan od najbogatijih ljudi na svetu Voren Bafe (Warren Buffett) nedavno je uložio 2.5 milijarde američkih dolara u solarnu energiju i na taj način postavio temelje za najveći svetski solarni projekat.

Kompanija „MidAmerican Energy Holdings“ inače članica Bafeove investicijske kompanije „Berkshire Hathaway“, ovih je dana kupila dva velika solarna projekta u Kaliforniji od SunPower-a. Transakcija je iznosila između 2-2.5 milijarde američkih dolara, a radi se o trećoj Buffett-ovoj investiciji u solarnu energiju u nešto više od godinu dana. Već prošle godine je Bafe unutar MidAmerican-a stvorio diviziju za razvoj ulaganja u obnovljive izvore energije, konkretnije u energiju vetra i sunca.

SOLARNA ENERGIJA, SOLARNI PANELI, ENERGIJA IZ SUNCA, FOTONAPONSKE ĆELIJE, SOLARNI PANELI FOTONAPON, ENERGIJA IZ SUNCA

Radovi na projektima bi trebali započeti tokom idućih nekoliko meseci, dok se istovremeno pretpostavlja da bi gradnja trebala biti kompletirana krajem 2015. godine. Dva projekta u Kaliforniji koja je započeo MidAmerican će po kompletiranju biti u stanju da proizvode ukupnu snagu od 579 MW te će kao takvi biti  najveći fotonaponski projekt na svetu.

SOLARNA ENERGIJA, SOLARNI PANELI, ENERGIJA IZ SUNCA, FOTONAPONSKE ĆELIJE, SOLARNI PANELI FOTONAPON, ENERGIJA IZ SUNCA

Od ostalih bafeovih investicija u solarnu energiju vredi navesti i solarno postrojenje instalirane snage 550 MW u Kaliforniji kupljeno tokom Decembra 2011. godine, te takođe i 49% udela u solarnom projektu u Arizoni. Ukupna vrednost ove dve investicije procenjuje se na gotovo tri milijarde dolara.

MidAmerican trenutno u svom portfoliju raspolaže instaliranom snagom od ukupno 1.830 MW koji se dobijaju iz obnovljivih izvora energije. Pored energije koja se dobija direktno od Sunca kao izvora, u portfolio ulaze i postrojenja koja dobijaju energija od vetra, geotermalna postrojenja te hidroenergetski projekti.
Napišite komentar: