Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

ELABORAT ENERGETSKE EFIKASNOST - Energetska efikasnost, Obnovljivi izvori energije, Energetski pasoš, Energetska sertifikacija, Energetski razred, Elaborat EE

Tokom poslednjih nekoliko godina, nakon usvajanja obavezujućih direktiva kojim se reguliše oblast Energetska Efikasnost, mnoge članice Evropske Unije su uložile ogromne sume novca u izgradnju postrojenja koja proizvode energiju iz obnovljivih izvora. Po tom ulaganju se među državama EU naro

U prilog toj tezi ide i činjenica da Nemačka uprkos ukidanju proizvodnje iz nuklearnih elektrana koja je najavljena, izvozi više energije nego ikada.

Feldhajm

Kao uzoran primer ovog novog trenda u proizvodnji energije, naročito se ističe mali gradić Feldhajm (Feldheim) koji je udaljen nekih 60 kilometara od glavnog grada Berlina. Ovaj mali gradić je izgradio sopstvenu elektroenergetsku mrežu putem koje proizvodi 100% električne energije iz obnovljivih izvora kao što su vetar, solarna energija i biogas. I pored činjenice da ovaj gradić broji samo 150 stanovnika, Feldhajm je postao jedna od glavnih turističkih destinacija i istovremeno meka za novinare, ljude iz oblasti filma kao i razne zainteresovane delegacije iz čitavog sveta koji se žele upoznati sa mogućnostima i razvojem ovog tipa energetske nezavisnosti.
Ranije smo pisali o sličnom primeru – solarnom gradu Zonenšif koji je također izgrađen u Nemačkoj. O tom primeru možete čitati klikom OVDE. 
Razvoj Feldhajma u smeru ka ostvarivanju 100% zadovoljavanja potreba iz obnovljivih izvora energije započeo je još tokom 1990-ih kada je grad instalirao prvu vetroturbinu u cilju iskorišćavanja jakih regionalnih vetrova. Uskoro je broj vetroturbina počeo rasti, da bi u današnjem trenutku broj vetroturbina posao veći od broja kuća.

Lokacija objekata na Google maps

Tekst by ZoranR

Linkovi: www.croenergo.eude.wikipedia.org

Napišite komentar: