Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Sudeći po činjenicama odnosno tome da je u javnosti na uvid nedavno predstavljeno idejno rešenje projekta i to da je projekat već objavljen na sajtu matične projektantske kuće, pripreme za izgradnju stambeno-poslovnog kompeksa na prostoru nekadašnjeg industrijskog postrojenja “Beko” nalaze se u završnoj fazi.

PROJEKAT BEKO

Kopletnu priču oko izgradnje multifunkcionalnog kompleksa je započela grčka kompanija “Lamda development”, koja posluje kao deo holdinga koji čine EFG Banka i EKI Petrol a koji su 2007. godine kupili izuzetno aktraktivnu lokaciju u širem centru Beograda. Reč je o parceli čija veličina iznosi oko 38.000 m2 koju je nekada posedovalo propalo preduzeće “Beko” a koja se nalazi u neposrednoj blizini Kalamegdanske tvrđave odnosno preko-puta Zoološkog vrta. Pošto je lokalitet izuzetno atraktivan, ne čudi što je kao glavni projektant angažovan renomirani arhitektonski studio super-popularne arhitektice Zahe Hadid.

PROJEKAT "BEKO"

Predviđeno je da čitav kompleks novoizgrađenih objekata zauzme oko 94.000 m2, što je u okvirima urbanističkih uslova za to područje.  Kompleks će se sastojati od ukupno tri funkcionalne celine i to od: poslovne celine, hotela i dela namenjenog stanovanju. Pošto je prezentovano tek idejno rešenje, unutrašnjost kompleksa još nije definisana ali se zna da će hotel biti u premijum klasi sa pet zvezdica.

PROJEKAT "BEKO"

Kako prenose mediji, nadležni iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture su procenili da je prezentovano rešenje u potpunosti u skladu sa propisanim uslovima zaštite. Kroz kontorlisanu spratnosti, oblik građevine i veličinu zelenih površina su postavljeni visoki standardi koji će doprineti poboljšanju utiska za ovu osetljivu lokaciju.

PROJEKAT "BEKO"

Linije objekta daju jednu veoma autentičnu notu celom projektu kroz šta je izražen arhitektnoski stil sa prepoznatljivim pečatom Zahe Hadid. Izražena je težnja da objekat ispuni svoju funkciju povezivanja sa rekom, tako što kroz čitav javni prostori neće postojati barijere odnosno čitav kompleks će biti otvoren i ispunjeni sadržajima.

PROJEKAT "BEKO"

Rušenje objekta na datim parcelama je već isplanirano kako bi ovo buduće gradilište moglo ući u pripremnu fazu već u narednoj građevinskoj sezoni. Procenjuje se da bi cela investicija mogla iznositi oko 200 miliona evra.

Lokacija budućeg objekta na Gmapi

By ZoranR  Linkovi: www.zaha-hadid.com, www.beobuild.rs, www.gradnja.rs

Napišite komentar: