Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Energetska Efikasnost

Elektroprivreda i slavni reditelj Emir Kusturica grade dve hidroelektrane, dve solarne i jednu na biomasu. Kusturica: Okrećemo se neograničenim resursima.

PRE 112 godina, u Užicu je puštena u rad prva polifazna hidroelektrana u Evropi, a druga u svetu, posle one na Nijagarinim vodopadima. Najveći grad zapadne Srbije, vek kasnije, čini novi iskorak osnivanjem zajedničkog preduzeća „Elektroprivrede Srbije“ i kompanije „Lotika“ iz Mokre Gore.

 Nova firma učestvovaće u finansiranju i gradnji dveju solarnih i dveju hidroelektrana, kao i jedne elektrane na biomasu, ukupne snage pet megavata. Novi izvori enegije biće sagrađeni u Mokroj Gori, a ugovori će biti potpisani u sredu u kompleksu Mećavnik, proslavljenog reditelja Emira Kusturice, vlasnika preduzeća „Lotika“.

– Moji motivi za angažman u ovom projektu su ljudski i socijalni. Naša budućnost direktno zavisi od ovakvih poduhvata. Uspeli smo da sačuvamo Mokru Goru od uništenja nameravanom eksploatacijom nikla, neobnovljivog resursa, pa nema nijednog razloga da u Mokroj Gori, koja je u međuvremenu postala zaštićeno prirodno dobro, ne počnemo sa eksploatacijom obnovljivih izvora energije: sunca, vode i biomase – kaže Kusturica. – Efekti takvog ophođenja prema resursima biće veći od kopanja rude nikla, jer su resursi kojima se okrećemo praktično neograničeni i neuništivi.

Gradonačelnik Užica Jovan Marković smatra da grad Užice još jednom novinom, osnivanjem novog privrednog društva EPS „Obnovljivi izvori“ sa sedištem u gradu na Đetinji, postaje lider u iskorišćavanju „zelenih“ vidova energije.

OSNIVANjEM društva sa sedištem u Užicu, kao i formiranjem oglednog dobra u Mokroj Gori, dolaze praksa i iskustvo. Postaćemo vrlo brzo servis za sve zainteresovane u okruženju i Republici, za slične poduhvate – naglasio je Marković.

Napišite komentar: