Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Burž Dubai

U medijima se u poslednje vreme često vrte informacije o naj-naj objektima koji se grade širom sveta. U cilju obezbeđivanja nekih novih informacija široj javnosti, sastavili smo listu od deset najviših građevina koje je izgradio čovek (one izgrađene vanzemaljskom rukom ili pipkom nećemo razmatrati) a koje nisu izgrađene u moru. Ukoliko se pitate zašto pominjemo samo one koje nisu izgrađene u moru?! Razlog je prost…one u morskim dubinama (platforme i drugo) nije moguće videti golim okom tako da smatramo da ih zbog toga ne vredi navoditi…makar ne kroz ovaj text.

Dakle lista deset (10) najviših objekata na svetu:

1. BURŽ KALIFA – Lista najviših objekata na svetu započinje arapskim čudom, tornjem BURŽ KALIFA ili BURŽ DUBAI (ovisno o tome kako se kome dopada). Toranj je uz nekoliko odlaganja otvoren 4. januara 2010. godine nakon nešto preko pet godina izgradnje. Iako je tokom izgradje bila strogo čuvana informacija o konačnoj visini tornja, danas je to opšte poznat podatak i iznosi: 829,84m.  

Burž DubaiAbraj Al BaitKVLY-TV Mast

2. TOKIO SKY TREE – Trenutno drugi objekat po visini na listi najviših građevina koje je izgradio čovek jeste tokijsko „Nebesko Drvo“ ili SKY TREE visine 634m. Bilo je mnogo polemike oko toga kako izgraditi ovakvu strukturu u izuzetno trusnom području ali su japanski inženjeri ipak pronašli odgovor na sva pitanja. Svečano otvaranje je izvršeno tokom Februara 2012. godine.  

3. KVLY-TV MAST – Treći po visini objekat visine 628,8m. To je toranj namenjen isključivo prenosu TV signala i ne poseduje vidikovac. Ipak, to „ne poseduje vidikovac“ naravno ne važi za sve. Obavezno pogledajte video koji je linkom povezan sa nazivom ove antene pa će vam biti jasno zbog čega…

4. KXTV/KOVR – Četvrti po visini objekat visine 624,5m. Kao i prethodni na listi, i ovaj toranj je namenjen isključivo prenosu TV signala i ne poseduje vidikovac. 

5. ABRAJ AL BAIT – Drugi po redu objekat sa liste prvih deset najviših koji je izgrađen na Arabljanskom poluostrvu.  Toranj je visok 601m i u kategoriji slobodnostojećih objekata je po visini zapravo drugi – odmah posle Burž Kalife. Ipak, za razliku od Burž Kalife, ABRAJ AL BAIT je izgrađen u susednom naftaškom gigantu – Saudijskoj Arabiji i to u jednom od centara Islama: u Meki.  Toranj je po funkciji Časovnik ali znatno viši od svog starijeg rođaka Big Bena u Londonu.

6. KANTONSKI TORANJ – Šesti po visini objekat u svetu visine 600m. Ovaj toranj je najviši objekat u Kini i otvoren je 29. Septembra 2010. godine. U trenutku otvaranja je bio najveći kompletirani slobodnostojeći objekat u svetu.

Kantonski Toranj     CN Toranj     Toranj Ostankino

7. CN TORANJ – Od trenutka izgradnje 1976. godine pa sve do 2010. godine, ovaj toranj visine 553,33m je bio najviši slobodnostojeći objekat na svetu. Šta više, i danas je najviši objekat Zapadne hemisfere. Lociran je u centru Toronta i sa njega se pruža veličanstven pogled ka gradu i jezeru. Najnovija atrakcija je šetanje po obodu vidikovca tornja na X metara iznad tla.

8. OSTANKINO TORANJ – Najviši objekat u Rusiji i Evropi. Visok je 540m i izgrađen je 1967. godine u Moskvi. Od ’67 do izgradnje CN TORNJA je bio najviši slobodnostojeći objekat na planeti i ponos moćnog SSSRa. Tokom Avgusta 2000. godine je na 458m visine tornja izbio požar koji je odneo tri žrtve.

9. VILIS (SIRS) TORANJ – Poznati čikaški oblakoder je izgrađen 1973. godine i visok je 527m (ukoliko se meri vrh antene). Od trenutka izgradnje je 25 godina nosio titulu najviše zgrade na planeti. Trenutno je to najviša zgrada u USA ali će tu titulu izgubiti uskoro odnosno nakon završetka Tornja Slobode (Freedom Tower) koji će biti deo novog WTCa u Njujorku.

10. TAJPEJ 101 – Poslednji na našoj listi jeste objekat izgrađen primenom Hi-Tec inženjeringa: „Tajpej 101“, izgrađen u istoimenom glavnom gradu Tajvana. Visina ove zgrade iznosi 509m. Zanimlivost je ta što je područje u kojoj je objekat izgrađen kao i u slučaju Tokija izuzetno trusno. Stoga je u cilju umanjenja uticaja horizontalnih sila zemljotresa u vrhu zgrade ugrađen kolosalni 660 tona težak uteg-balast. Proizvodnja i ugradnja balasta je koštala 4 miliona USA dolara.

Toranj Vilis   Tajpej 101

Lista 10 najvisih objekata na svetu

ZoranR

Napišite komentar: