Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

BUDUĆI VISEĆI VRTOVI I ŠENCENU, KINA

Predstavljamo vam neverovatni koncept visećih vrtova koji je u cilju stvaranja gradova budućnosti predstavio belgijski arhitektaVinsent Celebaut (Vincent Cellebaut). Koncept se svodi na izgradnju urbanog bloka koji bi bio sačinjen od nekolicine nebodera atraktivnog oblika i modernog dizajna na čijim terasama bi bili locirani ogromni viseći vrtovi.

Projekat pod nazivom „Asian Carns“ ili u prevodu azijski stubovi sačinjeni od kamenja ne predstavlja potpunu inovaciju samo po sebi. Naime, svedoci smo izgradnje neverovatnih nebeskih vrtova u Milanu. Ipak, ovaj koncept navedeni tip urbanog dizajna podiže na mnogo viši nivo.

VISEĆI VRTOVI

Koncept predviđa izgradnju čitavih blokova koji bi bili potpuno energetski nezavisni. Oni bi putem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora kao što su solarne elektrane i vetrogeneratori stvarali više energije nego što im je potrebno. Sam naziv potiče od oblika nebodera. Naime, struktura „Cairns“ predstavlja tip struktue kod koje dolazi do gomilanja velikog broja sitnog kamenje u visoke stubove. Tako bi se dobile konusne strukture sačinjene od niza manjih ćelija jajastog oblika koje bi bile izuzetno stabilne.

BUDUĆU VISEĆI VRTOVI U ŠENCENU, KINA

Objekti su koncipirani kao miks biodiverziteta i gustog stanovanja. Sami urbani blokovi bi se sastojali od šest kula mešovite namene u koje bi bile smešteni prostori za stanovanje, kancelarijski prostori kao dodatni sadržaji.

BUDUĆI VISEĆI VRTOVI U ŠENCENU, KINA

Prva lokacija na kojoj bi se možda ovakav koncept najbrže mogao primenjivati jesu prenatrpani gradovi Kine među kojima prvi Šencen nadomak Hong Konga.

BUDUĆI VISEĆI VRTOVI U ŠENCENU, KINA

Lokacija na Google maps

by ZoranR

Linkovi: www.designboom.com, www.vincent.callebaut.org

Napišite komentar: