Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Japanski sportski savez je predstavio dve konkurentne ponude za Olimpijski stadion u Tokiju 2020. godine. Jedno od ova dva rešenja će zameniti kontroverzni projekat Zaha Hadida koji je odbačen ranije ovog leta. Oba projekta su anonimno podneta, međutim predpostavlja se da iza dizajna A stoji Toyo Ito, a iza dizajna B Kengo Kuma i građevinska kompanija Taisei.

Zaha Hadid je predložio futuristički dizajn koji je pobedio na takmičenju u 2012. godini, ali je odbačen zbog eskalirajućih troškova i javnih protesta. I Ito i Kuma su među kritičarima Hadidovog dizajna, tvrdeći da je suviše velika građevina i nesrazmerna sa okolinom.

“Oba dizajna koriste drvo u svojim građevinama, i mislim da je to zanimljivi aspekt.”, rekao je arhitekta i kritičar Takashi Moriyama za novine Japan Times. Dizajn A ima drvenu krovnu rešetku i fasadu prekrivenu zelenilom. Dizajn B ima otvoren talasasti stakleni krov koji je okružen sa 72 drvena stuba.

Pobednik će biti proglašen krajem decembra 2015. godine. Očekuje se da izgradnja počne početkom 2017. godine za takmičenje u novembru 2019. godine.


http://www.inhabitat.com/

by Jovana Rajić

Napišite komentar: