Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Vertikalna farma u Švedskoj

Pre nekoliko godina švedsko-američka kompanija koja se zove Plantagon je lansirala planove za seriju masovnih nebodera – plastenika koji trebaju da transformišu urbanu poljoprivredu u velikim gradovima. Iako spiralne vertikalne farme deluju previše dobro da bi bile istinite u ovo vreme, kompanija Plantagon je upravo počela izgradnju prve vertikalne farme ovo nedelje u Linkopingu u Švedskoj! Neboder „Plantscraper“ će rasti i nudiće sveže povrće stanovnicima, ujedno stvarajući rešenja za neke od najtežih pitanja za gradove: zagađenje.

Kompanija Plantagon je izgleda promenila svoj prvobitni koncept korišćenja dizajna geodetske kupole za pravilni toranj koji ujedno sadrži i prikazuje rast biljaka unutar njega. Ovaj prototipni objekat će se zvatiInternational Centre of Excellence for Urban Agriculture, i biće mesto za naučnike koji će testirati nove tehnologije u cilju poboljšanja urbane poljoprivrede.

Unutar masivnih staklenih zidova, povrće će se gajiti u saksijama, a zatim prenete na nosače postavljene oko ogromne centralne spirale. Biljke rastu kako nosači polago migriraju niz centralno jezgro i spremne su da se bere kada stignu do dna. Biljni ostaci i đubrivo će biti prikupljano usput i pretvoreno u biogas za pokretanje sistema grejanja i hlađenja unutar staklenika. Naučnici ne žele da vertikalna farma samo gaji hranu, već i da im pomogne u razvoju održivih rešenja za energetiku, toplotu, otpad, i vodu svakodnevnog gradskog života.

Prva vertikalna farma u Švedskoj
Prva vertikalna farma u Švedskoj

Izgradnja ove ogromne vertikalne farme kompanije Plantagon će, prema predviđanjima, trajati 12 do 16 meseci.

Napišite komentar: