Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

AQ DOO

U petak 18. Novembra 2011. potpisana je izjava o namerama projekta “Beogradski metro”.

Tim činom se ponovo aktuelizuje tema stara već oko pola veka koja se tiče izgradnje masivnog transportnog sistema u Beogradu. Još uvek nisu jasni detalji projekta i izbor tipa sistema koji će biti zastupljen (ukoliko uopšte bilo kakav masivni sistem bude bio zastupljen). Do sada su se vodile mnoge polemike oko toga dali bi trebalo primeniti klasični METRO ili bi zbog troškova izvođenje bolja opcija bila primena tzv. lakog metroa ili kako ga u zapadnim zemljama još nazivaju „LIGHT RAIL-a“.

Oduvek je tema izgradnje sistema bila interesantna imajući u vidu svakodnevne gužve. Ipak, ranije je to uvek bila dobra žvaka kojom su mnogi političari ispirali usta. Da li će se priča i ovog puta svesti na prazna predizborana obećanja – ostaje da se vidi.

Ono što je izvesno je da će francuske firme izvršiti studiju izvodljivosti i da će izvođenje studije biti plaćene od strane francuske donacije od oko tri (3) miliona Evra.

Po najnovijim procenama, prva linija bi mogla da proradi već tokom 2017. godine. Samo da linija i vozovi ne budu kao na snimku ispod…

ZoranR

 

Napišite komentar: