Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Energetska Efikasnost

Zahvaljujući potpisanom sporazumu između lokalne samouprave, Vlade Srbije i nemačke razvojne banke KfW, Subotica će do 2015. godine imati u potpunosti rekonstruisan i visoko efikasan sistem daljinskog grejanja, najsavremeniji u našoj zemlji, u koji će biti uloženo 6,8 mil EUR.

Ovim sredstvima biće urađeno 15 kilometara magistralne toplovodne mreže, 40 podstanica u zgradama, 100 kućnih paketnih podstanica, a biće ugrađena i nova kotlovska jedinica u samoj Toplani, koja će snagom od 25 megavata zameniti parne kotlove.

Posle ove rekonstrukcije stepen korisnosti kotlova biće podignut na 95%, a gubici svedeni na minimum, te ćemo na dobitku biti i potrošači i mi – naglašava Pero Rikić, direktor Subotičke toplane.

Subotica dobija najsavremeniju toplanu u Srbiji
Subotica dobija najsavremeniju toplanu u Srbiji

Pored ovoga, Subotici je opredeljeno i 482.000 EUR za konsultantske i ekspertske usluge, odnosno, softverske pakete, kojima će moći racionalnije i jednostavnije da upravlja kapacitetima, u smislu proširenja i priključenja novih objekata.

Subotička toplana je jedna od 18 toplana, koje su obuhvaćene ovim programom, a sredstva je dobila po izuzetno povoljnim uslovima, sa subvencionisanom fiksnom kamatom od dva i po odsto, periodom otplate od 12 godina i grejs periodom od četiri godine.

Napišite komentar: