Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

„Zaha Hadid Architects“ je transformisala savremenu arhitekturu. Osnovala ga je arhitekta Zaha Hadid. Primarna misija kompanije tokom poslednje četiri godine bila je da prenese svoju pionirsku viziju u budućnost. Tim radi u svim sektorima od kulturnih i stambenih projekata do instalacija i nameštaja.  ZHA je stvorio globalno uticajan portfolio od skoro 1000 projekata.

Arhitektosnki biro nesmanjeno eksperimentiše u urbanizmu, arhitekturi i dizajnu, većina ovih projekata imala je doprinosa u fazi konceptualnog dizajna od strane Hadid. Rad se temelji na neprekidnom napretku firme u informacionom modeliranju zgrada (BIM), parametarskom dizajnu i programiranju.

  1. King Abdullah Petroleum Studies and Research Centre, Riyadh, Saudi Arabia

APSARC (Naftni istraživački centar Kralj Abdulah) je neprofitna institucija za istraživanje najefikasnije upotrebe energije za socijalno blagostanje. Kampus KAPSARC površine 70.000 kvadratnih metara uključuje pet zgrada: Centar znanja o energiji, Energetski računarski centar, konferencijski centar sa izložbenom salom i gledalištem sa 300 mesta, istraživačka biblioteka sa arhivima za 100.000 tomova, i Musalla – mesto za molitvu i kontemplaciju u kampusu.

2. Beijing Daxing International Airport, Beijing, China

Dizajniran da ublaži zagušenja na postojećem aerodromu u glavnom gradu, Peking Daksing je stvoren da bude glavno saobraćajno čvorište za region sa najbrže rastućom svetskom potražnjom za međunarodnim putovanjima i potpuno je integrisan u rastuću transportnu mrežu zemlje. Putnički terminal Pekinga Daksing od 700.000 kvadratnih metara uključuje centar za kopneni prevoz od 80.000 kvadratnih metara koji nudi direktne veze sa Pekingom, nacionalnom brzom železničkom mrežom i lokalnim voznim službama.

3. Generali Tower, Milan, Italy

Ova kula se nalazi u okviru CitiLife-a, najvećeg građanskog prostora i javnog parka u Milanu od kada je Parco Sempione otvoren pre 130 godina. Kula se povezuje sa okolnim javnim pijacama i parkom. Krivolinijske geometrije njegovog podijuma definisane centripetalnim silama generisanim postepenim presekom ove tri gradske ose u osnovi tornja. Ovaj vrtlog sila u prizemlju prenosi se vertikalno kroz kulu poravnavanjem uzastopnih podnih ploča u obliku romboida da bi se toranj zavrtio oko svoje vertikalne ose.

4. Al Janoub Stadium, Al Wakrah, Qatar

Stadion Al Janoub bio je prvi novi stadion naručen za Katar FIFA-inu svetsku kup 2022. godine. To je fudbalski stadion od 40.000 mesta za Svetsko prvenstvo 2022. godine. Zaha Hadid Architects (ZHA) zajedno sa Aecom-om započeli su sa dizajniranjem stadiona zajedno sa novom gradskom stanicom u martu 2013. Kao jedno od osam mesta za održavanje svetskog kupa u Kataru, stadion Al Janoub biće domaćin grupnih i četvrtfinalnih utakmica turnir i nalazi se u Al Vakrah-u.

5. Niederhafen River Promenade, Hamburg, Germany

 U Hamburgu je nadograđeno rečno šetalište od 625 metara. To je sastavni deo modernizacije i jačanja gradskog sistema zaštite od poplava. Sa izgradnjom svih faza koje su sada završene, ponovni razvoj hamburške barijere za zaštitu od poplave Niederhafen ponovo povezuje njegovo rečno šetalište sa okolnim urbanim tkivom grada.

6. Leeza SOHO, Beijing, China

Kula Leeza SOHO usidrila je novu poslovnu četvrt Fengtai, rastuće finansijsko i transportno čvorište između centra grada i nedavno otvorenog pekinškog međunarodnog aerodroma Daking na jugu. Nova poslovna četvrt je sastavni deo multimodalnog urbanističkog plana Pekinga kako bi se prilagodio rastu bez uticaja na postojeće infrastrukturne mreže u centru grada. Kula od 172.800 m² na 45 spratova odgovara na zahteve malih i srednjih preduzeća u Pekingu za fleksibilnim i efikasnim kancelarijskim prostorom.

7. CityLife Shopping District, Milan, Italy

Citi Life Shopping District integriše novi javni park sa zatvorenim i otvorenim pijacama, trpezarijom, restoranima, kafićima, prodavnicama i bioskopom, kao i objektima za zdravlje i dobrobit. Trgovačka četvrt od 32.000 kvadratnih metara jedan je od najvećih evropskih projekata obnove, a obuhvatiće 1.000 novih domova, kancelarije za skoro 10.000 zaposlenih, novi park od 42 hektara, pijace i vrtić. Definisan pomoću tri ose grada koje se spajaju unutar CitiLife-a, sastav okruga nastavlja geometriju povezujuće Generali kule od 44 sprata.

8. Changsha Meixihu International Culture & Arts Centre, Changsha, China

Novi kulturni i umetnički centar Zaha Hadid Architects uključuje muzej savremene umetnosti (MICA), pozorište sa 1.800 mesta sa pratećim sadržajima i višenamensku salu. Njegov  arhitektonski jezik definisan je pešačkim rutama koje se provlače kroz lokaciju da bi se povezale sa susednim ulicama. Pružajući pogled na susedno jezero Meiki iz grada i pružajući pristup parkovima i pešačkim stazama na festivalskom ostrvu jezera, ovaj ansambl od tri odvojene kulturne institucije stvara spoljna dvorišta u kojima se presecaju pešačke rute za događaje na otvorenom i izložbe skulptura.

9. One Thousand Museum, Miami, Florida

Muzej hiljadu hiljada je stambeni toranj na 62 sprata nasuprot Muzejskog parka u Majamiju. Sa pogledom na zaliv Biscaine, ovaj popularni park od 30 hektara preuređen je 2013. godine kao jedan od primarnih javnih prostora u centru Majamija i uključuje nove gradske muzeje umetnosti i nauke.

10. ME Dubai hotel, the Opus, Dubai, UAE

Dom novog hotela ME Dubai nalazi u okrugu Burj Khalifa, u blizini centra Dubaija i Business Baia na kanalu Dubai Vater. Istražujući ravnotežu između čvrstog i praznog, neprozirnog i providnog, enterijera i eksterijera, dizajn je 2007. godine predstavila Zaha Hadid i jedini je hotel u kojem je kreirala njegovu arhitekturu i enterijer. Prostire se na 84.300 kvadratnih metara. Opus je dizajniran kao dve odvojene kule koje se spajaju u jedinstvenu celinu – poprimajući oblik kocke.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napišite komentar: