Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Juče je u Beogradu izvršena prezentacija idejnog rešenja projekta „Beograd na vodi“. Tim činom su nakon nekoliko meseci spekulacija o tom mega-projektu konačno prezentovani prikazi na kojima se mogu videti osnovne crte budućeg centralnog dela srpske prestonice.

Po prezentovanom idejnom rešenju koje je do jučerašnjeg dana (18/01/2014) po izjavama aktera bio završeno oko 80%, glavni akcenat i centralna tačka budućeg Beograda na vodi će biti neboder atraktivnog izgleda izgrađen na samoj obali reke Save. Neposredno ispred nebodera će biti izgrađen pešački most preko Save i marina za luksuzna plovila.

Beograd na vodi

U okviru budućeg Beograda na vodi se planira izgradnja modernog gradskog centra sa objektima mešovite namene. Tu će po najavama biti izgrađeni stambeni i komercijalni objekti, trgovački centri, objekti maloprodaje, ugostiteljstva, obrazovanja, zdravstveni centri kao i objekti culture.

Nosilac projekta je novoosnovana firma Igl Hils (“Eagle Hills”) čiji direktor i vlasnik Muhamed el Abara (Mohammed bin Ali Al Abbar) iz Dubaija, Ujedinjeni Arapski Emirati, koji je u ovom trenutku spreman da uloži nešto više od 3 milijarde dolara. On je juče u društvu prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića, predsednika privremenog veća Beograda Siniše Malog i drugih članova Vlade organizovao prezentaciju projekta, koji bi od Beograda trebalo da napravi centar svetske klase. Primarni cilj jeste ubrzanje rasta srpske ekonomije kroz značajno ulaganje i otvaranje oko 200.000 novih radnih mesta.

Beograd na vodi

Muhamed el Abar je najavio da će njegova kompanija narednih nekoliko meseci biti u Beogradu, a u zavisnosti od onog što se bude dešavalo, u saradnji s lokalnim vlastima će raditi kako bi projekat bio završen u što kraćem periodu.

El Abar je izjavio da je podrška koju dobijaju iz Vlade Republike Srbije i od gradskih vlasti neverovatna i kako misli da je ovo neverovatna prilika za sve nas.

„Beograd na vodi je veoma zahtevan i za njega je potrebno vreme, a prilikom njegove realizacije mora se misliti i na zaštitu životne sredine” izjavio je Muhamed el Abar.

Inače, Muhamed el Abar je vlasnik kompanije Emar properties (“Emaar Properties“) sa sedištem u Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koja je podigla najvišu zgradu na svetu Burdž al Arab.

Na srpskim vlastima je da pripreme teren za izgradnju budućeg “grada na vodi” pri čemu je prevashodno potrebno izmestiti željezničku infrastrukturu.

By ZoranR

Lokacija na Gmapi

Izvori: RTS, B92, Kurir, Srbijadanas

Napišite komentar: