Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Plamene kule (Flame Towers) se nalaze u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu i predstavljaju novi projekt firme: „Diaholding“. Cilj izgradnje je bio da se postigne jedinstvena kontura na liniji horizonta glavnog grada. Inspiracija je došla iz narodnog verovanja  stanovnika i veličanju vatre kao pojave koja je bila dugo zastupljena u Azerbejdžanu tako da grupna forma tornjeva odaje utisak kolosalnog večnog plamena za moderni Baku.

FLAME TOWERS - PLAMENE KULE - BAKU

Smešten na samoj obali Kaspijskog mora u Azerbejdžanu, kompleks se nalazi na brežuljku iznad Baku zaliva, u starom gradu, okružen parkom. Na površini od oko 28.000 m2, projekat je zahtevao razvoj detaljnih crteža za tri (3) kule koje se nalaze iznad tržnog centra. Ukupna površina izgrađenih objekata  zauzima područje od oko 234.500 m2.

FLAME TOWERS - PLAMENE KULE - BAKU

Karakteristični podaci za kule (uključujući i podzemne etaže): Kula 1 (stambena): 39 etaža / 235 m visine Kula 2 (hotel): 37 etaža / 220 m visine Kula 3 (poslovni prostor): 34 etaža / 208 m visine Postolje (shopping centar i slobodni, javni prostor): 78 m Izgradnja objekta je započeta u martu 2008 godine , a završena je sredinom 2011 godine.

Jedna od najinteresantnijih stvari vezanih za kompletan projekat jeste ta što fasade kula zapravo predstavljaju kolosalne displeje. Naime, primenom 10.000 LED lampica je u saradnji sa anemačkom kompanijom „Osram“ dobijeno to da se na fasadama kula mogu projektovati najrazličitiji prizori – gotovo kao na vašem kućnom TVu. Slična tehnologija je već primenjivana na raznim atrakcijama u USA. Vredi pomenuti hotel Harrah’s-u Atlantic City-ju kao i „Freemont Street Experiance“ u Las Vegas-u. Noćni doživljaj možete pogledati ispod:

Više detalja možete pronaći na: http://www.diaholding.com/

Napišite komentar: