Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

HILJADITA TURBINA, vetroturbina, vetropark, vetrenjača, vetro generator, energija vetra, energija od vetra

Američki energetski gigant „GE“ (General Eklektrik) je nedavno objavio postavljanje hiljadite vetroturbine napredne tehnologije iz serije 2.5MW. Hiljaditi primerak je isporučen kompaniji „ČEZ Rumunija“ za vetropark Fantanele/Cogealac. Navedeni vetropark predstavlja najveću evropsku farmu vetra na kopnu, dimenzija 6 x 12km i lociran je nedaleko od obale Crnog Mora sa instaliranim kapacitetom od oko 600MW.

Ranije je kompanija GE objavila je da je njena flota koju čine vetroturbine serije od 2.5MW instalirane širom sveta premašila 2GW snage, što je količina električne energije koja može da snabdeva oko 1,4 miliona evropskih domaćinstava. Danas, ove mašine rade u 19 zemalja širom sveta, obuhvatajući i 14 zemalja u Evropi, i dostigle su više od sedam miliona sati komercijalnog rada.

VETROTURBINA

Kompanija GE isporučila je svoje prve vetroturbine serije 2.5MW za projekat „Okeler Bruch“ u Nemačkoj instalirane snage 6MW kao i za projekat „Herzfelde“ u istoj državi 2005. godine.

Evolucionarni proizvod serije 2.5MW nude visoku efikasnost i pouzdanost prilikom različitih tipova vetra. Ove mašine imaju veće rotore, više kule i viši centralni deo nego prethodni modeli, zbog čega isporučuju veću količinu električne energije.

Kompanija GE isporučila je 240 vetrenjača serije 2.5MW za prvu i drugu fazu projekta za farmu vetra Fantanele/Cogealac u Dobrudži, u okrugu Konstanca u Rumuniji, koji je jedan od najperspektivnijih regiona u zemlji sa ogromnim vetrovnim potencijalom. Vlasnik projekta, kompanija ČEZ Rumunija, deo je ČEZ Grupe, najvećeg komunalnog preduzeća u Centralnoj Evropi.

Pored farme vetra Fantanele, vetroturbine kompanije GE iz serije 2.5MW napajaju i jedan od najvećih svetskih projekata, vetropark „Shepherds Flat“ u Oregonu (USA) čija je instalirana snaga oko 845MW. Navedeni projekat je pokrenula američka energetska kompanija Keitnes Enerdži (Caithness Energy). Ovaj vetropark, kod kojeg je prvi put upotrebljena tehnologija 2.5MW u USA, ima kapacitet koji je dovoljan za snabdevanje oko 235.000 domaćinstava električnom energijom.

Lokacija objekata na Google maps

Tekst obrađen by ZoranR

Linkovi: www.energija.wordpress.comwww.en.wikipedia.orgwww.cez.cz

Napišite komentar: