Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Legalizacija kuća, Legalizacija objekata, legalizacija, projekat izvedenog objekta

Kako prenosi RTS, cenu legalizacije, ubuduće, neće određivati država, već lokalne samouprave. Kriterijumi po kojima će se vršiti legaizacija objekata tek treba da budu usvojeni.

Nedavno usvojeni Zakon o legalizaciji objekata, trebao bi građanima da omogući da prijave i objekte koji su nelegalno zidani posle 2009. godine odnosno svi objekti koji zadovoljavaju kriterijume a koji su izgrađeni do dana stupanja na snagu novog Zakona o legalizaciji. Objekti izgrađeni bez građevinske dozvole za koje je predat zahtev za legalizaciju po ranije važećem Zakonu, ostaju u procesu legalizacije. Lokalne vlasti su dobile pravilnike na osnovu kojih će to naplaćivati. Međutim, kako RTS prenosi, postavlja se pitanje koliko će legalizacija biti uspešna s obzirom na nerešene imovinske odnose, česte prevare investitora i besparice.

Da bi građani legalizovali objekat, moraju najpre da pribave projekat izvedenog objekta, koji košta od četiri do osam evra po metru kvadratnom za objekte do 300 kvadratnih metara, a za složenije i veće projekte cena ide i do 12 evra. Takođe, moraju da obrate pažnju koja im firma pravi projekat. Potrebno je utvrditi da li je firma registrovana, da li ti praktično licencirani projektanti ispunjavaju uslove za izradu takvog tipa projekata.

Ubuduće, cenu legalizacije neće određivati država, već lokalne samouprave. Treba da utvrde kriterijume za određivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, kako će naplatiti legalizaciju, i u kom roku.

U resornom ministarstvu napominju da je uspeh legalizacije na lokalnim vlastima.

Ministar Velimir Ilić je izjavio da je onaj ko je investirao i izveo radove dužan stanaru da preda potpuno ispravan, legalizovan i završen stan. „Proces legalizacije je ušao u cenu kvadrata. Prema tome, onaj ko je naplatio, ne može uzeti sav novac, a ne izmiriti obaveze i ostaviti stanare na cedilu.“ rekao je ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić.

Procenjuje se da u Srbiji oko milion i 300.000 objekata čeka na legalizaciju. Rok za podnošenje zahteva za legalizaciju je 1. Februar 2014. Godine (Subota).

Izvor originalnog teksta: RTS i vesti.rs

Tekst by: ZoranR

Napišite komentar: