Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Solarna Energija

Kako je objavila investiciona kompanija „Securum equity partners“ iz Luksemburga, sredinom 2013. godine bi na jugu Srbije mogla da započne izgradnja najveće solarne elekrane na planeti čija bi vredost mogla da pređe iznos od dve (2) milijarde Eura.

Elektrana bi proizvodila oko 1000MW i prostirala bi se na površini od neverovatnih 3000 hektara. Po proizvodnji električne energije bi pretekla trenutnog lidera za duplo.

Solarna Elektrana

Luksemburška kompanija je nakon istraživanja utvrdila da na teritoriji Srbije postoji znatan energetski potencijal sunčevog zračenja, te je zbog toga započela projekat pod nazivom „Neper Solar Park and Incubator“ koji za cilj ima identifikovanje svih neophodnih koraka i procedura u cilju izgradnje solarne elektrane navedenog kapaciteta. Kompanija se poziva na novo-usvojene evropske propise o povećanju učešća energije iz tzv. „Obnovljivih izvora“. Inače, imajući u vidu da je nivo solarnog zračena na teritoriji južne Srbije za trećinu veći nego u srednjoj Evropi, kompanija „Securum equity partners“ je u prilici da kroz svoj projekat garantuje minimalni godišnji povrat u iznosu od 15% za period od dvadeset (20) godina.
Solarni Kolektori

Kompletan projekat bi bio kompletiran četiri godine nakon aktivacije a započinjanje pribavljanja svih neophodnih dozvola se očekuje već tokom Januara 2012. godine. Smatra se da bi pravna osnova mogla da se obezbedi već tokom 2013. godine odnosno da bi prva energije mogla da se isporuči tokom 2015. godine.

Vše informacija o projektu možete pronaći na matičnom sajtu luksemburške kompanije (klikni OVDE). Inače, kompletan tekst nacrta projekta u PDF. formatu možete pročitati na linku ispod:

ZoranR

Napišite komentar: