Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Solarna Energija

Fondacija „Dezertek“ (Desertec) kao međunarodno telo zaduženo za uspostavljanje saradnje političara, poduzetnika i naučnika u pogledu razvoja obnovljivih i održivih izvora energije, donela je odluku o daljoj saradnji i pomaganju Vlade u Maroku na razvoju i izgradnji solarnih elektrana u toj afričkoj državi. 

U tom cilju je nedavno potpisan memorandum o razumevanju između fondacije Dezertek i marokanske Agencije za razvoj obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti (ADEREE) oko proširivanja trenutnih planova za izgradnju niza solarnih elektrana u severnom delu Maroka. U bliskoj budućnosti nakon realizacije projekta, izgrađene elektrane će generisati električnu energiju kako za domaće tržište tako i za tržište Evrope.

SOLARNA ELEKTRANA U PUSTINJI

Potsećanja radi, “Desertec Industrial Initiative” je najveći solarni projekt na svetu. Ovaj plan vredan 550 milijardi dolara, namerava razviti “pouzdan, održiv i klimatski prihvatljiv” sastav napajanja energijom koji će se nalaziti u Sahari. Sistem bi energijom napajao regiju Severne Afrike i Bliskog Istoka te dobar deo Evrope. Kada je projekat prvi put predstavljen u Julu 2009. godine, zvučao je gotovo neverojatno i istovremeno kao da je izašao iz nekog SF filma. Upravo zbog toga su ga u startu mnogi odbacili kao nerealnu opciju. Ipak, jednom kada se uvidelo da bi se njegovom izgradnjom moglo osigurati gotovo 15% potrošnje električne energije u Evropi do 2050. godine, stvari su se promenile u korist Dezerteka.

SOLARNA ELEKTRANA

Sada je Dezertek u saradnji sa marokanskom Vladom pojačao postojeće ugovore te nastavio pomagati na uspostavljanju niza solarnih projekata koji će ubrzati razvoj celokupnog projekta. Maroko je tako već započeo izgradnju elektrane instalirane snage 500 MW u gradu Kvarzazate (Ouarzazate).

Direktor fondacije Dezertek, Dr. Tiemo Grop (Thiemo Gropp), ovim je putem izjavio kako je Maroko jedan od regionalnih vizionara, ali i uspešnih pionira u globalnom prelasku na obnovljive izvore energije. On je takođe dodao da u celoj priči ADEREE igra ključnu ulogu i da je srećan i zadovoljan što je u prilici da pomogne rad te organizacije u kontekstu razvoja čitavog projekta Dezerteka u Africi.

Napišite komentar: