Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Pre nešto više od mesec dana, tačnije 19. Septembra 2012. godine, objekat „The Taste of Refuge“ ili originalno „Refuge du Goûter“ je primio svoje prve korisnike. Reč je o skloništu za planinare koje je izgrađeno neposredno ispod najvišeg evropskog vrha Mon Blana na visini od 3835 metara. Dan ranije je nakon mnogobrojnih testova i provera Francuski Alpinistički Klub dobio dozvolu za korišćenje objekta koji je po mnogo čemu ekstreman.

Čitava priča oko izgradnje ovog objekta je krenula nakon evidentiranog značajnog porasta broja planinara koji pokušavaju da dosegnu „Krov Evrope“ a koji iznosi oko 30.000 godišnje. Pošto se čak četvrtina od navedenog broja vrati do poslednje bazne stanice odnosno skloništa „Refuge du Goûter“, procenjeno je da postojeći objekat skloništa koji datira još iz šezdesetih godina prošlog veka jednostavno više nije adekvatan. Zbog toga se pristupilo projektovanju i izvođenju novog planinskog doma koji će zadovoljavati najnovije standarde i koji će obuhvatiti primenu najnovijih tehnologija.

Sam projekat je izradila pariska kancelarija arhitektonskog studija Herv Desimoz (Hervé Dessimoz). Projektom je predviđeno savremeno oblikovanje  i mogućnost smeštaja ukupno 120 gostiju istovremeno na četiri etaže. Ipak, mnogo bitnija stavka projekta jeste činjenica da je kroz pristup primene savremenih izolacionih materijala i tehnologija obnovljivih izvora energije među kojima naročito fotonaponskih ćelija i solarnih kolektora, objekat visoko energetski efikasan i potpuno nezavisan po pitanju korišćenja energije. To mu omogućava znatno umanjenje troškova funkcionisanja imajući u vidu lokaciju na kojoj se nalazi.

Pošto je bilo neophodno da noseći elementi konstrukcije do mesta ugradnje budu transportovani helikopterom čija nosivost nije značajna, odlučeno je da ovalnu konstrukciju objekta čine noseći elementi od lepljenog lameliranog drveta.   Sam omotač objekta čine paneli od nerđajućeg čelika među koje su inkorporirani fotonaponski elementi, solarni kolektori i ukupno 55 skladno postavljenih prozora.

Prilikom izvođenja objekta je vođeno računa i o tome da utrošak energije na samoj izgradnji bude što manji. U tom smislu je za izradu noseće lamelirane konstrukcije najviše materijala upotrebljeno upravo iz lokalnog okruženja. Pored toga je u cilju umanjenja debljine nosećih elemenata, kompletno posečeno drveće je pregledano ultrazvukom i skenerom i samo su ona u najpravilnijem i najboljem stanju su dalje korišćena za gradnju.

Zbog nadmorske visine odnosno razušenosti vazduha, komplikovanog transpprta materijala i ograničenosti rada na svega nekoliko letnjih meseci, radovi na izvošenju skloništa su trajali čitave dve godine za šta bi na nivou nizija trajalo svega nekoliko meseci.

Visoke energetske karakteristike i energetska nezavisnost objekta su postignuti  pre svega primenom dobre izolacije savremenih materijala,. Primenjena su prozorska okna sa troslojnim izo-staklom od kojih je jedno specijalno osmomilimetarsko sa folijom koje pruža dodatnu zaštitu od ekstremnih vremenskih uslova. Elementi fasadnih zidova su dostavljeni odvojeni od stakala tako da je njohiva montaža bila obavljena na licu mesta. Pri tome je staklo pre ugradnje prvo ostavljano da stoji u trajanju od jedne nedelje kako bi se na odgovarajući način „aklimatizovalo“ na niski vazdušni pritisak i uslove koji vladaju na ovoj nadmorskoj visini.

Većina toplotne energija koja se koristi u planinarskom domu se dobija preko ukupno 54 m2 solarnih panela, koji su integrisani u omotač objekta.  Električna energija se crpi iz sistema fotonaponskih ćelija površine 97 m2 koji su takođe inkorporirani u omotač. Pored toga postoji i alternativni izvor energije koji kao energent koristi ulje uljane repice (i malo dizela) tako da su potrebe objekta zadovoljene i u najkritičnijim uslovima.

 

Predviđeno je da se pijaća voda dobija iz sistema za topljenje snega, koji se nalazi iza zgrade. Voda dobijena topljenjem snega se smešta u rezervoar za vodu zapremine 18 m3 koji se nalazi ispod zgrade i koji istovremeno služi i kao gigantski sezonski akumulator toplotne energije pružajući relativno laganoj strukturi objekta indirektnu toplotnu masu. Proizvedene tpadne vode objekta se tretiraju u malom postrojenju za prečišćavanje vode. Prečišćena voda se dalje može koristiti kao sanitarna voda u samom objektu ili se jednostavno može vratiti u životnu sredinu.

Lokacija objekta na Gmapi

By ZoranR

Linkovi: www.gradjevinarstvo.rswww.refugedugouter.frwww.groupe-h.com

Napišite komentar: