Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Prva Energetski Efikasna zgrada u Užicu

Prva Energetski Efikasna zgrada u Užicu

Kako javlja lokalna TV stanica „LAV TV“, Užice bi već tokom prvih meseci 2013. godine moglo dobiti prvi Energetski Efikasan objekat. U pitanju je šestospratni stambeno-poslovni objekat, koji će imati oko 17 stanova a čija gradnja je započeta tokom prvih dana Novembra 2011. godine. Investitor je užički investitor „Pro Art“.

Kako je izjavio predstavnik i ujedno i vlasnik preduzeća Vladimir Bogićević, suština gradnje objekta koji se gradi na izuzetno atraktivnoj lokaciji u Ulici Kralja Petra 30, jeste to što će se oko tri četvrtine ukupne potrošnje energije objekta koristiti iz obnovljivih izvora. Naime, projektom je predviđena ugradnja sistema centralnog grejanja putem toplotne pumpe dok će se deo energije dobijati i iz sunčanih kolektora. Ostatak energije će biti korišćen iz elektro-distributivnog sistema.

Prva energetski efikasna zgrada u Uzicu from TV Lav Uzice on Vimeo.

Kako je to u praksi najčešće zastupljeno, grejanje će biti panelno tj. vršiće se kroz instalacije u podovima i zidovima što istovremeno znači da u zgradi neće biti radijatora. Kroz ovakav vid grejanja će pored zagrejavanja zimi biti omogućeno i korišćenje pasivnog hlađenja tokom letnjih meseci. Pored panelnog grejanja će biti zastupljeni i tzv.  „Fan Coil“ uređaji odnosno u praksi više poznati kao zdrave klime što će dovesti do toga da korisnici novog objekta neće morati ugrađivati „Klime“ tj. split sisteme koji uništavaju sve estetske vrednosti objekta.

Po rečima investitora, objekat će biti 100% ekološki zdrav za životnu sredinu, a istovremeno će zadovoljavati i sve standarde postavljene novim pravilnicima o Energetskoj Efikasnosti koji će od 30. Septembra ove godine stupiti na snagu. Ukupna površina objekta iznosi 1463 m2 i što je izuzetno interesantno, imaće ugrađen centralni usisivač.

Pored primene obnovljivih izvora energije, investitor navodi da će u objekat biti ugrađena i znatno kvalitetnija izolacija što će dodatno uticati na smanjenje nepotrebnog gubitka energije.

Gradnja ovakvog objekta jeste skuplja od standardnog, ali se kroz štednju i ulaganje u obnovljive izvore energije, investicija po proceni investitora otplaćuje već za 6 godina. To potvrđuje i činjenica da su svih 17 stanova i 2 poslovna prostora već su rezervisani od ljudi koji razumeju šta znači investicija u budućnost i visoki kvalitet gradnje.

Vredi dodati i to da je kompanija „Pro Art“ već odlučila da uđe u novi poslovni poduhvat sličnog karaktera što jasno ukazuje na to da je tržište itekako zainteresovano za ovaj vid uštede energije.

ZoranR

Napišite komentar: