Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Solarna Energija

Sedam svetskih solarnih SUPER-PROJEKATA

Imajući u vidu da je solarna energija jedan od najobilnijih obnovljivih izvora energije te da cena energije konstantno raste, ne čudi što se širom sveta organizuju timovi inženjera koji u svoje projekte novih zgrada uključuju solarnu tehnologiju. Iako širom sveta već postoji mnogo impresivnih novih projekata koji u svojoj osnovi uključuju i solarnu energiju, ovom prilikom ćemo se osvrnuti na sedam trenutno najinteresantnijih projekata.

Sanyo-jeva solarna Barka
Zaista je neverovatno što je sve moguće izgraditi upotrebom odbačenih materijala tj. materijala koji je trebao završiti na otpadu. Naime, kompanija Sanyo je povodom svoje pedeseto (50) godišnjice odlučila izgraditi najveći fotonaponski sistem na svetu, sa instalacijom od 3.4 MW. Problem je nastao kada se kompanija našla usred skandala sa monokristalnim ćelijama te je morala „otpisati“ na hiljade proizvedenih solarnih ćelija namenjenih navedenom velikom projektu. Budući da su skoro sve solarne ćelije trebale završiti na otpadu, Sanyo se odlučio na radikalan potez te umesto instalacije od 3.4 MW odlučio izgraditi spomenik firminoj solarnoj tehnologiji. Tako je od materijala namenjenog bacanju Sonyo isplanirao i izgradio građevinu u blizini japanskog postrojenja u gradu Gifu, kao izraz „iskrenog žaljenja zbog nastale situacije te spremnosti i odlučnosti za reakciju u cilju stalnog održavanja kvaliteta“.

Novonastali „spomenik“ naziva Ark u suštini je impresivna zgrada sa preko 5.000 instaliranih solarnih panela (upravo onih koji nisu zadovoljili industrijske standarde) koji proizvode više od 500.000 kWh energije godišnje. Uz impresivan izgled, kao dodatak je na spoljnoj fasadi ugrađeno i 75.000 LED dioda kojima se mogu ispisivati poruke i iscrtavati različite slike. U samoj građevini nalaze se solarni muzej kao i laboratorija u kojoj Sanyo-vi stručnjaci osmišljavaju nove smernice u solarnoj tehnologiji.

Sanyo-Solar-Ark.jpg

Kineski solarni uredski kompleks
Pored Japanaca, i Kinezi su veliki ljubitelji solarne energije i tehnologije. U Zemlji koja je postala svetski lider po proizvodnji solarnih ćelija, izgrašena je također i „najveća svetska solarne poslovna zgrada“. Građevina je smještena u gradu Dezhou u severozapadnoj Kini. Ova lepezasta konstrukcija koja ima preko 75.000 m2 površine je u suštini višenamenska zgrada. Ona u svojoj unutrašnjosti krije izložbeni centar, laboratorije za naučna istraživanja, sobe za sastanke kao i hotel, koji u potpunosti funkcionišu na solarni pogon.

Objekat je sagrađena kako bi se „naglasila hitnost nalaženja obnovljivih izvora energije kako bi se u što je moguće većoj meri umanjula upotreba fosilna goriva kao energenata“. Zbog svoje specifične strukture, građevina omogućuje 30% veću uštedu energije od trenutnog kineskog nacionalnog standarda koji se tiče uštede energije.

Chinas-Solar-Powered-Office.jpg

EnviroMission-ovi solarni tornjevi
Solarni tornjevi nisu jedna od novijih ideja – oni postoje još od 1980-ih godina. Ipak, australijska firma „EnviroMission“ kroz svoj predlog za solarne tornjeve zaista ima velike planove. Onog trenutka kada se krene sa izgradnjom, dva masivna tornja visine od po 730 metara, dominiraće krajolikom pokrajine La Paz u američkoj državi Arizoni. Korišćenjem tehnologije solarnog uzgona, tornjevi će proizvoditi vreli vazduh uz pomoć ogromnog staklenika, koji će potom provoditi u visoke dimnjake. U dimnjacima će proizvedeni topli vazduh pokretati turbine i na taj način proizvoditi energiju. Iako je projekt još uvek u razvojnoj kroz koju se procenjuje cena od oko 750 miliona dolara, Southern California Public Power Authority, tj. telo nadležno za odobravanje ovakvih projekata, već je odredilo EnviroMission kao izvođača, tako da je samo pitanje dana pre nego što se krene s realizacijom.

Arizona-Solar-Towers.jpg

Projekt „Sahara Forest“
Projektom „Sahara Forest“ se namerava omogućiti restorativni rast u jednom od najsuših svetskih područja. Projekt su zajednički razvili Bellona (međunarodna nevladina organizacija sa sedištem u Norveškoj) i jordanski kralj Abdullah II, dok su konačni izgled osmislili arhitekta Majkl Polin (Michael Pawlyn), dizajner Čarli Paton (Charlie Paton) i građevinski inženjer Bil Vots (Bill Watts). Nakon nedavnih razgovora i provođenja studije izvodljivosti u Jordanu, postoje dobre šanse da će građevinski radovi krenuti prema najavljenom rasporedu.

Prva faza projekta trebala bi početi s izgradnjom 2015. godine, a ukoliko se pokaže uspešnom, trebala bi pomoći stanovništvu pustinjskih područja sa ublažavanjem nestašica hrane i vode i doprinese naporima za pošumljavanjem pustinjskih područja.

Sahara-Forest.jpg

Inicijativa „Desertec“
„Desertec Industrial Initiative“ je najveći solarni projekt na svetu. Ovaj plan vredan 550 milijardi dolara, namerava razviti „pouzdan, održiv i klimatski prihvatljiv“ sastav napajanja energijom koji će se nalaziti u Sahari. Sistem bi energijom napajao regiju Severne Afrike i Bliskog Istoka te dobar deo Evrope. Kada je projekat prvi put predstavljen u Julu 2009. godine, zvučao je gotovo neverojatno i istovremeno kao da je izašao iz nekog SF filma. Upravo zbog toga su ga u startu mnogi odbacili kao nerealnu opciju. Ipak, jednom kada se uvidelo da bi se njegovom izgradnjom moglo osigurati gotovo 15% potrošnje električne energije u Evropi do 2050. godine, stvari su se promenile u korist Desertec-a.

Nedavno je započela izgradnja prve Desertec-ove solarne elektrane. 822 miliona dolara vredna 150 MW-tna elektrana u Maroku, prvi je korak ka 500 MW-tnom projektu u Maroku koji bi u konačnici trebao biti samo jedan od delova ovog mega projekta.

Desertec-PV.jpg

Vatikanski projekat
Ukoliko se struktura kao što je Katolička crkva odlučuje na solarnu energiju, onda je logično da se radi o nekom velikom projektu. U stvari, Vatikan je toliko „zagrizao“ za obnovljive izvore energije da je sagradio trenutno najveću solarnu elektranu u celoj Evropi. Iako se radi o najmanjoj zemlji na svetu, Vatikan je potrošio 660 miliona dolara za izgradnju ogromne 100 MW-tne fotonaponske instalacije koja proizvodi mnogo više električne energije od trenutne vatikanske potrošnje. Glavna instalacije se nalazi na lokaciji veličine tri (3) kvadratna kilometra u blizini mesta Santa Maria di Galeria. Pored toga je niz manjih solarnih instalacija raštrkan po celom Vatikanu.

Solar-Vatican.jpg

 

Solarna elektrana na jugu Srbije

Konačno, kao jedan od najvećih globalnih projekata navodimo i solarnu MEGA elektranu čija izgradnja je najavljena na jugu Srbije. Naime, kako je objavila investiciona kompanija „Securum equity partners“ iz Luksemburga, sredinom 2013. godine bi na jugu Srbije mogla da započne izgradnja najveće solarne elekrane na planeti čija bi vredost mogla da pređe iznos od dve (2) milijarde Eura.

Elektrana bi proizvodila oko 1000MW i prostirala bi se na površini od neverovatnih 3000 hektara. Po proizvodnji električne energije bi pretekla trenutnog lidera za duplo. Za kompletan tekst kliknite OVDE.

Izbor projekata je preuzet sa portala „croenergo.eu“. Za direktan link na dati sajt kliknite OVDE.

ZoranR

Napišite komentar: