Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Solarna Energija

U Leskovcu je jučer u ponedjeljak 27. Avgusta otvorena prva solarna elektrana na jugu Srbije, snage od 260 kilovat-sati (kW). Tom prilikom je istovremeno potpisan i ugovor za izgradnju još jedne elektrane na solarni pogon snage od oko 650 kW na teritoriji opštine Bojnik.

Prilikom puštanja u rad solarne elektarne u Leskovcu, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović naglasila je da su prioriteti resornog ministarstva podizanje energetske efikasnosti i iskorištavanje potencijala obnovljivih izvora energije.

SOLARNA ELEKTRANA

Nova solarna elektrana u Leskovcu može snabdevati strujom između 50 i 60 domaćinstava. Ona je mala po kapacitetu, ali je suština da je to početak izgradnje ovakvih kapaciteta, naglasila je Mihajlović i podsjetila da je to prvi objekat te vrste izgrađen na jugu Srbije. Potsetićemo da je na teritoriji Srbije predviđena izgradnja i jdne od najvećih svetskih solarnih elektrana o čemu možete čitati OVDE.

Pored tog MEGA projekta, na otvaranju prve leskovačke slarne elektrane je najavljena i izgradnja drugih manjih solarnih elektrana u 10 opština na jugu Srbije. Predviđa se da njihova ukupna snaga jednog dana kada budu izgrađeni iznosi oko 40 megavat-časova.

by ZoranR

Napišite komentar: