Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

THE FIRST SOLAR HEATING PLANT IN SERBIA

Kako javlja Privredna komora Srbije a prenose mediji, u selu Badnjevac, nadomak Batočine, izvedeno je „pilot“ postrojenje prve solarne toplane u Srbiji. Sastavni deo postrjenja – radijalni „Koncentrator“ (prečnika 13 metara) kao i toplana su kompletirani i spremni za puštanje u pogon.

Patentirano rešenje predstavlja veliki prodor na polju energetske efikasnosti i uspešnog korišćenja obnovljivih izvora energije. Naime, uopšteno se uzima u obzir da solarni sistemi zadovoljavaju tek jednu trećinu dnevnih potreba za energijom (jer Sunce u proseku sija osam časova dnevno). Da bi se nadomestio ostatak 24-ero časovnog ciklusa (tj. preostalih 16 sati), mnoge kompanije pored solarnih instališu i dodatna postrojenja elektrane koje koriste neko konvencijalno gorivo. Postoji i mali broj solarnih elektrana koje imaju toplotne akumulatore, koji rade na principu akumuliranja toplote faznog prelaza pri čemu se koriste rastopljene soli, ali takvi akumulatori mogu da obezbede proizvodnju energije još samo nekoliko sati nakon zalaska Sunca.

THE FIRST SOLAR HEATING PLANT IN SERBIA

Visokotemperaturni akumulator,  koji je patentno rešenje dr  Vladana  Petrovića omogućava da se akumulirana energija iz Sunca proizvodi po potrebi i u kontinuitetu, 24 časa na dan i 365 dana u godini. Zapreminski kapacitet akumulatora iznosi 450 kWh/m3  što ga čini jedinstvenim u svetu. Maksimalna temperatura do koje se zagreva akumulaciona masa iznosi 800 stepeni Celzijusovih. Sistem izolacije jezgra akumulatora je takodje patentirano rešenje profesora Petrovića, koje omogućava da toplotni gubici budu manji od 6 odsto na godišnjem nivou. Koristio bi se za proizvodnju električne energije i snabdevanje toplotnom energijom gradova i manjih mesta. Takodje,  moguća je primena u  prehrambenoj, tekstilnoj, drvnoj, hemijskoj industriji i drugim proizvodnim granama. Pored proizvodnje energije moguća je i integracija sistema za odslanjavanje morske vode, što ga čini vrlo atraktivnim za zemlje Bliskog istoka.

Osnovna prednost sistema jeste kontinuirna  proizvodnja  energije iz akumulirane sunčane energije, sa kapacitetom akumulacije koja je višestruko veća od postojećih sistema. Pri tome se proizvođač tvrdida ne postoje ograničenja u odabiru lokacije za instalaciju postrojenja i da se sistem može primeniti u bilo kojoj državi sveta. Dizajn solarnog koncentratora je urađen kroz specijalni softver koji omogućava da konstrukcija izdrži sve atmosferske uticaje i to sa velikom uštedom u materijala.

Na prezentaciji postrojenja održanoj upravo u Badnjevcu, pored  saradnika i eksperata Privredne komore Srbije, interesovanje za prvi pilot projekat iskazali su i predstavnici Velike Plane. U tom gradu bi se, ukoliko bi se sve odvijalo kao što je planirano, gradio sličan koncentrator ali znatno većih razmera. Njegov prečnik bi naime trebalo da iznosi 55 metara. Po rečima profesora Petrovića, izrada velikih sistema sličnih planiranom u Velikoj Plani, doveli bi do pokretanja industrije i omogućili otvaranje velikog broja novih radnih mesta kao i angažovanje domaćih projektantskih i izvodjačkih firmi. Snabdevanje sirovinama iz Srbije bi istovremeno dovelo do smanjenje zavisnosti od stranih energenata. Za učešće u realizaciji ovog projekta je zainteresovano nekoliko velikih svetskih kompanija i u toku je realizacija projektnih rešenja za Indiju, Englesku i Jordan.

Izvor: Privredna komora Srbije

ZoranR

Napišite komentar: