Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Prošle godine svet je obišla vest o planovima Stefana Boerija za izgradnju zapanjujuće “vertikalne šume” u Milanu. Ali, za razliku od brojnih sličnih urbanih fantazija koje se nikada ne ostvare, ovaj projekt je već počeo da se realizuje, tako da smo sada svedoci nastanka prve vertikalne gradske šume na svetu.

Projekt izgradnje vertikalne šume (na italijanskom „Bosko vertikale”), koštaće oko šest miliona evra, a u ogromnoj stepenastoj građevini koja niče neće biti smeštena samo šuma, to jest drveće, već i luksuzni stanovi.

Svaki stan ima balkon, konstruisan tako da može da primo oko 900 malih stabala i drugih biljaka, što čini da čitava fasada dovršene zgrade izgleda kao impresivna šuma.

Prema planovima, biljke u ovoj kuli treba da zauzimaju prostor od oko 10.000 kvadratnih metara, od čega će biti mnogobojnih koristi, kao što su: filtriranje zagađenja, apsorbovanje čestica prašine i ugljen-dioksida, poboljšanje mikroklime i uštede energije (zgrada će leti biti zaštićena od sunca) i smanjeno slivanje vode niz fasadu.

Ovaj interesantni koncept povećaće količinu zelenila u gradu, u kombinaciji sa interesantnim oblikom stanovanja, što mu daje poseban kvalitet. Ko još ne bi voleo da istovremeno živi u šumi i u gradu, a uz to još i da uživa u pogledu sa 27 sprata?

Još nije poznato da li će vertikalna šuma, kada bude dovršena, biti otvorena i za posetioce, ili će u nju pristup imati samo stanari zgrade.

Napišite komentar: