Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Energetska Efikasnost

Ministar životne sredine Oliver Dulić uručio je prve ugovore bankama koje učestvuju u programu unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji, kojim je obezbeđeno 1,3 milijarde dinara za rekonstrukciju i adaptaciju javnih i stambenih objekata. Dulić je, na konferenciji za novinare, istakao da je iz tog programa jedna milijarda dinara namenjena za podizanja energetske efikasnosti javnih ustanova, a preostalih 300 miliona dinara za subvencionisanje kamata za kredite građanima koji mogu da ih uzmu radi povećanja energetske efikasnosti porodičnih kuća ili stanova.

– Cilj programa je pospešivanje racionalnog korišćenja energije u Srbiji, žaštita životne sredine, ali i pomoć građevinskoj industriji Srbije u uslovima ekonomske krize i angažovanje domaćih građevinskih preduzeća na tim poslovima – rekao je Dulić, predstavljajući Program unapređenja energetske efikasnosti u 2012.

Kako je kazao Dulić, očekuje se da će na taj način biti rekonstruisano oko 110 škola, zdravstvenih i kulturnih ustanova i drugih javnih objekata. On je dodao da će zahvaljujući sredstvima iz tog programa građani moći preko poslovnih banaka da podignu subvencionisani kredit za postavljanje izolacije, zamenu spoljašnje stolarije, kupovinu energetski efikasnih peći, kotlova i opreme za korišćenje obnovljivih izvora energije.

– Građani mogu da uzmu dinarski subvencionisani kredit sa maksimalnim iznosom do 1,5 milion dinara, bez učešća, rokom otplate do pet godina i troškovima obrade od jedan odsto, a na raspolaganju im je i kredit u evrima sa maksimalnim iznosom do 15.000 EUR, uz učešće od 30%, rokom otplate od 10 godina i troškovima obrade kredita od 0,5% – naveo je Dulić i dodao da svaka banka pojedinačno utvrđuje detaljnije uslove tih kredita.

Dulić je naveo primer da za subvencionisani kredit u dinarima od 280.000 dinara sa rokom otplate od 60 meseci i kamatnom stopom od 4,95% mesečna rata iznosi 5.278 dinara.

– Trošak za mesečnu ratu kredita se otprilike poklapa sa mesečnim uštedama energije koje građani imaju posle rekonstrukcije stambenog objekta, pa se investicija isplati već za nekoliko godina – ukazao je Dulić.

Prvih 12 banaka kojima su dodeljeni ugovori za učešće u tom programu su Komercijalna, Volksbank, Intesa, ProCredit, Eurobank, Societe Generale, Hypo, Credy, Čačanska, Razvojna banka, Credi Agricol i Poštanska štedionica, koje su već počele da odobravaju te kredite, a procedura traje dva do tri dana, rečeno je na konferenciji u Vladi Srbije.

Napišite komentar: